La legislatura més accidentada del consistori de Vic arriba al seu final

Només dos dels set grups no han patit cap incidència en forma de dimissions, expulsions, baixes de partit, etc. | Els canvis han afectat els caps de llista electes de PSC, PxC, CUP, CiU i ERC

La Guàrdia Urbana expulsa Marta Riera d'un dels plens de Vic
La Guàrdia Urbana expulsa Marta Riera d'un dels plens de Vic | A. Costa
Redacció Osona.com
24 d'abril del 2015
Actualitzat el 27 d'abril a les 16:18h

Agents de la Guàrdia Urbana expulsen Marta Riera d'un dels plens de Vic. Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Vic està arribant a la fi de la que sens dubte ha estat la legislatura més complicada pel que fa a l'acció dels grups municipals de tota la història democràtica des de 1979 cap aquí. Només Solidaritat per la Independència (SI) i Iniciativa per Catalunya-EUiA, representades per Iban Lapeira i Xavier Tornafoch, han aconseguit arribar intactes a aquest tram final.

Segons les dades recollides per Osona.com, s'han produït un total de 13 incidències, que han afectat cinc dels set grups representats al consistori elegit ara fa quatre anys. Aquestes sotragades es poden catalogar d'aquesta manera: renúncies a la presa de possessió, dimissions del càrrec, baixes del partit, canvis de partit, expulsions del partit. En alguns casos, tot i haver-se produït l'acció, aquesta no ha arribat a tenir reflex administratiu, però sí polític. Aquest en seria un bon resum:

Convergència i Unió

L'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal va abandonar el seu partit (UDC), però va continuar com a independent dins del mateix grup municipal de Convergència i Unió. Una acció idèntica va protagonitzar el regidor d'UDC, Xavier Farrés, que ocupava el lloc 8 de la llista de CiU. Tots dos van promoure el nou partit Moviment Demòcrata Català (MDC).

El soci de coalició només va patir la incidència de la regidora electa, l'actual diputada Marta Pascal, número 5 de la llista, que no va ni prendre possessió, i va ser substituïda.

 

Imatge d'un ple. Foto: Albert Alemany

Plataforma per Catalunya

El regidor Josep Maria Paré, el número 4, va dimitir el càrrec per qüestions personals, el 2011 i va ser substituït per Joan Carles Fuentes, que anava de número 6 a la llista. La crisi més greu va esclatar el 2013, amb l'expulsió del número 1 i fundador del partit, Josep Anglada, i de la número 2, Marta Riera. Tot seguit, van passar a considerar-se regidors no adscrits i aquests darrers mesos estan promovent la seva candidatura a les municipals com a Plataforma Vigatana.

Aquest trencament s'ha mostrat amb tota la seva virulència al final del mandat, tant en els plens com en diversos processos judicials. El primer aldarull es va produir a la mateixa sala de plens el dia que Riera i Anglada van deixar de ser regidors de PxC. Riera es va negar a abandonar l'escó i va ser retirada de la sala per membres de la Guàrdia Urbana. El denigrant espectacle també s'ha traslladat als jutjats, en casos com els canvis de panys dels despatxos de PxC (amb agressions incloses), la tinença i tràfic d'armes de Fuentes i, la més sonada, la querella per intent d'homicidi contra Anglada, que va obligar el jutge a posar una ordre d'allunyament de Fuentes vers Anglada i protecció policial en aquest últim en les seves assistències als plens.

Candidatura d'Unitat Popular

Aquest grup ha perdut les dues regidores que van ser elegides. Primer, Laia Jurado -que havia estat regidora i cap de llista a la legislatura anterior- va presentar la dimissió i va abandonar el consistori, però no va ser substituïda per qui la seguia a la llista ja que tots els components van anar declinant fins arribar al número 20, Nil Puigvila. El 2012 va dimitir la cap de llista, Georgina Rieradevall amb un comiat incendiari contra l'alcalde Vila d'Abadal, per anar de número 3 a la llista de CUP-AE al Parlament de Catalunya, on va ser elegida i on també va dimitir el càrrec uns pocs mesos després. A Vic, Rieradevall va ser substituida pel tercer suplent de la llista, que seria el número 24, Marc Barnolas.

Esquerra Republicana

La regidora electa Gràcia Ferrer, que ocupava el número 2, no va prendre possessió i va ser substituïda pel següent de la llista, Joan Ballana. A la recta final de la legislatura, el cap de llista Joan López va inscriure un nou partit polític, Via Vic, del qual n'ocupava la presidència, però sense deixar ni ERC ni la regidoria municipal. Finalment, López no ha format part de la llista que presenta Via Vic i que encapçala Lluís Casellas.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)

El cap de llista Josep Burgaya ja no va prendre posessió del càrrec, tot al·legant els mals resultats obtinguts. Això va comportar l'entrada del número 3, Jacint Raurell. El gener d'aquest any, la regidora Mari Moyano es va donar de baixa del PSC però va continuar com a regidora del partit i, posteriorment, ha entrat a la candidatura Via Vic, ocupant-ne el segon lloc, mentre segueix de regidora socialista. Per la seva part, Raurell s'ha integrat all nou partit MES (Moviment d'Esquerres) i ha treballat, sense resultats, per formar una llista d'aquest partit, sol o en coalició amb d'altres. Al mateix temps, ha continuat com a regidor del PSC, assegurant la seva fidelitat en aquesta legislatura a les sigles amb què va ser elegit, i anunciant que es donaria de baixa del PSC l'endemà de les eleccions.
 

Candidatures de Vic a les eleccions municipals de 2015

Seguiment electoral a Vic des del twitter de @Vic_Eleccions

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Osona i a Catalunya, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Vic, el 2007 i el 2011

 

Una sessió del ple de Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a