«Una truja pot parir més de sis godalls de senglar!», clama un diputat al Parlament

Els danys que causa la proliferació d'aquest animal salvatge arriben a la Cambra catalana | Moltes poblacions osonenques estan afectades per la plaga

Quico Sallés
15 d'abril del 2015
Actualitzat a les 19:38h

Dionís Guiteras, en la seva intervenció d'aquest matí. Foto: Parlament


El pacte CiU-ERC arriba a racons fins ara impensables. Així ho demostra l'entesa que han mostrat aquest matí un dels valors en alça dels republicans i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, i el conseller tranquil, responsable de Medi Natural, Josep Maria Pelegrí. Durant la sessió de control del Parlament al Govern, Guiteras ha proposat i ha demanat mesures a la conselleria per aturar la "plaga de porcs senglars", un problema que afecta moltes poblacions d'Osona.

Segons el republicà, és un autèntic problema perquè ningú no s'havia adonat que "una truja pot arribar a parir fins a més de sis godalls!". "Han hagut d'arribar els senglars a la Diagonal perquè la gent en prengués consciència", ha afegit. Pelegrí ha entès la queixa de Guiteras i, fins i tot, s'ha mostrat sorprès de la capacitat d'adaptació al medi del senglar.

Tots dos s'han comminat a seure i trobar solucions a la plaga, tot i que Pelegrí s'ha mostrat entendrit i ha utilitzat "captura" com a "sinònim" de matar. Problemes com la manca de resposta de les assegurances als accidents que provoca el llibertinatge d'aquestes bèsties o les destrosses als conreus han portat el cas al Parlament.

La proliferació de sanglars a Osona

Unió de Pagesos ja va reclamar fa uns mesos al Departament d’Agricultura solucions "urgents, contundents i efectives" per aturar els danys que provoca la fauna salvatge a l’activitat agrària de les comarques de la Catalunya Central i reduir-ne la població per evitar que s’incrementi sense control, sobretot en el cas dels senglars, cabirols i cérvols.
 
El sindicat va demanar una avaluació correcta de les densitats mitjanes de les espècies que causen danys i que es declarés l’emergència cinegètica en totes aquelles zones en les que se superessin els llindars establerts; que a les zones no declarades en emergència cinegètica es donés una resposta àgil i eficaç en cas de danys agraris; una coordinació efectiva del cos d’agents rurals i dels titulars dels espais cinegètics perquè aquestes mesures s’apliquessin amb la màxima eficàcia per fer un control cinegètic efectiu de les poblacions i minimitzar aquest greu problema per a la pagesia, i que s’establís un sistema àgil per a la comunicació de danys a l’agricultura.
 
La declaració d'emergència cinegètica per danys de senglar afecta 18 municipis d'Osona: el Brull, Collsuspina, Espinelves, Folgueroles. Gurb, Malla, les Masies de Roda, Muntanyola, Rupit i Pruit, Sant Bartomeu del Grau, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort, Santa Cecília de Voltregà, Seva, Tavèrnoles, Tona, Viladrau i Vilanova de Sau.