Arnau Martí: «Hi ha elits de Vic que pensen que només es pot fer política des de l'estelada»

L'alcaldable de Vic per a Tots reivindica el vessant social de les eleccions municipals | El líder ecosocialista creu que el vot xenòfob s'enfonsa i no descarta donar la sorpresa

Pere Pratdesaba, Elvira Vilardell
29 d'abril del 2015
Actualitzat el 14 de maig a les 17:34h
Arnau Martí, amb l'Ajuntament de Vic al fons
Arnau Martí, amb l'Ajuntament de Vic al fons | José M. Gutiérrez

Arnau Martí, amb l'Ajuntament de Vic al fons. Foto: José M. Gutiérrez.


Arnau Martí, coordinador d’ICV Osona, s’autodefineix com un vigatà d'esquerres que també és independentista, amb alguns matisos. Malgrat la seva joventut, coneix amb escreix els ets i uts de la política municipal. Ara té l’oportunitat de demostrar-ho a l’Ajuntament de Vic, on intentarà entrar de la mà dels seus socis de sempre, EUiA, i Gent del Cercle de Vic, format per membres de Podem (el partit com a tal es presenta en coalició dins de llistes en algunes poblacions, però no és el cas de Vic). El nom sencer de la proposta política, Vic per a Tots-Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa-Gent del Cercle de Vic-Entesa.

- Han renunciat a la marca Iniciativa.

- Nosaltres el que hem fet ha estat un exercici de confluència entre la gent de Podem, Iniciativa i Esquerra Unida. Els ciutadans identificaran clarament el logo de Vic per a Tots i també el d'Iniciativa a la papereta. El que està clar és que quan pactes i arribes a acords, cal cedir. Podem aporta aire fresc i ajuda a renovar el llenguatge polític de l'esquerra.

- El nom de Podem, però, no surt a la candidatura.

- No, és que Podem com a tal no es presenta a les municipals com a tal,és per això que no apareix el seu nom. Ara bé, a Vic per a Tots hi ha persones que militen a Podem i que formen part de la seva assemblea local.

- Hi ha gent del cercle de Podem que s'ha queixat i que diu que el partit no dóna suport a aquesta coalició?

- Tothom té dret a parlar i s'accepten les crítiques. En tot cas, només és l'opinió d'una persona.

- Podem és un partit assembleari. Si entren a l'Ajuntament totes les decisions hauran de passar abans per assemblea?

- Per una banda, hi ha una assemblea conjunta en la qual es decideixen les qüestions que s'aborden al ple municipal. Per l'altra, cada regidor té la capacitat de prendre decisions autònomes, perquè si estem al capdavant també és per poder expressar la nostra opinió i adoptar la postura que creguem adequada.

- Creu que aquestes eleccions es debatran en clau sobiranista?

- Són unes municipals, per tant pensem que s'ha de parlar de temes locals. Tenim clar que el 24 de maig ens hi juguem molt perquè des dels municipis es construeix l'estat del benestar.

 

Arnau Martí, a la redacció d'Osona.com. Foto: José M. Gutiérrez

- El 27-S seran unes eleccions plebiscitàries?

- No, les municipals no són una prèvia a cap plebiscit polític. De fet, tenint en compte el que ha dit Artur Mas últimament, encara no sabem ni tan sols si se celebraran les eleccions autonòmiques.

- Amb la gent vinculada a Podem, han marcat un perfil molt definit i s'han allunyat de les postures sobiranistes.

- Hi ha elits d'aquesta ciutat que pensen que només es pot fer política des de l'estelada. Nosaltres sempre defensarem el dret a decidir i si la majoria vol la independència, acceptarem la seva voluntat. Això, però, no significa que haguem d'abraçar-nos amb CiU: el meu model de país no és el mateix que el d'Artur Mas. No ens posarem a disposició del Govern que tanca les escoles als nostres fills, que privatitza la sanitat pública. No defensem els mateixos drets.

- A títol personal, vostè està a favor de la independència de Catalunya?

- Vinc d'una cultura molt federalista, però tenint en compte la realitat actual crec que ha arribat el moment de trencar amb l'Estat espanyol. Ja vaig deixar clara la meva postura el 9 de novembre votant "sí-sí". Ara bé, el meu país no serà el mateix que el de CiU.

- Si entren a l'Ajuntament donaran suport a l'Associació de Municipis per a la Independència?

- Si la majoria del ple ho vol, no posarem traves. Tot i això, cal posar sobre la taula què representa formar part d'aquesta entitat i quina és la participació de l'Ajuntament. El que no volem és que l'alcalde dediqui més temps a fer actes independentistes fora de la ciutat que no a estar a la ciutat, com ha passat en aquesta darrera legislatura.

- Aquesta vegada es presenten 12 candidatures a l'Ajuntament de Vic, una xifra rècord. Amb aquesta proliferació de propostes, creu que la Llei d'Hondt els pot perjudicar?

- La llei és la llei. Estem convençuts que entrarem: tenim dos regidors consolidats i fins i tot podem ser la sorpresa de les municipals. La nostra coalició pot recollir els vots d'aquelles persones que no s'han sentit representades i que ara veuen una possibilitat de canvi.

- Com a mínim diu que obtindran dos regidors. I com a màxim?

- Els que puguem. No és fàcil aconseguir-ne més de dos, no t'enganyaré...

- Pensa que es possible una majoria d'esquerres que governi l'Ajuntament de Vic?

- És pel que estem treballant i és el missatge que estem intentant transmetre a la gent. Vic ha estat governat durant 36 anys per Convergència i formacions conservadores, ara tenim l'oportunitat de canviar aquesta situació. Si no l'aprofitem, haurem fet un flac favor a la gent d'aquesta ciutat amb sensibilitats d'esquerres. Estem disposats a treballar amb ERC, Capgirem Vic...

 

Arnau Martí, a la redacció d'Osona.com. Foto: José M. Gutiérrez

- I amb el PSC?

- Si abandona algunes posicions estrambòtiques respecte a Plataforma per Catalunya, sí.

- Què vol dir?

- El seu candidat no va descartar arribar a algun acord puntual amb aquest partit. Això és una línia vermella que no estem disposats a traspassar.

- I amb CiU?

- La nostra proposta política passa per construir una majoria d'esquerres, però això no vol dir que abandonem el tarannà dialogant que hem mantingut aquests últims anys amb candidats com Xavier Tornafoch. Al cap i a la fi l'Ajuntament ha d'intentar construir més que no pas destruir.

- Al principi de la legislatura ja se sabia que el relleu de Xavier Tornafoch, l'únic regidor d'ICV a l'Ajuntament, seria vostè. No creu que Tornafoch ha estat poc generós, esgotant la legislatura i no cedint-li el pas a vostè, la qual cosa hagués afavorit la seva visibilitat?

- No, ell va prendre la decisió de presentar-se a les últimes eleccions perquè el va escollir la ciutadania i per tant és legítim que esgoti tot el mandat.

- En aquestes eleccions es presenten quatre partits d'extrema dreta. La xenofòbia es desmembra i perd força o està més viva que mai?

- El vot xenòfob s'enfonsa. La gent té moltes ganes de passar pàgina i deixar enrere aquesta etapa negra en què la xenofòbia i l'extrema dreta han tingut cabuda a l'Ajuntament de Vic. Aquests partits, com s'ha vist, no aporten solucions sinó problemes. Hem d'intentar que el ple recuperi la dignitat que ha perdut i posar fi a certs espectacles. Està clar que l'alcaldia no ha sabut gestionar aquesta situació.

- Pensa que aquests partits entraran al consistori?

- No sóc bo fent porres. Hi ha formacions amb més trajectòria que d'altres i aquest fet pot influir. No obstant això, l'aparició de nous partits xenòfobs pot generar confusió entre el seu electorat i pot fer que no obtinguin representació.

- El seu partit ha parlat diverses vegades d'aplicar un rescat social. Com es fa això?

- Hem fet una diagnosi sobre les necessitats que té la societat vigatana. Un sector de la població està en situació de vulnerabilitat, hi ha famílies que estan per sota del llindar de la pobresa, i per altra banda hi ha necessitats bàsiques de la ciutat que no estan cobertes. Vic per a Tots vol crear un fons social i supeditar part del pressupost a solucionar aquestes mancances. En aquest sentit, també pretenem aturar les retallades en el sector de l'educació i recuperar plans d'entorn que avui són més necessaris que mai en barris amb dificultats socials.

- Pel que fa a l'educació, proposen trams en els preus de les escoles bressol.

- Sí, aquesta segurament és la nostra proposta més significativa: la tarifació social. Per nosaltres és important posar els serveis municipals (escoles bressol, escola de música...) a disposició dels ciutadans. Faríem un decalatge de les rendes de manera que cada habitant pagués en funció dels seus ingressos. A dia d'avui part de la població no pot accedir als serveis públics perquè cobra poc: cal abaixar aquestes barreres de preus.

 

Arnau Martí, a la redacció d'Osona.com. Foto: José M. Gutiérrez

- També diuen que volen donar feina a tothom. Com?

- Sabem que no tenim una vareta màgica, però estem convençuts que l'Ajuntament pot tenir un paper dinamitzador. Per una banda, proposem un pla estratègic industrial i empresarial per intentar atraure companyies importants a Vic. Per l'altra, un projecte social basat en plans d'ocupació vinculats amb plans comunitaris de les associacions de veïns. Això es traduiria en la contractació de dinamitzadors per a centres cívics, educadors socials... Finalment, també plantegem una estratègia basada en l'economia verda. Per exemple, un dels nostres propòsits és convertir la zona del Puig dels Jueus en un autèntic parc.

- Què pensen que s'ha de fer amb l'Eixample Morató?

- La pacificació del trànsit ha d'anar a més i no a menys, però la gestió d'aquest projecte ha estat nefasta. El govern ha fet que botiguers i veïns s'enfrontin, quan s'hauria d'haver treballat per consensuar al màxim les decisions. Vic té un problema de mobilitat molt greu i s'han generat culs de sac que s'han d'arreglar. Ara bé, la pacificació del trànsit ha d'anar acompanyada d'una millora de l'espai urbà, del transport públic i de l'habilitació de pàrquings a preus tous o gratuïts.

- A l'Ajuntament hi ha un projecte aprovat per tirar endavant el porta a porta, que s'ha postposat per raons electoralistes. Al principi de la legislatura s'haurà de decidir si es posa en marxa. Vostès li donaran suport?

- Estem d'acord amb que hem d'avançar cap al porta a porta, però s'ha de fer bé. Cal aplicar-lo a poc a poc i progressivament: començar primer per un barri i després estendre el sistema.

- L'Atlàntida és elitista?

- Ofereix un servei de primer nivell, però hauria d'estar gestionada de manera pública. Amb la recuperació de l'Institut Municipal d'Acció Cultural, les entitats i els grups polítics tindríem major capacitat de participació i hi hauria més transparència i menys opacitat. Qui ha de liderar els projectes culturals de la ciutat ha de ser l'Ajuntament i no una fundació privada.

- El rector de la Universitat de Vic ha de tenir un pàrquing privat? La candidatura Capgirem se n'ha queixat enèrgicament.

- Com qualsevol treballador, si la seva empresa pot disposar de pàrquing, doncs endavant. Realment aquesta qüestió no em sembla preocupant.

- I què el preocupa?

- Em preocupa que es vulgui fer una Facultat de Medicina absolutament privada, fins i tot al marge de la mateixa fundació universitària. No respon a l'interès públic, sinó a interessos particulars. No estem disposats a acceptar que l'Hospital de Vic destini recursos públics pagats pels ciutadans a una facultat privada.

- El govern argumenta que la facultat dinamitzarà l'economia de Vic.

- S'han fet moltes falses promeses.

- Com quines?

- Per exemple un hipòdrom que ens ha de salvar de la crisi.

- No hi està d'acord?

- A mi algunes actituds d'aquesta proposta m'han semblat més pròpies de països del tercer món que no pas d'aquest. Que cadascú es pagui el seu oci.
 

Arnau Martí, a la redacció d'Osona.com. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a