L'activitat comercial al sud de Vic cau de manera alarmant

Vic Comerç presenta el baròmetre de 2015, que mostra la disminució d'establiments i l’augment de locals buits al barri del Remei-Estadi | El centre de la ciutat, en canvi, manté l’atractiu comercial

Presentació del baròmetre
Presentació del baròmetre | Adrià Costa
Redacció Osona.com
21 d'abril del 2015
Actualitzat el 24 d'abril a les 21:30h

Roger Noguer, Marc Carol, Pere Trasserra, Anna Erra i Toni Brachs, a la presentació del baròmetre de l'activitat econòmica i comercial de Vic. Foto: Adrià Costa


Vic Comerç va presentar la setmana passada el baròmetre de l’activitat comercial de Vic d’aquest any. L’acte va anar a càrrec de Pere Trasserra, president de Vic Comerç; Toni Brachs i Marc Carol, vice-presidents; Anna Erra, regidora de Comerç de l'Ajuntament; i Roger Noguer, gerent de Vic Comerç.

D’entre les dades extretes, destaca la disminució moderada de locals buits però s’alerta que aquesta desocupació es concentra al Remei-Estadi. També que Vic és atractiu per invertir però desigual: 82 empreses comercials han decidit instal·lar-se a Vic, pràcticament totes al centre de la ciutat.

Aquest baròmetre ha estat realitzat a partir del cens de les activitats comercials de 54 carrers repartits entre els dos eixos comercials naturals de la ciutat: el del centre de Vic (39) i el del sud (15) i la comparativa amb les dades recollides durant els últims anys.

Actualment, els dos eixos comercials aglutinen el 80% de l’activitat comercial de la ciutat. Al centre de Vic hi ha 739 activitats comercials i 94 locals buits, que representen un 11% de l’àrea; i el sud (Remei-Estadi), 228 activitats i 65 locals buits (21%). Les xifra de 159 locals buits representen un 16,4% del total de locals de la ciutat. El 54% dels carrers de Vic Centre disposen d’alta concentració comercial (menys d’un 10% de locals buits), en canvi, al sud l’indicador comença a partir d’una desocupació del 10% en tots els carrers, sent la majoria els que tenen més d’un 15% de desocupació.

Hi ha carrers que porten anys amb un alt índex de desocupació i no mostren cap símptoma de millora. Tenen un gran perill de no poder-se recuperar. Al centre, carrer Nou, carrer Sant Antoni, rambla de l’Hospital; i al sud, carrer del Remei, passatge Pla del Remei o carrer Virrei Avilés. En canvi, el Portal de la Rambla (que comunica Pla de Balenyà amb la rambla) esdevé el carrer més emergent de Vic amb 7 obertures i zero tancaments, amb pràcticament la plena ocupació de tots els locals.

Al llarg d’aquest any hi ha hagut 78 establiments que han abaixat la persiana (68 al centre i 10 al sud) i 80 que han obert (77 al centre per només tres al sud). El sector que més tancaments ha patit a Vic al llarg d’aquest període ha estat i d’una forma destacada el de l’equipament de la persona (22) i serveis (9), dos sectors amb una gran mobilitat comercial, que també han estat els sectors d’on s’han obert més noves botigues (equipament persona 26 i serveis 13).

El Remei-Estadi se sustenta en comerç de serveis i quotidià

El centre de Vic continua sent un centre urbà d’atracció amb uns sectors com l’alimentació, l’equipament de la persona, els serveis i hostaleria, que sumen més del 70% de les activitats. El Remei-Estadi perd activitat, augmenta la desocupació i se sustenta principalment de serveis, quotidià alimentari i hostaleria, que sumen pràcticament el 70% de les activitats.

Toni Brachs, a la presentació, va mostrar la seva preocupació perquè l’activitat comercial s’està concentrant al centre i que els barris s’estiguin desertitzant, “amb la por que quedin barris dormitoris”. I va afegir: “El 50% de desocupació de la ciutat està al sud. Les dades son esfereïdores. Aquest serà un dels cavalls de batalla que haurem de treballar més”.

En la mateixa línia es va expressar Anna Erra: “Vic continua tenint un pes comercial molt important”però  “necessitem fer un pla de xoc als barris per recuperar la seva activitat comercial”.
 

Presentació íntegre del baròmetre (PDF)
 

Roger Noguer va presentar el baròmetre de l'activitat econòmica i comercial de Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a