La UVic-UCC i Fundació Grífols creen la primera càtedra de Bioètica del país

La titular serà la doctora Victòria Camps i la directora, Núria Terribas | La iniciativa enforteix el projecte de Facultat de Medicina del centre

Redacció Osona.com
25 d'abril del 2015
Actualitzat el 28 d'abril a la 13:37h
Presentació de la càtedra, d'esquerra a dreta: Joan Turró, director general de la FUB; Josep Arimany, comissionat per als Estudis de Medicina del patronat de la FUB; Jordi Montaña, rector; Victòria Camps, titular de la Càtedra de Bioètica fundació Grífols; i Núria Terribas, directora de la Fundació. Foto: UVic-UCC

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Fundació Víctor Grífols i Lucas han signat aquesta setmana l’acord de creació la càtedra de Bioètica Fundació Grífols, que s’instal·larà al campus de Vic de la Universitat. Pel rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, la vocació d’aquest nou centre de transferència de coneixement és “establir interaccions qualitatives amb el conjunt del territori al servei de la seva societat”.

La càtedra tindrà com a titular la presidenta de la Fundació Grífols i catedràtica de Filosofia Moral de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Dra. Victòria Camps, i com a directora Núria Terribas, que compta amb una llarga trajectòria en el camp de la bioètica i que, actualment, exerceix com a directora de la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Es tracta d’una iniciativa pionera, ja que és la primera càtedra de bioètica del sistema universitari català amb una voluntat clara d’interacció social.

En l’acte de presentació celebrat a la UVic, Terribas ha destacat la voluntat de col·laboració que tindrà la nova càtedra amb totes les existents a la UVic, ja que “la bioètica permet aglutinar molts àmbits de coneixement en un mateix llenguatge”. Per la seva banda, Victòria Camps, ha destacat la importància de formar els professionals des d’una perspectiva de bioètica i “la millor manera és fer-ho des de la Universitat”. Per últim, el comissionat del Patronat pels Estudis de Medicina a la UVic-UCC, Josep Arimany,  ha manifestat que “aquesta càtedra consolida el projecte de la Facultat de Medicina del qual rebrem notícies de Madrid abans de l’estiu”.

Primers objectius

Aquesta càtedra vol generar i transferir coneixement sobre les àrees d’estudi de la bioètica i aprofundir en les qüestions ètiques que constantment plantegen les ciències de la vida i de la salut, però també les que generen els altres àmbits de coneixement de la universitat i el seu entorn. Es tracta d’un projecte de gran rellevància, ja que explorarà les eines per incorporar la bioètica a l’entorn universitari, social i econòmic del territori. Per aconseguir-ho, es dotarà d’un Consell Assessor format per entitats de l’entorn, referents d’àmbit autonòmic, nacional i internacional, per tal de promoure projectes i iniciatives conjuntes en l’àmbit de la bioètica.

Una de les primeres activitats de la càtedra serà la conferència que farà Terribas, el proper 12 de maig a la UVic, amb motiu de la Diada d’Infermeria, organitzada per la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar i la delegació d’Osona del Col·legi d’Infermeria de Barcelona. També participarà a la Jornada UVic Health Meeting, que tindrà lloc el 28 de maig a la UVic, on parlarà dels conflictes ètics que es deriven de la salut digital. Per altra banda, la càtedra portarà a terme, conjuntament amb la càtedra de Cures Pal·liatives, una formació en Planificació de Decisions Anticipades, com a oferta específica per a tots els  professionals implicats en el Programa de Prevenció i Atenció al Pacient Crònic Complex, que està desenvolupant la Generalitat de Catalunya. La creació del Comitè d’Ètica de Recerca de la UVic-UCC serà també un dels objectius immediats de la càtedra.

Implicació amb el territori

Amb la creació d’aquesta càtedra, aprovada pels patronats de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i també de la Fundació Universitària Balmes, es consolida un centre de coneixement que, a partir de l’important bagatge que aporten les seves titular i directora, vol crear un referent científic i social des de la Catalunya Central amb projecció a tota la societat. La càtedra permetrà oferir a empreses i institucions eines per a la definició de la seva política de Responsabilitat Social Corporativa. Així, la vocació d’aquest centre de transferència de coneixement neix amb una perspectiva d’implicació i interacció social molt àmplia per tal d’establir importants relacions amb tot el territori.

La càtedra s’integrarà dins el Centre de Recerca d’Estudis Sanitaris i Socials i col·laborarà estretament amb altres càtedres d’aquest centre i d’altres de la universitat, com la de TIC i Salut, la de Serveis Socials, la de Cures Pal·liatives, la de la Sida i Malalties Relacionades o la UNESCO Dones, desenvolupament i cultures. A més, ajudarà a consolidar el projecte de la UVic-UCC de disposar d’una Facultat de Medicina.

Antecedents

Amb aquesta incorporació, la UVic-UCC compta amb nou càtedres en diversos àmbits del coneixement, cinc de les quals implantades a partir del curs 2013-14. Són particularment remarcables les càtedres que treballen aspectes relacionats amb el món de la salut i l’acció social des de diversos vessants, ja siguin metodològics, tecnològics, científics, d’estratègia, assistencials o una combinació d’aquests factors. Així, en els darrers anys s’ha creat la càtedra de Serveis Socials amb el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, la càtedra de Cures Pal·liatives amb l’Institut Català d'Oncologia, la càtedra TIC i Salut amb la Fundació TicSalut, la càtedra de Recerca Qualitativa amb la Universitat Autònoma de Barcelona, Fundació Dr. Robert i Institut d’Estudis de la Salut (IES), la càtedra de la Sida i Malalties Relacionades amb la Fundació IrsiCaixa i la Fundació de Lluita contra la Sida, i la càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar amb la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, totes elles relacionades en alguna mesura amb la salut i el benestar. Les altres dues càtedres que té la UVic-UCC són la càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, creada el 2002, i la Càtedra UNESCO, Dones, Desenvolupament i Cultures, el 2004.

Pel que fa a la Fundació Víctor Grífols i Lucas, l’acord establert amb la UVic-UCC representa una eina per desenvolupar sota el paraigües universitari la tasca docent en bioètica, un element cabdal que reforçarà la seva vessant formativa. Fundada el 1998 amb la missió de promoure la bioètica mitjançant el diàleg entre especialistes de diferents àrees de coneixement, la Fundació Víctor Grífols i Lucas organitza conferències i seminaris per divulgar i aprofundir en les qüestions ètiques que plantegen les ciències de la vida i de la salut; edita publicacions sobre els treballs de la Fundació i documents vinculats amb la bioètica; impulsa els Premis de Bioètica i els Premis Ètica i Ciència per a centres d’ensenyament, i col·labora amb entitats, universitats i centres docents per realitzar treballs de recerca i publicacions que ajudin a aprofundir en l’ètica de la vida.
Arxivat a