La CUP reclama la retirada de la distinció de vigatà il·lustre al virrei Avilés

La formació recupera una antiga demanda, emparada en el nou reglament d’honors i distincions de Vic

Redacció Osona.com
02 d'abril del 2015
Actualitzat a les 14:20h

Una pancarta, davant la placa commemorativa del virrei Avilés, a la rambla Hospital. Foto: Josep M. Montaner


La CUP Vic ha recuperat la campanya “Virrei Avilés de Vigatà i d'Il·lustre res!”. La iniciativa reclama retirar la distinció de vigatà il·lustre al virrei Avilés, una reivindicació que la CUP ja havia portat al ple municipal l’any 2007. La petició de canviar el nom del carrer Virrei Avilés es posposa per més endavant.

La campanya es va iniciar el dimarts amb el repartiment de fulletons informatius i una roda de premsa, just davant de la placa dedicada al virrei Avilés a la rambla Hospital.

La nova campanya es basa en el reglament d'honors i distincions de la ciutat, aprovat per l’Ajuntament el 3 de juny de 2013. A la normativa, es contempla la possibilitat de retirar les distincions en cas que hi hagi una demanda majoritària de la ciutadania.

La CUP argumenta la seva petició en una nota al seu web: “El virrei Avilés té una relació molt efímera i controvertida amb la ciutat de Vic. Hi va néixer el 1735 perquè era fill del corregidor del rei Felip V de la ciutat, que era la màxima autoritat borbònica al municipi, i que concentrava tot el poder civil i militar. Per tant, el naixement de Gabriel Avilés a Vic és conseqüència de l'ocupació borbònica de la ciutat i de la recent desfeta del poble català, que va resistir fins l'últim alè, enfront les tropes de Felip V l'any 1714. De més gran, Gabriel Avilés va seguir les passes del seu pare dins l'exèrcit borbònic, i fou destinat als virregnats espanyols de l'Amèrica del Sud, i allà va ser on fou ascendit a virrei. Responsable directe de la repressió i extermini de cultures i pobles que pertanyien a aquelles terres, se'l relaciona directament amb la tortura, humiliació i mort de Túpac Amaru”.
Arxivat a