Alfons Giol mostra credencials a l'alcaldia de Centelles

El candidat d’ERC reuneix més de 130 persones en un acte que va tenir Pere Prat com a mestre de cerimònies

Toni Carrasco
20 de març del 2015
Actualitzat el 15 d'abril a les 9:42h

Alfons Giol, en un moment del seu discurs. Foto: Toni Carrasco


Cop d’efecte de ERC a Centelles. Aquest dimecres, una estona abans del partit del Barça a la Champions, més de 130 persones de totes les edats van omplir el Casal Francesc Macià per escoltar l’alcaldable d’ERC en aquesta població, Alfons Giol i Amich, el noi gran de can Victori. Entre el públic, l'alcalde d'Olost, Josep M. Freixenet, i l'alcaldessa dels Hostalets de Balenyà, Anna Magem.

Giol té 58 anys i una llarga carrera professional com a secretari d’ajuntament: cinc anys als Hostalets de Balenyà, cinc anys a Tona, 15 anys a Manlleu i en l’actualitat i des del passat novembre, a l’agrupació de municipis Olost-Gaià. Quan va deixar el càrrec a Manlleu va estar uns anys d’excedència.

Pere Prat, president comarcal d'ERC i actual alcalde de Manlleu, va fer una glossa de la figura i la persona del candidat. Va destacar els 12 anys que van treballar plegats a Manlleu, Giol com a secretari i Prat com a alcalde, i va afirmar amb rotunditat que l’alcaldable republicà a Centelles “coneix i domina l'ajuntament i el seu funcionament". Prat, ja en un to més intimista, va cloure el seu parlament regalant una llibreta d'apunts a Giol perquè "la política també significa resoldre  les coses petites, jo sempre en porto una per apuntar-ho tot".

Tot seguit, Giol va iniciar el seu torn amb un minut llarg de silenci. Va ser un discurs estructurat, ple d'emocions i vivències, directe, entenedor però reflexiu i profund, i va obrir les portes a pactes postelectorals, per exemple, amb la CUP, amb qui va dir que estaven “treballant plegats”. Giol es va autoqualificar "d'esquerres, republicà, català i independentista". Creu que "alguna cosa s'està movent” a la societat catalana i per això s’ha decidit presentar: “Per respecte, veien les inèrcies existents, perquè en tinc ganes als meus 58 anys i estic i estem en un moment especial personal i col·lectiu".

Giol va recordar que a l'any 1999 va fer la presentació de la candidatura socialista de Miquel Arisa, perquè li ho va demanar el seu amic Joan Soler Mata, però a continuació va dir que "encara recordo les coses que es van dir i que vaig dir, que no s'han complert i que s'han anat deteriorant". "La política no es fer una casa pensant que som els propietaris, ja que la casa és de la gent i son ells qui canvien les coses", va reblar.

El candidat va parlar també de valors, de les persones i la seva llibertat, de la col·laboració abans que la competició i de la necessitat de canviar “inèrcies interioritzades". En un marc més concret, Giol va defensar la protecció de la terra, promocionar la democràcia directa treballant en equip des de l'ajuntament i l’eradicació de la pobresa.  

Per acabar, el candidat va explicar que volia "un equip amb ganes de passar-ho bé, sense mala sang i amb empenta, ganes i criteri". Va concloure amb un lacònic un xic missaire "aneu i ho expliqueu".

ERC no ha tingut massa protagonisme en la política municipal de Centelles, dominada per l’ominipresent Miquel Arisa (PSC). En les passades eleccions, el 2011, els republicans van treure un regidor, i en el 2007, cap.
 

Les eleccions municipals a Centelles, 2007 i 2011


Alfons Giol, a l'esquerra de tot, escolta atentament les paraules de Pere Prat. Foto: Toni Carrasco
Arxivat a