Un detingut a Manlleu en una operació a tot l'Estat contra una cèl·lula jihadista

La Policia Nacional espanyola ha detingut vuit persones, sis a Catalunya | A Manlleu, l'operatiu s'ha portat a terme al barri de Vilamirosa, a quarts de cinc de la matinada

La Policia Nacional durant l'operació a Piera (Anoia)
La Policia Nacional durant l'operació a Piera (Anoia) | TV3
Redacció Osona.com
13 de març del 2015
Actualitzat a les 16:33h

La Policia Nacional durant l'operació a Piera (Anoia) / TV3


La Policia Nacional espanyola ha detingut vuit persones aquest divendres a la matinada en una operació contra el terrorisme jihadista que s'ha desenvolupat a diversos municipis de les comarques de Barcelona i Girona, i a altres punts de l'Estat espanyol, a les províncies d'Àvila i Ciudad Real. La policia continua els escorcolls domiciliaris en algunes d'aquestes localitats.

A Catalunya, hi ha sis detinguts, quatre homes i dues dones, segons han informat a Europa Press fonts de la investigació. Els homes han estat detinguts a Manlleu, Terrassa, L'Hospitalet de Llobregat i Piera, i les dones a Malgrat de Mar i Figueres. Tots els detinguts han arribat a la comissaria de la Verneda de Barcelona als volts de quarts de 12 del matí i tot seguit han iniciat el trasllat a la comissaria de la Policia Nacional a Comillas (Madrid).

Pel que fa a l'entrada de la Policia Nacional a Manlleu, no es coneixen massa detalls, ja que l'actuació s'ha portat sota secret i ni tan sols n'estaven informades les autoritats locals. Segons ha explicat a Osona.com un veí que ha estat testimoni dels fets, l'operatiu ha tingut lloc en un pis del barri de Vilamirosa, a quarts de cinc de la matinada. Tot apunta que el detingut és un jove d'entre 25 i 30 anys, el qual, segons el mateix veí, ja feia alguns dies que estava sent vigilat per la policia.

Els detinguts presumptament "incitaven a la comissió d'accions terroristes a Espanya seguint el mateix modus operandi dels atemptats comesos en altres països", ha informat en un comunicat el Ministeri de l'Interior. El Ministeri ha apuntat que "seleccionaven candidats per enviar a Síria i l'Iraq a través de contactes proporcionats pels seus enllaços amb l'organització terrorista matriu".

L'operació, que continua oberta, està sent supervisada i coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3, el magistrat Javier Gómez Bermúdez.

Captació de radicals

Els vuit detinguts en l'operació contra el terrorisme jihadista difonien propaganda de l'Estat Islàmic, que estava tutelada des de Síria i Iraq per un dels membres de l'organització terrorista. Els objectius de la cèl·lula també eren la radicalització dels seguidors, captar nous adeptes i seleccionar i enviar combatents a Síria a l'Iraq, a més d'incitar a dur a terme accions terroristes a l'Estat. Segons el Ministeri de l'Interior, el grup suposava una "greu, concreta i continuada" amenaça.

Segons el mateix Ministeri, tots ells formaven una estructura "perfectament organitzada" que seguien els dictats de l'Estat Islàmic, assumien el seu ideari i actuaven de forma deslocalitzada i autònoma. A més, adaptaven la seva estratègia per als seus seguidors espanyols, com per exemple traduint els continguts i dirigint-se als immigrants  d'origen magribí amb nul o poc coneixement de l'àrab.

D'altra banda, posaven en marxa el "terror informatiu", amb la difusió d'imatges o vídeos especialment editats, amb una estètica concreta i en què destacava la crueltat amb l'objectiu d'"atemorir el conjunt de la societat occidental i neutralitzar les seves defenses", apunta el govern espanyol.

El grup també contactava els captats disposats a combatre a l'estranger amb membres de la direcció de l'Estat Islàmic, ubicats en altres països i que facilitaven l'accés dels nous membres als territoris de Síria i Iraq, controlats per l'Estat Islàmic. Concretament, la persona de contacte es trobava entre aquests dos països i sobre ell pesa una ordre judicial internacional per terrorisme ja que anteriorment ha aparegut vinculat en operacions policials anteriors.

A banda, la cèl·lula desarticulada també es dedicava a localitzar i seleccionar ciutadans que assumien l'ideari jihadista per adoctrinar-los i radicalitzar-los i perquè es convertissin en nous col·laboradors. A més, la cèl·lula els incitava "insistentment" en la necessitat de cometre accions terroristes dins de l'Estat.
 

Més informació, des de Nació Digital

Arxivat a