La candidatura de Vic a ciutat Unesco obté el suport de 16 dels 21 regidors del consistori

La renovada aposta gastronòmica arriba al ple

Joan Naudó va defensar la moció al ple, aquest dilluns
Joan Naudó va defensar la moció al ple, aquest dilluns | A. Costa
Pere Pratdesaba
03 de març del 2015
Actualitzat el 07 de març a les 23:43h
 

Joan Naudó va defensar la moció al ple de Vic, aquest dilluns. Foto: Adrià Costa


El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dilluns, va donar un ampli suport a la nova candidatura de ciutat Unesco de la Gastronomia per aquest 2015, que impulsen vuit entitats: el Consell Empresarial d’Osona, la Delegació d’Osona de la Cambra de Comerç, la Federació Catalana d’Indústries de la Carn, la Fundació Dr.Trueta, el Gremi d’Hostaleria d’Osona, el Museu Episcopal de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i Vic Comerç. La ciutat ja es va postular l’any 2014 però no va ser escollida.

La iniciativa es va presentar via moció, a través de l’equip de govern, i va ser defensada per Joan Naudó, president del Gremi d’Hostaleria d’Osona, en nom de totes les entitats i associacions implicades. La proposta va rebre el suport de 16 dels 21 regidors del consistori: ERC, CiU, SI, els regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada i PxC. PSC i ICV es van abstenir i la CUP hi va votar en contra.

La moció, tal com va reblar Naudó, argumenta que la distinció donaria visibilitat internacional, reconeixement i prestigi a la ciutat, potenciaria el comerç de productes alimentaris i facilitaria el contacte amb d’altres ciutats de la xarxa de ciutats Unesco, entre d’altres avantatges. Per tot plegat, i atenent les recomanacions de la pròpia Unesco, aquest grup d’entitats té la intenció de presentar una altra cop la candidatura, però demana “la participació i el compromís del sector públic”. Així, a la moció es constata que l’Ajuntament donarà “ple suport” a les gestions futures de la candidatura i “col·laborarà, dins de les seves possibilitats”, a realitzar aquestes gestions, sense especificar en cap moment si aquesta col·laboració serà econòmica.
 

Jacint Raurell, Marc Barnolas, Nil Puigivila i Joan Ballana, al ple d'aquest dilluns. Foto: Adrià Costa


Els impulsors buscaven el suport unànime de tot el consistori, la qual cosa no es va aconseguir. Tot i això, consideren que els vots favorables són suficients i optaran a presentar de nou la candidatura, tal com va confirmar Naudó a Osona.com tan bon punt es va debatre el punt al ple. “És un resultat molt bo, només un grup hi ha votat en contra. Ho tirarem endavant”, va dir el president del Gremi d’Hostaleria. Pere Trasserra, president de Vic Comerç, que també va assistir al ple, es va expressar en una línia semblant: “Es un projecte en el que hi hem cregut des del principi”. El representant dels comerciants, però, va reconèixer que la proposta potser no s’havia “explicat” prou bé, i que per aquesta raó havia generat tants dubtes. Tot i això, la va defensar: “Aquest projecte no es pot comprar. I aquí ho tenim tot”.

Un projecte ‘poc compartit’

En el debat, alguns grups, com ERC, ICV i PSC, tot i reconèixer les bondats de la candidatura, van argumentar que havia començat amb mal peu i d’una manera “poc compartida”, tal com va expressar el portaveu socialista Jacint Raurell. Més crític va ser el regidor de la CUP Marc Barnolas, que va dir que ara no creien “ni en el moment ni en la forma”, i que primer caldria consolidar altres àmbits a la comarca, com el del producte del Km0.

Per contra, Iban Lapeira (SI) va celebrar que la iniciativa s’hagués estès a més entitats, a part del Gremi d’Hostaleria, i Joan Ballana (ERC) va reclamar que no es deixés passar “una altra oportunitat”. Anna Erra (CiU) va assegurar que no hi havia hagut cap “precipitació” en l’elaboració del projecte, però si “un treball constant i validat pel sector de la gastronomia”.
 

Nil Puigivila, Joan Ballana i Josep Arimany, al ple d'aquest dilluns. Foto: Adrià Costa

Arxivat a