Vic descarta suspendre la restricció de trànsit a l'Eixample Morató

La polèmica illa de vianants arriba al ple municipal | A la sessió es dóna suport a la nova marca de ciutat i a la presentació de la candidatura a la xarxa de ciutats Unesco de la Gastronomia

Pere Pratdesaba
03 de març del 2015
Actualitzat a les 18:06h
Anna Erra i Josep M. Vila d'Abadal, al ple d'aquest dilluns
Anna Erra i Josep M. Vila d'Abadal, al ple d'aquest dilluns | A. Costa

Josep Maria Vila d'Abadal va defensar les illes de vianants. Foto: Adrià Costa


El ple de l’Ajuntament de Vic, en sessió ordinària celebrada aquest dilluns, va rebutjar fer marxa enrere en la polèmica illa de vianants implantada a l’Eixample Morató, ara fa quatre mesos. La moció, presentada pels regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada, demanava que es deixés en suspens la restricció del trànsit de la zona i que s’iniciés “el més aviat” possible un debat entre totes les parts implicades, o sigui, veïns, comerciants i Ajuntament. En la sessió, la majoria de grups parlamentaris va coincidir en que la mesura havia estat positiva per als veïns però també va reconèixer que s’haurien de corregir algunes disfuncions per tal de no perjudicar el comerç de la zona, un sector que s’ha queixat enèrgicament contra l’illa de vianants.

La moció, a més de tractar un tema controvertit, en el qual s’hauran de mullar tots els partits abans de les eleccions municipals del mes de maig, tenia una segona intenció política enverinada, tal com va reclamar en dues ocasions el mateix Anglada: volia que Joan Ballana (ERC) i Josep Arimany (Unió), tots dos a l'equip de govern, mostressin en públic les seves discrepàncies amb l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, al voltant de la qüestió. Els dos regidors no van picar l’ham i no van ni tan sols obrir la boca en el debat. Es van limitar a votar, en el cas de Ballana, diferent de CiU. Així, la moció no va prosperar amb el següent resultat: hi van votar en contra CiU, la CUP, SI i ICV; a favor, els regidors no adscrits; i es van abstenir ERC, PSC i PxC.

 

Joan Ballana no va participar en el debat. Foto: Adrià Costa

Una de les veus més escoltades en el debat va ser la de Jacint Raurell, portaveu del PSC i veí de l’Eixample Morató. El socialista va assegurar que a la zona, des de la implantació de la mesura, “s’hi viu més bé”. Raurell va ser contundent en defensar que no es podia fer marxa enrere, però va reconèixer que la implantació no havia estat positiva per al comerç i que potser caldria estudiar  mesures addicionals per incentivar aquest sector, ja de per sí castigat amb la crisi econòmica. Raurell també va proposar que es replantegés l’entrada única pel carrer Sant Pau.

Vila d’Abadal, per la seva banda, va recordar que el procés d’implantació de les diverses illes de vianants havia estat el mateix arreu, i que ja s’havia explicat als veïns i comerciants totes les conseqüències. També va apuntar que el projecte s’havia modificat lleugerament en funció de les peticions arribades del barri. L’alcalde va estendre la mà als botiguers per treballar junts en aquest projecte, però va rebutjar suspendre la restricció de trànsit: “Convé esperar un temps prudencial per analitzar els avantatges i els inconvenients dels projecte”. Tot seguit, va tenir resposta d’Anglada: “Si esperem un any i mig, podem trobar-nos que el comerç a l’Eixample Morató ja sigui mort’.

ARE, marca Vic, dret de vaga i 3+2

A la sessió també es va dissoldre de manera definitiva el Consorci Urbanístic per al desenvolupament de les ARE de la Bòbila i el Graell. A més, es va llegir una declaració institucional per aprovar i projectar el treball realitzat per la ciutadania i la Universitat de Vic en l’elaboració de la nova marca de ciutat i de territori. El text estava consensuat per tots els partits del consistori. La marca es presentarà en un acte públic el 23 de març al teatre l’Atlàntida.

Pel que fa a mocions, la primera va sorgir d’una iniciativa dels sindicats UGT i CCOO, de fet, fins i tot una representant dels sindicats, Estíbaliz Pous, va defensar la proposta. La moció, “en defensa de les llibertats i el dret de vaga”, demanava la retirada del projecte de Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana impulsada pel govern espanyol, coneguda popularment com “llei mordassa”. El text va tirar endavant amb el vot favorable de tots els partits, menys PxC, que es va abstenir. Aplaudiments tímids a la sala.

La segona moció, presentada per l’equip de govern, demanava el suport per tal que Vic presentés per segona vegada la candidatura a la xarxa de ciutats creatives de la Unesco. Va defensar la moció Joan Naudó, president del Gremi d’Hostaleria d’Osona, en nom de totes les entitats i associacions implicades. La iniciativa va rebre el suport de 16 dels 21 regidors del consistori: ERC, CiU, SI, regidors no adscrits i PxC. PSC i ICV es van abstenir i la CUP hi va votar en contra.

Estibaliz Pous, defensant la moció de CCOO i UGT. Foto: Adrià Costa

 

Joan López. Foto: Adrià Costa


La tercera moció la va presentar PxC. El text demanava impulsar una ordenança per tal de defensar el comerç tradicional, en detriment de la proliferació de negocis regentats per immigrants. Com ja és habitual en aquest darrer tram de la legislatura amb ples propostes d'aquesta formació política, la moció ni es va debatre i tots els grups hi van votar en contra (menys PxC).

El ple va rebutjar la quarta moció, presentada per la CUP, on es demanava més transparència en la gestió dels recursos públics al Consorci Hospitalari de Vic. El text no va prosperar: hi van votar a favor ERC, CUP i ICV; es van abstenir PSC i SI; i CiU, PxC i no adscrits hi van votar en contra.

 

Josep Anglada, abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa

Tampoc va tirar endavant una segona moció de la CUP, de rebuig al nou model universitari de graus 3+2. El text instava els rectors de les universitats catalanes i el govern català a negar-se a aplicar aquest sistema, i mostrava el rebuig a les pujades de taxes a les universitats catalanes. La proposta no va prosperar per poc: vuit regidors de CiU hi van votar en contra; set de PSC, ERC, SI, ICV i CUP, a favor; i la resta, PxC i no adscrits, es van abstenir.

La sisena moció, presentada per PSC, feia referència a l’obligació de les entitats a presentar l’impost de societats. El portaveu socialista, Jacint Raurell, va considerar que el text, amb les esmenes oportunes, encara tenia validesa, tot i la nova disposició que ha anunciat el govern espanyol, que deixarà exemptes les entitats amb ingressos inferiors a 50.000 euros. La moció es va aprovar per unanimitat.

EL PLE, EN BREU

El ple va admetre a tràmit la formació del nou reglament del servei públic del cementiri municipal de Vic, amb només els vots en contra de la CUP.

El ple va aprovar una modificació de crèdit en la que s’hi incloïen algunes subvencions directes, com els 50.000 euros al Casino Vic-Ateneu, o els 15.000 a la Fundació Trueta. Toni Serrat (CiU), regidor d’Economia, va argumentar aquest atorgament a dit, tal com està contemplat en un reglament que s’havia aprovat entre tots els partits. Aquest tipus de subvencions directes, en el moment d’aprovar la normativa, significaven el 90%, mentre que només el 10% s’atorgaven en concurrència pública. El reglament preveu augmentar aquest darrer percentatge un 10% cada any, una fita que ja està més que aconseguida, perquè al primer any ja gairebé és del 50%, va explicar Serrat.
 

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

 
El ple va aprovar la concreció i quantificació econòmica per encomana de gestió a l’empresa Semurvic SL, amb l’abstenció d’ICV i el vot en contra dels regidors de la CUP.
 
Tots els partits del consistori van votar a favor de cedir de manera gratuïta un local al carrer de les Basses a l’Associació de Geganters del carrer de la Riera.

Anna Erra va agafar durant uns minuts les regnes del ple, en substitució de l’alcalde, que tenia molèsties als ulls. Va haver d’aguantar més d’algun comentari irònic per part dels portaveus de l’oposició.

Joan Ballana va assegurar que s’estaven multant els cotxes mal aparcats al davant del consistori Bayés, a partir de les 5 de la tarda.

La CUP es va queixar de l’ús abusiu del Twitter municipal per mostrar les activitats de l’alcalde. Vila d’Abadal va dir que ho tindrien en compte.

Recollida de residus d’Osona relloga l’escombradora de l’empresa Vialnetvic per netejar el mercat de Calldetenes els diumenges.
 

El ple, en directe per Twitter (PDF)

 

Josep Arimany i Toni Serrat. Foto: Adrià Costa

 

Joan López parlant amb Josep Rafús. Foto: Adrià Costa
 

Jacint Raurell, Marc Barnolas, Nil Puigivila i Joan Ballana. Foto: Adrià Costa
 

Nil Puigivila, Joan Ballana i Josep Arimany. Foto: Adrià Costa

Arxivat a