Quatre alcaldables de Vic, amb el procés d'independència

Signen el compromís de l'ANC ahir els caps de llista de CiU, ERC, SI i Via Vic | Inaugurat a la plaça Major el marcador electrònic del compte enrere cap a les eleccions del 27-S

Els alcaldables, amb el marcador electrònic que anuncia els dies que falten per les eleccions al Parlament
Els alcaldables, amb el marcador electrònic que anuncia els dies que falten per les eleccions al Parlament | A. Costa
Redacció Osona.com
15 d'abril del 2015
Actualitzat el 16 d'abril a les 15:21h

L'ANC ha col·locat un marcador electrònic que anuncia els dies que falten per les eleccions al Parlament. Foto: Adrià Costa


Els caps de llista de CiU, ERC, SI i Via Vic van signar ahir el document de l'Assemblea Nacional Catalana en què es comprometen a donar suport al procés d'independència de Catalunya, en un petit acte celebrat a la Sala de Consellers de l'Ajuntament de Vic. Tot seguit, van travessar la plaça Major i van inaugurar el marcador electrònic del compte enrere que des d'un balcó de la Casa Costa assenyala els dies que falten per les eleccions del 27 de setembre.

L'acte va comptar, a més dels alcaldables Anna Erra, Joan Ballana, Iban Lapeira i Lluís Casellas, amb els representants de l'ANC, Òmnium Cultural i el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal. Tots van coincidir en assenyalar que ara s'enceta l'etapa definitiva del procés i que dels resultats de les properes eleccions de setembre en dependrà tot.

El portaveu de l'ANC va informar que havien estat convocats a aquest acte d'altres forces polítiques com PSC, CUP i ICV-EUiA, que no hi van assistir. Capgirem Vic va mostrar la seva disconformitat a primeres hores de la tarda d'ahir amb un dels punts del manifest i va proposar un redactat alternatiu que els altres signants no van acceptar per entendre que el manifest del compromís és d'abast nacional.

Ara ha quedat oberta una via de negociació bilateral entre la Capgirem Vic i les tres entitats cíviques per estudiar que la candidatura independentista s'adhereixi al manifest de forma bilateral si incorpora les esmenes proposades, i deixant al marge el compromís signat ahir pels altres quatre alcaldables.

El PP no va ser convocat perquè no van trobar el telèfon de la candidata Emma Salarich. Finalment, el caràcter "ètic" del compromís impedia, sempre segons el portaveu de l'ANC, convocar d'altres forces polítiques, en una al·lusió implícita a PxC, PVI i Som Catalans. Pel que fa a UDC, un afer urgent va impedir a darrera hora que hi fos el present el número 2 de CiU, Josep Arimany, que tenia previst signar. segons ha pogut saber Osona.com.


Els alcaldables de CiU, ERC, SI i Via Vic després de signar l'acord amb l'ANC. Foto: Adrià Costa


El punt essencial de discrepància de la candidatura Capgirem Vic, integrada per CUP i Procés Constituent, era que el compromís de suport hauria de ser amb els diputats independentistes que formin el nou Parlament, i no pas amb el nou Govern, tal com estableix el document de l'ANC. En un altre apartat, la proposta de Capgirem consistia en remarcar el caràcter d'independent que hauria de tenir el futur estat català.

El document de l'ANC va ser lliurat als candidats el dia 1 d'abril per ser estudiat. Capgirem Vic ho va fer en la seva assemblea del dia 10 i tot seguit va redactar les esmenes i el document alternatiu que les incorpora, i les va notificar a l'ANC ahir mateix, poques hores abans de l'acte de signatura, generant una reacció que anava de la decepció a l'enuig, segons van comentar algun dels assistents a l'acte d'ahir.

El seu cap de llista, Joan Coma, explicava ahir al vespre a Osona.com que "nosaltres no sabíem que se celebrava aquesta signatura i crèiem que hi hauria temps de negociar i arribar a un acord com a mínim fins a l'aplec independentista del dia 18 o fins i tot més enllà". Coma va esmentar el cas d'alguna altra població osonenca en què se signarà el compromís de l'ANC però corregit amb esmenes proposades per la CUP i acceptades per la resta de caps de llista independentistes.
 

Document signat pels alcaldables en suport de la independència (PDF)


Els alcaldables de CiU, ERC, SI i Via Vic, a punt de signar el compromís amb l'ANC. Foto: Adrià Costa 

Arxivat a