Benjamí Dòniga: «El PSC vol governar a Vic, no tanquem les portes a cap pacte»

El candidat socialista a l'alcaldia parla sobre els pactes postelectorals, la independència, el porta a porta, l'Eixample Morató, la Facultat de Medicina, l'atur i l'Atlàntida, entre d'altres temes

Pere Pratdesaba / Elvira Vilardell
10 d'abril del 2015
Actualitzat el 14 de maig a les 17:36h
Benjamí Dòniga, amb la plaça Major de Vic de fons.
Benjamí Dòniga, amb la plaça Major de Vic de fons. | Adrià Costa.

Benjamí Dòniga, amb la plaça Major de Vic de fons. Foto: Adrià Costa.


Benjamí Dòniga, bomber des de l'any 1990 i advocat, de 47 anys d'edat, és la nova aposta del PSC per a les eleccions municipals de Vic. El candidat socialista a l'alcaldia s'autodefineix com un federalista de socarrel, tot i que en el seu discurs prioritza la vessant social. El president del partit, Miquel Iceta, en la presentació de l'alcadable, ara fa uns dies, va destacar la seva professió i el va qualificar com "un doble salvador públic".

- Un bomber de tota la vida es decideix de cop a entrar en política, a contracorrent, en un PSC en hores baixes...

- No penso que el PSC vagi a la baixa ni tampoc a l'alça. L'èxit dels partits depèn de l'època. Ara mateix la societat sent desafecció per la política i això crea un escenari complicat. Cal que la gent confiï de nou, sobretot en les persones, més que no pas en els partits. Perquè les coses funcionin bé, els polítics hem d'actuar com els bombers, que quan ens truquen sortim a solucionar els problemes.

- Les eleccions municipals s'acosten. El PSC ja ha pensat en possibles pactes post-electorals?

- Nosaltres no es tanquem en banda, volem governar. Estem oberts a pactar amb qualsevol partit si no es traspassen unes línies vermelles, no volem deixar via lliure al capitalisme agressiu.

- Què vol dir amb capitalisme agressiu?

- Per exemple, jo hagués votat en contra del pla de millora urbana del sector Josep Maria Sert, a diferència del que van fer els regidors actuals del PSC, contradint la filosofia social del partit. El pla dóna llum verda a les grans superfícies i avui dia això vol dir donar llicències a la gran banca i destruir el petit i mitjà comerç, quan el que s'ha de fer és tot el contrari, incentivar-lo.

 

Benjamí Dòniga. Foto: Adrià Costa

-També és una línia vermella pactar amb partits xenòfobs d'extrema dreta?

- Nosaltres som un partit social, democràtic i que defensa els drets humans. Si aquests senyors canvien la seva posició i entenen que tots som persones, siguin del color que siguin, podem construir alguna cosa plegats. La xenofòbia no va amb el caràcter democràtic i social del PSC. El que vol el nostre partit és que la convivència amb els nouvinguts sigui bona. Actualment això s'hauria de millorar.

- Així, considera que la convivència en aquests moments és dolenta?

- Tenim problemes, sí, però això sempre ha passat. Ja va succeir amb la immigració espanyola de la dècada dels 60 i bé que ens en vam sortir, com ho farem ara. Jo mateix sóc fill d'extremenys, nascut a Vic, i estic totalment integrat. Penso que una de les coses que s'hauria de millorar és deixar clar on van les subvencions i les ajudes, perquè això de vegades crea confusió. Per exemple, a mi no em sembla bé que Aigües Vic doni una bonificació a Càritas sense que passi pel ple municipal. Aquesta organització benèfica fa una molt bona feina, però els diners d'Aigües Vic provenen de taxes municipals i és l'Ajuntament qui hauria de decidir on es destinen.

- A les últimes eleccions, el cap de llista del PSC, Josep Burgaya, no va prendre possessió de l'acte de regidor perquè va considerar que s'havia fet un mal resultat. Quina anàlisi fa de l'evolució que va tenir el partit en aquelles eleccions i quines conclusions en treu de cara a la seva campanya?

- El PSC històricament venia d'aconseguir uns 5-6 regidors a Vic. Era un partit molt important. En les últimes eleccions en vam treure dos. La pèrdua de suport jo l'atribueixo més al candidat que no pas al partit. Als pobles -Vic ho continua sent tot i que li diguem ciutat- es continua votant la persona. Tinc companys que mai han votat PSC i estic segur que aquesta vegada ho faran pel que represento jo com a persona.

- Quins objectius electorals es fixa?

- Volem aconseguir 21 regidors! Jo quan apago un foc l'apago tot, no deixo cap brasa.

- Tornar a repetir dos regidors seria un fracàs?

- No seria un fracàs sinó un èxit. I és que actualment el Partit Socialista rep plantofades per tot arreu, sobretot pel tema de la independència.

- El número dos de la seva llista, Jordi Solé, és un independentista declarat...

- A Vic, hi ha socialistes que són federalistes, altres són unionistes i d'altres sobiranistes, com el Josep. El PSC engloba moltes sensibilitats, i la convivència és possible si hi ha respecte.

 

Benjamí Dòniga. Foto: Adrià Costa

- Per quin model de federalisme es decanta?

- Per un model vertical, com el que té Alemanya. Si s'implantés aquest sistema estic segur que un dels grans problemes que té Catalunya, l'econòmic, se solucionaria.

- Els independentistes diuen que els problemes econòmics sorgeixen del govern de Madrid.

- Sorgeixen de totes les administracions públiques i del sistema que vam crear al 1978. Ens pensem que tenim una democràcia avançada i no és així. El senyor Jordi Pujol va tenir molt a veure amb el sistema d'autonomies que es va implantar, després va crear Banca Catalana i va passar el que va passar. Ara comencen a sortir els draps bruts i és quan el poble s'adona dels enganys. Al cap i a la fi potser va ser el senyor Pujol qui va vendre Catalunya a Espanya.

- Anem a temes més locals. El porta a porta, vostè l'aplicaria?

- En el seu moment es va decidir no implantar-lo perquè es va veure que podia comportar problemes: carrers bruts, pudor... Jo, ara mateix, no posaria en marxa aquest sistema. A Vic, moltes persones viuen en pisos de 60 metres quadrats. Si omplen casa seva de cubells d'escombraries per reciclar de manera exhaustiva al final no tindran espai. Jo aposto per la preselecció i després que les plantes de reciclatge facin la seva feina.

- Eixample Morató. La restricció de trànsit és correcta o s'ha de fer marxa enrere?

- No s'ha fet bé. No pots posar limitacions de trànsit sense un pla urbanístic i una actuació immediata que millori la zona. Estàs restant atractiu a aquest espai i desincentivant el comerç i el turisme.

- La gestió de l'Atlàntida és un altre tema controvertit. Creu que s'hauria de remunicipalitzar la gestió?

- Jo sóc partidari de la gestió pública, sobretot si gran part del pressupost prové de les institucions, com passa amb l'Atlàntida. La gestió privada pot donar peu a un procés fraudulent: no coneixem els nivells de control.

- El PSC va votar en contra de la pota sud, que hauria d'unir la C-17 i l'Eix Transversal, a través de Santa Eugènia de Berga. Vostè hagués fet el mateix?

- No, jo hagués votat a favor. El que és discutible és el lloc exacte on s'ha de fer. Cal tenir un estudi de viabilitat per veure quina seria la millor ubicació, tant per les persones com per causar el mínim impacte sobre el medi ambient.

- La Universitat de Vic ha pres una embranzida durant últims anys, tant en l'àmbit supracomarcal com en la relació directa amb el territori. Modificaria alguna cosa?

- Hi hauria d'haver més protagonisme del sector públic. Hauríem d'actuar més en consorci i prendre les decisions conjuntament.

 

Benjamí Dòniga. Foto: Adrià Costa

- A la propera legislatura, el PSC donarà suport a la Facultat de Medicina?

- Evidentment. Crec que cap partit s'oposarà a la construcció d'aquesta facultat. És un avenç i un pas endavant per la comarca.

- L'economia de Vic se sustenta sobretot en el sector agroalimentari, especialment el carni. Tenen pensades algunes propostes per diversificar l'activitat o impulsar altres sectors?

- El sector carni és molt especulatiu: s'aprofita de la crisi i de les normes d'austeritat per obtenir la màxima rendibilitat a un cost mínim. S'hauria d'incentivar més els treballadors d'aquest sector i fer un reestructuració de sous. Amb les nòmines actuals, els empleats només poden pagar les factures i no poden estalviar, no es crea progrés, sinó estancament econòmic.

- Si el PSC governés quines mesures prendria de cara a reduir l'atur, sobretot el juvenil?

- S'han de crear plans d'ocupació i xarxes socials amb els empresaris. Tenim un problema d'acreditacions professionals. S'hauria de tornar als programes d'aprenentatge, que permetien a les persones aprendre l'ofici des de dins. Ara hi ha molta oferta, però els estudis s'han teoritzat molt i s'ha deixat de banda el tema pràctic.

- Creu que Creacció és un bon instrument per canalitzar totes aquestes mesures?

- S'han d'evitar les duplicitats de competències. Està bé que es creïn organismes per ajudar a resoldre problemes, però s'ha de vigilar i no augmentar més del que toca la despesa. En el tema de l'ocupació, per exemple, penso que el més important és una bona gestió política i no pas entitats externes.
Arxivat a