La neu escapça la recreació de la batalla de Montesquiu

El setge al castell es va haver de suspendre | La majoria d’actes d’aquesta segona edició de la commemoració, entre els quals la marxa de torxes, es va traslladar al centre del poble

Redacció Osona.com
15 de març del 2015
Actualitzat el 16 de març a les 8:15h
Actes de la commemoració a Montesquiu, dissabte
Actes de la commemoració a Montesquiu, dissabte | A. Costa

Actes de la commemoració de la batalla de Montesquiu. Foto: Adrià Costa


La neu i la pluja van fer la guitza aquest dissabte, 14 de març, a la segona edició de la recreació de la batalla de Montesquiu. Després de l’èxit de l’any passat, que va coincidir amb el Tricentenari, l’Ajuntament d’aquesta població va optar per reforçar determinats aspectes de la commemoració, amb la incorporació de noves escenes teatrals, pirotècnica i més cavalleria. L’extens programa d’actes es va poder portar a terme sense problemes al llarg del matí, però a la tarda la neu que queia al Castell va obligar a suspendre la recreació de la batalla i el setge en aquest indret, i a improvisar sobre la marxa la celebració dels actes al centre del poble, on també va ploure i va caure aigua-neu a estones.

Històricament, la batalla va comptar amb força protagonisme de la cavalleria dirigida pel Marquès de Poal, màxim responsable de l’exèrcit català de l’exterior quan es dirigia cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic. A l’alçada de Montesquiu, es va trobar amb 1.500 soldats borbònics, amb qui van topar en una batalla que va durar dos dies. Finalment, el bàndol català va acabar escapant cap al Lluçanès.

Els actes d’aquest dissabte es van iniciar a les 10 del matí amb una xocolatada popular i un mercat de productes artesans a la plaça Emili Juncadella, on hi havia plantats els campaments de l’exèrcit català. Al mateix lloc, a les 11 hi va haver l’inici de la cercavila dels Gegants de Montesquiu. Seguidament, a les 12 va arribar una de les novetats d’enguany, la primera de les escenes teatralitzades sobre la batalla de Montesquiu, a l’Arxiu Històric Municipal. L’escena, escrita i dirigida pel dramaturg Josep Maria Diéguez, va ser interpretada pels actors de Tona 78 Talia, Edgar Alarcón, Ricard Berenguer i Ricard Valls. També hi va haver el passi del vídeo dels actes del Tricentenari. A les 2 del migdia, es va celebrar una l’arrossada popular.

A partir de la tarda, van començar els canvis de programa. Les escenes teatralitzades que s’havien de fer durant la pujada al castell es van poder veure al teatre i a la plaça. Aquestes escenes portaven per títol “Derrotats però vius encara, 1725”, i han estat escrites i dirigides per l’humanista Txevi Rovira. Es va comptar amb la interpretació d’actors de Tona 78 Talia. Pep Castanyer, Josep Maria Font, Ricard Valls i Imma Riera que es van posar a la pell dels nobles Descatllar, antics propietaris del castell, entre d’altres.

El que si es va realitzar va ser la marxa de torxes, tot i que amb un recorregut diferent. La comitiva va transcórrer per alguns dels carrers del poble (havia de sortir del castell) i va estar amenitzada pels miquelets.

El fi de festa va tenir lloc un altre cop al teatre, on es van fer diversos parlaments i on van actuar els Bastoners de Malla i la Coral Loreley de l’Esquirol. L’acte es va acabar amb el cans dels Segadors.
 

Programa d’actes inicial

Galeria de fotos, 2014  (Josep M. Costa)