Els independents confirmen un mínim de 14 candidatures a les municipals

Via Vic, amb Lluís Casellas, i la candidatura de Torelló, amb els actuals regidors socialistes David Forcada i Marc Fontserè, les grans novetats | Tona Futur, la baixa més sonada

Pere Pratdesaba
08 d'abril del 2015
Actualitzat a les 15:41h
Foto de família amb representants de les candidatures independents
Foto de família amb representants de les candidatures independents | IdO

Les candidatures independents d’Osona tornaran a presentar-se de manera conjunta a les eleccions municipals del mes de maig, sota el paraigües d’IdO (Independents d’Osona), per tal de tenir representativitat al Consell Comarcal d’Osona. A hores d’ara, ja hi ha 14 llistes confirmades, i encara falten alguns pobles per decidir.

En els passats comicis locals, ja es van presentar a la comarca un total de 14 formacions, que van obtenir representació a 12 municipis i tres consellers al Consell Comarcal. El partit més votat, amb 1.313 vots, va ser Tona Futur, que va obtenir sis regidors però es va quedar a l’oposició al consistori tonenc (CiU va treure set regidors). El segon del rànquing, amb 654 vots, va ser Independents per Folgueroles, que va tornar a portar Carles Baronet a l’alcaldia.

De cara a les properes eleccions de maig, les llistes d’independents presenten algunes novetats en relació a les de fa quatre anys. Així, es tornaran a confeccionar candidatures a: Balenyà, on repetirà l’alcaldessa Anna Magem; El Brull, on Ferran Teixidó opta a una quarta legislatura; Folgueroles, amb Carles Baronet, que aspira al seu tercer mandat; Malla, amb Eudald Sentmartí, que substituirà l’actual alcalde Lluís Muntal; Sant Martí de Centelles, on Josep Antoni Grau es presenta a la reelecció; i Viladrau. Cauen de la llista, però, Gent Gran de Santa Eugènia de Berga; Unió Municipal de Seva, els membres de la qual s’integraran a una candidatura d’ERC (tot i que l’actual alcalde Èric Vila es presentarà a l’EMD de Sant Miquel de Balenyà sota les sigles d’independents); Gent d’Alpens, que es tornarà a presentar sota les sigles de la marca blanca d’ERC (AM); i Tona Futur, que no ha trobat substitut a Josep Picó.

Com a novetats, la candidatura Via Vic, encapçalada per Lluís Casellas; la de Torelló, amb David Forcada i Marc Fontserè, actuals regidors socialistes; la de Sant Bartomeu del Grau, amb David Puyol; la de Lluçà, amb Joan Carles Solé; la de Muntanyola, amb l’exalcalde de CiU Ramon Llorà; la de Vidrà, amb Josep Anglada, exUDC; i dues que s’han desvinculat de PM, la marca blanca del PSC: a Roda de Ter, amb Albert Serra; i a Seva, amb Eduard Botey.

Pere Medina, portaveu dels independents al Consell Comarcal, opina que presentar-se com a independent és un plus afegit: “La nostra imatge no es veu afectada per casos de corrupció i no tenim ningú a sobre que ens obligui a prendre unes determinades decisions”. Pel que fa a la dificultat d’accedir al pastís dels recursos públics sense pertànyer a cap partit que estigui ben posicionat en administracions superiors, tampoc considera que sigui un problema: “No importa el carnet, sinó la persona”.
 

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Osona i a Catalunya, municipi per municipi


Resultats electorals dels partits independents a les eleccions de 2011