Ernest Ausiró, el primer torellonenc en guanyar Pels Camins dels Matxos

El corredor torellonenc triomfa a casa en un podi íntegrament osonenc completat per Jonatan Mora i Xevi Vidal | Carme Tort guanya la cursa en categoria femenina

Ernest Ausiró, guanyador de Pels Camins dels Matxos 2015
Ernest Ausiró, guanyador de Pels Camins dels Matxos 2015 | Josep Maria Montaner
Arnau Urgell
19 d'abril del 2015
Actualitzat el 20 d'abril a les 7:17h

Ernest Ausiró, guanyador de Pels Camins dels Matxos 2015. Foto: Josep Maria Montaner


Ernest Ausiró ha estat el vencedor de la cursa-marxa de resistència Pels Camins dels Matxos que aquest diumenge arribava a la catorzena edició. El corredor de Torelló ha estat profeta a la seva terra i s'ha endut la victòria en una jornada marcada pel fang i el mal temps, amb estones de pluja, calamarsa, boira i, puntualment, sol i calor. El podi ha estat íntegrament osonenc amb Jonatan Mora i Xevi Vidal, en segona i tercera posició. En dones, victòria de Carme Tort per davant de Dolors Morcillo i Olga Mankó.

El primer torellonenc en guanyar la cursa

En les tretze primeres edicions dels Matxos mai havia guanyat un corredor de Torelló. Ernest Ausiró ha trencat aquest “malefici” en una prova que ha estat molt igualada amb quatre corredors alternant-se el liderat fins al quilòmetre 45. La cursa ha arrencat a dos quarts de set del matí de la plaça de la Sardana de la capital de la Vall del Ges. Ho ha fet, en paraules del guanyador, “a ritme d'ultra i no pas de marató”. De fet, Ausiró temia que la presència de corredors acostumats a distàncies més curtes –Marc Carós, Xevi Vidal, Jonatan Mora, Jordi Vera...- provoqués que s'anés molt més ràpid del “recomanable”.

Durant un bon grapat de quilòmetres s'ha mantingut un grup capdavanter de vuit corredors. Marc Carós l'encapçalava i ha passat per Bellmunt i el Puigsacalm amb uns metres de distància respecte la resta. “A la baixada del Puigsacalm és on la cursa s'ha encabritat amb en Marc tirant fort”, ha explicat Ausiró a NacióMuntanya. La selecció ja estava feta amb Mora i Vidal completant el pòquer de corredors que s'havien de jugar el podi. En el segon pas per l'avituallament del Prat de la Vola, Carós  s'ha aturat amb problemes estomacals mentre que Xevi Vidal marxava en solitari.

Ausiró l'ha pogut atrapar al quilòmetre 45 i en veure que tenia un defalliment ha continuat endavant fins a creuar la meta amb un temps de 6 hores i 52 minuts. Mora també ha superat el corredor de Vic i ha acabat segon amb 6:58. De fet, Vidal ha estat a punt de quedar-se sense podi ja que tot just ha avantatjat en dos minuts a un Marc Carós que, després de passar-ho força malament a la segona meitat de la prova, s'ha recuperat en els quilòmetres finals. “No tenia referències i estava corrent en terra de ningú”, ha explicat en declaracions a NacióMuntanya.

Cabrera, un dels paisatges més espectaculars de Pels Camins dels Matxos. Foto: Josep Maria Montaner


El corredor de Torelló ha celebrat ser el primer en guanyar a casa tot i lamentar l'absència de Roberto Heras o el fet que Gerard Morales –sisè classificat- encara no estigués al 100% per disputar la victòria. “Hagués estat un al·licient poder competir amb ells”, ha reconegut tot destacant que és la primera prova de llarga distància en un any que seguirà la Copa del Món arrencant d'aquí poques setmanes a Transvulcània i acabant al setembre a l'Ultra Pirineu. La resta de proves previstes són l'Ice Trail Tarentaise, la Marató del Mont Blanc, la TDS, Templiers i el DesafiOSOmiedo d'Astúries.

Carme Tort guanya en el debut a la distància

La bagenca Carme Tort ha guanyat en categoria femenina en la “primera prova de més de 30 quilòmetres que disputava”, segons ha explicat a NacióMuntanya. “Ha estat una cursa molt maca. Amb una meteorologia perfecte i amb molt fang, que encara la fet més ben parida”, ha afegit. Durant la primera part de la prova s'ha alternat el liderat amb Ona Huck –que finalment ha estat cinquena- fins que ha vist que les sensacions eren molt bones i ha pogut trencar la cursa.

A la meta de Torelló la guanyadora hi ha entrat amb un temps de 9 hores i 2 minuts, tot just amb un marge de tres minuts sobre Dolors Morcillo i quatre respecte Olga Mankó. Núria Ferrer ha estat quarta (9:12) mentre Huck ha completat el TOP-5 amb poc més de nou hores i mitja.
 

Pels Camins dels Matxos a Cabrera. Foto: Josep Maria Montaner

 
Matxos 2015AtletaTempsClub/equip
1r classificatErnest Ausiró Subirats6:52Grifone Team
2n classificatJonatan Mora Tribaldo6:58Esportiu Torelló
3r classificatXevi Vidal Subinyà7:00UE Vic
4t classificatMarc Carós Santacreu7:02Team Sport Hg
5è classificatLluís Ruiz Oller7:17 

Classificació completa Pels Camins dels Matxos 2015   (pdf)

 
Matxos 2015AtletaTempsClub/equip
1a classificadaCarme Tort Creus9:02 
2a classificadaDolors Morcillo López9:05Tuga Outdoor Team
3a classificadaOlga Mankó9:06 

Classificació completa Pels Camins dels Matxos 2015 (pdf)


Els Matxos 2015 ha estat marcats marcats per la continuïtat. Des de l'organització, el Centre Excursionista Torelló, mostren la satisfacció per haver tornat a assolir la barrera dels 600 inscrits –xifra que considera que és el “límit” de les capacitats organitzatives- així com pel fet de poder mantenir la dualitat cursa-marxa de resistència. Un dels elements singulars és que hi ha fins a quatre recorreguts –el principal de 63 quilòmetres i 6.200 metres de desnivell acumulat- per tal que “tothom es pugui provar i adaptar-se a les seves capacitats”, segons explica Jordi Berniol. De fet, malgrat que en la inscripció cal dir per quin traçat s'aposta –els altres tres són de 56 (Cabrera), 53 (Puigsacalm) i 49 (Cabrera)-  “sobre la marxa” es pot decidir canviar per un de superior o un d'inferior en funció de les sensacions.

Per segon any la prova servia per encetar la Lliga Catalana de Curses de Resistència, una competició organitzada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i que engloba competicions a mig camí de les maratons i les ultratrails.
 
Galeries de fotos

Fotos de Pels Camins dels matxos 2015 (Josep Maria Montaner)

Fotos de Pels Camins dels Matxos 2014 (Josep Maria Montaner)

Fotos de Pels Camins dels Matxos 2013 (Josep Maria Montaner)

 
Arxivat a