Anna Erra: «Estic contenta de la feina feta, però aportaré collita pròpia»

La cap de llista de Convergència i actual tinent d'alcalde de Vic assegura que no convertirà el Passeig en zona de vianants | Sobre el compromís independentista dels candidats d'Unió de Vic: "Espadaler no es presenta a les eleccions a Vic" | Espera que no entrin regidors xenòfobs, però si arriben al consistori, serà bel·ligerant amb qui no tingui respecte als demés | Erra acusa Ballana (ERC) de "posar la seva situació personal per davant del compromís polític"

Anna Erra, a la redacció d'Osona.com
Anna Erra, a la redacció d'Osona.com | Adrià Costa
Pere Pratdesaba / Elvira Vilardell
07 de maig del 2015
Actualitzat el 14 de maig a les 17:32h

Anna Erra, a la redacció d'Osona.com. Foto: Adrià Costa


Anna Erra, diplomada en Magisteri i llicenciada en Història, va saltar per sorpresa a l’arena política de Vic unes setmanes abans de les eleccions de 2007 com a número 2 d’un alcaldable de Convergència i Unió escollit a darrera hora, a corre-cuita, un tal Josep Maria Vila d’Abadal. Des de llavors, primer com a independent i després com a convergent, ha estat al costat -i a l’ombra- del seu alcalde, el qual ha entomat un  marcat protagonisme en el procés d'independència de Catalunya.

Un cop Vila d’Abadal li ha cedit gentilment el pas, Erra ha agafat amb decisió les regnes del nou projecte de la federació a Vic, que vol amanir amb unes gotes de continuïtat i d’altres de la seva pròpia collita. No ha estat fàcil. De moment, ha hagut de capgirar una petita part de la història recent de CiU a la ciutat: el cap de llista de la formació, en aquesta ocasió, i a diferència de les cinc darreres legislatures, serà de Convergència.

- La primera intenció de Josep Maria Vila d'Abadal, en anunciar la seva retirada de la política municipal, era deixar una candidatura unitària sobiranista. Ho comparteix?

- La idea de l'alcalde era la d'agrupar el nombre màxim de partits sobiranistes per crear un Ajuntament fort, tal com es va plantejar també a escala nacional. Aquest projecte no va quallar. Amb el nostre pacte amb Reagrupament consolidem aquesta voluntat i podem crear un consistori fort per fer costat al Govern en la construcció d'un nou país.

- Esquerra ha estat injusta a l'etapa final de la legislatura amb Vila d'Abadal?

- No, encara que en certs moments algun dels seus membres hagi posat per davant la seva situació personal, abans que el compromís polític.

- Està parlant de Joan Ballana?

- Exactament.

- Amb aquest final tens amb ERC, es planteja tornar a subscriure-hi un pacte de govern?

- Sempre hem demostrat que som capaços de pactar amb diferents partits. No tanco la porta a cap acord amb aquelles formacions que tinguin punts afins als nostres.

- Artur Mas va reclamar als grups municipals que sortissin de les eleccions i que donen suport al procés sobiranista que pactessin entre ells. Seguiran aquesta directriu?

- CiU sempre ha donat llibertat municipal, tot i que compartim aquesta premissa i prioritzarem els partits independentistes.

- No els veiem fent un pacte amb la CUP.

- En som capaços, sí. Ara bé, quan es fa un pacte s'ha de cedir i hi ha partits que volen el tot o res.

- L'alcaldable de Capgirem Vic, Joan Coma i Roura, va afirmar que només hi ha dos models possibles per a la ciutat, el seu i el de CiU i ERC. Què en pensa?

- No hi estic d'acord. La nostra voluntat és la de seguir governant i si per fer-ho hem de pactar amb ERC, ho farem. Tot i això, no tanquem la porta a la CUP si trobem punts en comú.

-Quants regidors esperen obtenir?

- Un gran èxit seria aconseguir nou regidors i esperem assolir-los per a Reagrupament: és el nostre talismà. Josep Ramon Soldevila, d'aquesta formació, va de número 9.

- En aquestes eleccions hi ha quatre partits amb connotacions xenòfobes. Això és una bona o una mala notícia?

- És una mala notícia. Espero que en aquestes eleccions els ciutadans votin només les formacions que poden donar sortida a la ciutat.

- Al ple, serà bel·ligerant contra aquests partits si entren o seguirà amb aquesta fase de dolçor dels darrers mesos?

- Jo el que vull és que el ple sigui respectuós i seré bel·ligerant amb totes aquelles persones que actuïn en sentit contrari.

 

Anna Erra. Foto: Adrià Costa

- Faci'ns una porra amb els resultats d'aquestes municipals.

- Tot i que sóc molt curosa amb els resultats i mai se sap què pot passar, aquest és el meu pronòstic: CiU 9, ERC 4, Capgirem Vic 4, Plataforma Vigatana,1, Via Vic 1, Solidaritat 1 i Vic per a tots 1.

- Vic ha de continuar sent el motor català del procés sobiranista?

- Hem de continuar sent un referent i apostem per seguir liderant l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI). Si no pot ser, però, continuarem al costat de l'AMI, de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), d'Òmnium Cultural i del Govern.

- Creu que les municipals es debatran en clau sobiranista?

- En el context històric que vivim és evident que la situació nacional juga un paper destacat. Els acords amb l'ANC i Òmnium anaven en aquest sentit: sabem que el 27 de setembre es pot decidir el futur del nostre país. Estic convençuda que a les municipals la gent tindrà en compte si el partit que vota és independentista o no.

- La candidatura de CiU s'ha renovat: només queden tres persones de l'anterior llista. Alguns dels que s'hi han afegit, com Titi Roca, tenen un clar perfil sobiranista.

- La intenció d'elaborar aquesta llista era la de fer canvis: la política s'ha de renovar. Hem buscat professionals de diversos àmbits perquè puguin enriquir la ciutat. I és veritat: també hem tingut en compte l'accent sobiranista.

- L'ambigüitat d'Unió Democràtica en aquest camp els pot perjudicar?

- No. Unió a Vic sempre ha signat tots els protocols necessaris per sumar-se al procés nacional. A més, en les últimes reunions que hem mantingut s'ha reafirmat en aquesta posició.

- El conseller Ramon Espadaler no ho té tan clar.

- Sí, però ell no es presenta a les municipals de Vic.

- Anna Erra i Josep Arimany són un bon tàndem?

- Sí, ens complementem bé i penso que podem arribar a la majoria de la ciutat de Vic.

- Per què han trigat tant a decidir qui seria el cap de llista?

- S'ha allargat molt perquè era una decisió de partit, que es va debatre des de Barcelona. No era res personal entre en Josep i jo.

- La decisió final es va fer a partir de les enquestes telefòniques?

- Sí, aquesta consulta popular ens va ajudar molt.

- Fa uns dies va dir: "Sóc professora, i si cal corregir alguna cosa seré la primera a aplicar-ho". Què s'ha de corregir d'aquesta legislatura?

- Amb aquesta frase feia referència a una petició ciutadana en augment: la de rendir comptes. Penso que quan es fa una acció s'ha d'analitzar i mirar si ha donat els fruits esperats per tal de millorar-la si cal.

- Continuarà el llegat que li ha deixat Vila d'Abadal?

- Convergència fa molts anys que governa aquesta ciutat, però cada alcalde ha tingut el seu tarannà i ha fet les coses de manera diferent. En línies generals estic molt contenta de la feina que hem fet aquests darrers vuit anys, però jo també vull aportar quelcom de la meva collita.

- Concretem. Vila d'Abadal ha apostat fort per la vianalització. Fins i tot ha arribat a proposar aplicar-la al Passeig.

- La meva idea de Vic és la d'una ciutat accessible per a les persones: des dels que van amb cotxet, passant pels ciclistes, fins als que van amb cadira de rodes. CiU vol seguir amb aquest projecte però amb matisos. A banda de millorar les voreres i els carrils bici, una de les nostres apostes és acostar Vic al poble de la Guixa fent-hi un accés a peu.

 

Anna Erra. Foto: Adrià Costa

- Però trauran els cotxes del Passeig?

- El Passeig el deixarem tal com està.

- I a l'Eixample Morató, els hi tornarem a posar?

- Els canvis que vam impulsar provenien d'una demanda del barri, que es queixava de l'elevada afluència de trànsit. Després de parlar amb els veïns, vam decidir convertir l'Eixample en una zona per als vianants. Això va posar nerviosos els comerciants i per aquesta raó només vam executar la meitat del projecte. Encara que els veïns no volen fer cap pas enrere, els botiguers continuen descontents i reclamen mesures.

- I ara com solucionem aquest conflicte?

- Hem creat unes taules de treball per buscar punts de consens entre ambdós col·lectius. Per exemple s'ha proposat que l'aparcament de Josep Maria Sert sigui gratuït per als qui compren a l'Eixample. Fins i tot s'ha parlat de fer una consulta interna i que siguin els mateixos veïns del barri els que decideixin com el volen.

- Una mesura seria obrir el carrer Torres i Bages.

- Amb les reformes que s'han fet a la gasolinera de la Pista l'accés quedarà molt més clar. Els deures pendents són aplicar una bona senyalització.

- Divergeix del seu antecessor en altres qüestions. CiU va perdre una votació en un ple on es va negar a modificar el projecte de la pota sud. L'altre dia, vostè va visitar els veïns de la Serra-de-sanferm i els va assegurar que la pota sud no passaria per allà. Llavors, per on passarà?

- Per nosaltres no és prioritari aprovar la pota sud, però en el projecte demanarem que passi per la carretera de Mont-rodon.

- Però el projecte ja està enllestit. Demanaran que es reformi?

- Si cal sí.

- La gestió de l'Atlàntida s'ha polititzat massa?

- Sí, el model de l'Atlàntida és un model d'èxit i dóna molts bons fruïts. Una cosa que funciona tan bé, els polítics no l'hem de remenar.

- S'aplicarà el porta a porta finalment?

- El porta a porta és un projecte important i abans d'aplicar-lo fa falta molta pedagogia, perquè és un canvi significatiu d'hàbits per als ciutadans. Si s'hagués posat en funcionament l'últim tram de la legislatura aquest procés s'hauria fet de pressa i corrents.

- L'alcalde ha deixat una Universitat reforçada, amb molts lligams territorials i supracomarcals. Què es pot fer per millorar-la?

- Una de les grans tasques que ha fet l'alcalde ha estat donar molta força a la Universitat de Vic i convertir-la en un referent a la Catalunya Central. Penso que s'ha de seguir per aquest camí i la Facultat de Medicina ens hi pot ajudar.

- Tindrem fumata blanca amb la Facultat de Medicina?

- Tenim el vistiplau de la Generalitat i 45 places aprovades, tot i que en demanem més, entre 80 i 100, perquè sigui viable. Amb 45 de soles no obrirem. El que ens falta és que Madrid ens doni llum verda.

- Quines propostes han preparat per reduir l'atur?

- Tot i que l'atur a Vic ha baixat, som conscients que hi ha sectors amb dificultats per trobar feina, com per exemple els joves. És per això que seguirem endavant amb el pla d'ocupació per a persones de menys de 30 anys. La nostra voluntat és mantenir el talent a la comarca. D'altra banda, volem crear un formació professional dual on es formi els estudiants tenint en compte les necessitats de les empreses, així com captar companyies relacionades amb les noves tecnologies per obrir aquest sector a la ciutat.

- Si volen empreses tecnològiques hauran de fer arribar la fibra òptica arreu.

- És un tema que s'ha de solucionar, però que va més enllà de les nostres possibilitats. És un problema de Telefònica d'àmbit estatal.

- El comerç és un dels puntals econòmics de Vic. Si bé l'activitat comercial al centre de la ciutat s'ha enfortit, la del sector sud s'ha afeblit.

- Tenim clar que hem de fer algun pla de xoc als barris. Una de les mesures que volem implantar són beneficis fiscals per aquells que obrin comerços de proximitat fora del centre. A més, ens agradaria aplicar a les botigues un projecte que ja hem provat a les empreses: posar en contacte emprenedors i persones que tanquen un negoci perquè es jubilen.

- Vic serà ciutat Unesco de la Gastronomia?

- Espero que sí. Aquest distintiu ens situaria al món, i a més seria un atractiu turístic i un revitalitzador econòmic.

- També s'ha parlat de construir un hipòdrom a Vic. Què li sembla?

- Em sembla bé, però no el veig situat a Vic, sinó en algun altre municipi de la comarca.

- El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha deixat un regal per a la propera legislatura... Ha anul·lat el Pla d'Ordenació Urbana Municipal.

- Sí, ens han deixat uns bons deures. Hi ha un recurs de cassació però, evidentment, si el desestimen, haurem de refer el POUM.

-Tenen esperances que prosperi el recurs?

- Quan es fa és perquè hi ha esperança. Trobem que aquesta sentència és una exageració.
 

Anna Erra. Foto: Adrià Costa

Arxivat a