La collita de Sant Jordi a Osona

Repàs de 10 novetats literàries, amb autors osonencs com Antoni Pladevall, Toni Coromina, Víctor Sunyol, Ramon Erra, Elena Crespi i Blanca Busquets, entre d'altres

Roger Font
22 d'abril del 2015
Actualitzat el 24 d'abril a les 8:42h
Més enllà de les dinàmiques editorials que es mouen pel centre de Barcelona durant la diada de Sant Jordi, a diversos punts del país hi ha grans escriptors que sovint queden eclipsats per aquesta dicotomia. Concretament, a Osona, entre el Sant Jordi del 2014 i el del 2015 s'han publicat gairebé una cinquantena de llibres, tant de novel·la, com de poesia i fins i tot d'assaig i investigació. A continuació hi trobareu una selecció de vuit novel·les, tant de ficció com de no-ficció, i tres obres de poesia, d'autors de la comarca.

Antoni
Pladevall - El dia que vaig fer vuit anys
El novel·lista taradellenc es remunta a la seva infantesa per relatar el que, en paraules de l'autor, és un diàleg agredolç amb el seu passat. Entre la realitat i la ficció, en aquest llibre hi ha la novel·la de la gent que no surt mai als llibres d’història i les petites coses que conformen un temps i un país. Amb ella, Pladevall va obtenir el premi Prudenci Bertrana l'any 2014.

Víctor Sunyol - Birnam

Una joia d'esclat perdurable. Amb Shakespeare com a excusa, la pregunta és: què és aquest llibre? Teatre? Assaig? Memòria? Ficció? Docuficció? Un nou camí de la literatura ergòdica? De fet, el que constata és que el talent de Sunyol és brillant i que Birnam és, s'etiqueti com s'etiqueti, un nou pas en l'obra llarga, granítica i precisa que l'osonenc porta desenvolupant en cadascun dels seus llibres.

 
Elena Crespi - Parlem de sexe a casa
La psicòloga i sexòloga col·laboradora d'Osona.com ha publicat darrerament aquesta obra de no-ficció en la que explica com parlar de sexe amb els fills. Dividida en grans blocs, l'autora, amb aquest assaig, pretén "crear una guia per a mares i pares que tenen fills de totes les edats, des de l'infantesa a l'adolescència".

Toni Coromina - A favor o en contra

El periodista i col·laborador d'Osona.com publica un assaig novel·lat en el que fa un retrat fictici del futur immediat que ens espera. També és una invitació a la lectura crítica de la premsa quotidiana a través de les converses i debats produïts a les perruqueries de la cadena Àgora Hair Fashion. El mateix títol de la novel·la fa referència a la pregunta que els antics barbers de Catalunya feien als seus clients per saber si mentre els tallaven els cabells havien de donar-los la raó en les seves reflexions, o si preferien que els portessin la contrària.

 
Ramon Erra - Far West gitano
El narrador, nascut a Vic però resident al Lluçanès, s'enfronta en aquesta novel·la al que es coneix com una road movie i on explica les aventures d'una família gitana que vol tornar a la vida nòmada i tradicional. Aquest viatge atzarós, ple d’alegries i de tristeses, d’aventures i d’imprevistos, oculta una fugida, però també representa un intent de reconciliar-se amb la seva família i les seves arrels. Amb aquesta obra va aconseguir el premi Marian Vayreda l'any 2014.

Blanca Busquets - Paraules a mitges

L'escriptora i periodista col·laboradora d'Osona.com va publicar a finals del 2014 una novel·la en la que explica la història de tres germans, l'Annabel, l'Albert i la Nina, a qui el seu pare els confessa que va matar un home la nit del 23 de febrer, el dia de l'intent del cop d'estat del coronel Tejero. Amb el relat de cada un d'ells el lector descobrirà que “ningú no és el que sembla, i que tots tres protagonistes, estan embolicats en una mateixa trama relacionada amb perfums, amb contraban, amb desenganys amorosos de conseqüències imprevisibles".

 
Roderic Mestres - Mentre el món explota
Aquest és el pseudònim d'un osonenc resident a Barcelona que es defineix com a "ningú", perquè "si fos algú, hauria escrit molt, probablement massa, i tindria la vida guardada en calaixos". Amb aquesta novel·la breu publicada el maig del 2014, Mestres situa a la Barcelona actual, un jove malparlat que treballa en un magatzem i que es passa el dia bevent i pensant en dones. Tant és així, que ni s’adona que la ciutat s’està quedant deserta. És un viatge delirant a ritme de punk rock, proclames apocalíptiques i situacions psicotròniques.

Jaume Rodri - Jesús busca Jesús

Aquest vigatà és escriptor, però també artista plàstic, cineasta, polític i sociòleg. En aquesta obra s'hi troben implicades totes les facetes de l'autor i l'autor emprèn l’aventura d’investigar la vessant històrica i sociològica de Jesús, primer de manera intuïtiva, després carregant-se de raons. A part de la recerca d’un home que va canviar el món fa dos mil anys, i la narració de la vida atzarosa d’un home d’avui, Jaume Rodri, obstinat a canviar ell mateix el món que l’envolta, des d’una distància irònica, amena i descreguda.

Una recomanació que en són dues són Els llibres de Tapís. Josep Casadesús (K100), amb 'Els murs de Troia' i Pilar Cabot, amb 'El niu transparent'. Els tres poetes s'han sumat al projecte impulsat des de l'empresa d'inserció i associació Tapís. Aquesta iniciativa   pretén que les persones que formen part de l'associació creïn llibres artesanals de poesia i s'impliquin i visquin totes les fases del procés.

 
Pep Rosanes-Creus - Cants inespirituals
Més enllà de l'obra que ha publicat amb Els llibres de Tapís, publica el que el mateix autor ha anomenat "obra pòstuma". Gràcies a la recopilació feta per Jesús Aumatell i llegint-los cronològicament, el recull repassa els desenganys de l’adolescència i la joventut, els símptomes i posterior diagnòstic de l’esclerosi múltiple que progressivament i inexorable li anirà minvant les facultats físiques, la mort de persones estimades, la desfeta del matrimoni...