Una sentència anul·la el POUM de Vic, en vigor des de 2011

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que el sector Genís Antel, on s'hi preveia la construcció de 369 vivendes, és inundable | La decisió no és ferma i l'Ajuntament recorrerà

Redacció osona.com
04 de maig del 2015
Actualitzat el 10 d'abril del 2016 a les 10:54h
Vista aèria de la ciutat de Vic, el 2011
Vista aèria de la ciutat de Vic, el 2011 | Josep M. Costa

Vista aèria de Vic, el 2011. Foto: Josep Maria Costa


La Secció Tercera de la Sala de Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) de Vic, aprovat per unanimitat en el ple del 15 de desembre de 2010, i que va entrar en vigor el 31 de març de 2011. La sentència, amb data del 31 de març d’enguany, detecta defectes formals en la tramitació del POUM, ja que considera que el sector de Genís Antel, que es va requalificar de zona industrial a residencial, pateix un perill d’inundabilitat “greu”, amb el conseqüent perjudici econòmic per a l’empresa que va comprar el terreny, Life Promomed Vic SL, que és qui va posar la demanda.

La sentència no és ferma i l’Ajuntament ja ha anunciat que presentarà un recurs de cassació. Mentre no hi hagi sentència ferma, el nou POUM continuarà vigent. En tot cas, si el recurs fos denegat, suposaria un greu problema urbanístic per a la ciutat, ja que s’hauria d’elaborar un POUM totalment nou i, fins que no s'aprovés, entraria en vigor l'anterior. La decisió, de retruc, afectaria també tots els tràmits urbanístics que s’han emparat durant aquests quatre anys en el nou POUM, els quals s’haurien de revisar.

La sentència fa referència als terrenys que ocupava l'antiga fàbrica de curtits Genís Antel, delimitats pel carrer Prat d’en Galliiners, avinguda Països Catalans i el riu Mèder, amb una superfície total de 35.384 metres quadrats. El POUM destina el 76,6% d’aquest espai a ús residencial, amb un màxim de 369 vivendes, 206 de les quals són de renda lliure i 163 de protecció pública.

El TSJC considera que aquest terreny és inundable, tal com recullen els informes elaborats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i que per solventar-ho s’haurien d’executar set complexes actuacions incloses en el Programa d’Infraestructures Hidràuliques de Vic, que es va incorporar al POUM abans de la seva aprovació definitiva. El POUM, tot i incloure aquest document, en la seva redacció final no contempla aquestes actuacions, que afecten totes les riberes del riu Mèder i Gurri. Per tant, la sentència declara nul el pla urbanístic, ja que no es pot edificar en aquestes condicions, i obliga a “reconèixer” a la part demandant la diferència de rendibilitat econòmica que preveia en el sector.

La demanda també reclamava una reducció del nombre de pisos que es preveien construir a la zona, que es qualificava de "desproporcionada", tenint en compte el mercat immobiliari actual. En aquest cas, el tribunal ha desestimat la petició.

La decisió ha causat sorpresa en els serveis jurídics de l’Ajuntament i en el propi alcalde, Josep M. Vila d’Abadal. “No entenc com un tracte entre dos privats pot afectar tota una ciutat”, lamenta l’alcalde.
 

Text publicat al DOGC del POUM de Vic, 2011

Més informació del POUM de Vic

Arxivat a