L'Ajuntament de Calldetenes prohibeix al públic enregistrar vídeos al ple

Polèmica decisió, carregada d’interrogants legals i amb defectes de forma

Pere Pratdesaba
03 de març del 2015
Actualitzat a les 16:02h
L’equip de govern de Calldetenes, format per CiU i PeM-CUP, ha començat a aplicar una polèmica restricció, que no permet al públic enregistrar imatges i so durant la celebració dels plens municipals. Així ho van poder comprovar els assistents a la sessió d’aquest dilluns, quan es van trobar un cartell penjat a l'entrada de la sala que deia exactament el següent: “Estan totalment prohibides les grabacions d’imatge i veu sense la preceptiva autorització prèvia per part de tots els regidors i públic. L’incompliment d’aquesta normativa serà causa punible per desacatament i violació de la intimitat i la privacitat”.

L’alcalde, Marc Verdaguer (CiU), ha explicat a Osona.com aquest dimarts que la decisió pretén evitar que s’enregistrin imatges o so i es facin servir fora de context, la qual cosa ha succeït en diverses ocasions i ha suposat la queixa d’alguns regidors. En tot cas, assegura que no es prohibeix res i que si es demana amb antelació, via instància o simplement de veu a les oficines de l’Ajuntament, s’atorgarà el permís. “Només es tracta que la gent tingui una mica més de cura”, apunta. La prohibició no afecta els mitjans de comunicació.

La mesura ja ha provocat les queixes de l’oposició, com ERC, que l’ha titllada de poc democràtica i de “censura”. No hi ha massa precedents d’un cas semblant. El darrer s’ha donat a Almacelles, on fa uns dies ICV va denunciar l’Ajuntament  per no deixar-lo enregistrar un ple municipal.

La mesura adoptada per l’equip de govern de Calldetenes presenta alguns interrogants, des d’una perspectiva legal, segons fonts jurídiques consultades per Osona.com. El ple municipal és per pròpia denominació “públic” i, en principi, els ajuntaments no posen cap mena de traves a una activitat privada (per part del públic) d’aquest tipus. Una activitat, però, que es fa a l’interior d’unes instal·lacions, que tot i ser municipals, tenen una normativa i aquesta s’ha de complir, si es dóna el cas. A més, l’alcalde és la màxima autoritat en un ple i pot decidir el que cregui més convenient, tant si afecta els regidors com al públic.

El cas de Calldetenes, però, incorpora alguns defectes de forma en el redactat, que el propi alcalde ha reconegut i que es corregiran en el propi ple. Així, no queda clar qui ha de donar el permís per enregistrar les imatges, ja que diu que han de ser tots els regidors i el públic, una sol·licitud força complicada d’activar en el mateix ple i, ja no diguem, amb anterioritat. A més, es parla d’una “normativa”, quan en realitat no existeix cap normativa a l’Ajuntament ni en cap instància superior que prohibeixi aquesta activitat.

Tuit de Sergi Tarrés, president d’ERC Calldetenes