Ortega garanteix el procés participatiu del Moianès tot i la sentència del Constitucional

La pregunta demanarà directament als ciutadans dels deu municipis si volen formar part de la comarca del Moianès i hi podran votar els majors de 16 anys

ManresaInfo.cat
27 de febrer del 2015
Actualitzat el 28 de febrer a la 13:44h

Joana Ortega, amb els alcaldes del Moianès, aquest dijous. Foto: Generalitat de Catalunya


La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, es va reunir ahir a Moià amb els deu alcaldes del Moianès per fixar la pregunta i els detalls del procés participatiu, que se celebrarà el 22 de març, tal com ja va avançar Osona.com, i que servirà per decidir si el Moianès esdevé comarca. Ortega s'ha mantingut ferma en la decisió de mantenir la consulta malgrat la suspensió de la llei de consultes catalanes per part del Tribunal Constitucional: "Tinc una dèria, que és escoltar la gent, i cap llei de l'Estat ens prohibirà fer-ho".

A la trobada, s'ha desvetllat la pregunta, que demanarà directament si els ciutadans dels deu municipis volen formar part de la nova comarca, i es podrà respondre “sí”, “no” o “altres”. Serà la següent: “Vols que els municipis de: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?”. A més, en cas de no estar d'acord amb cap de les dues opcions, el votants tindran la possibilitat d'expressar la seva proposta, ja que es tracta d'un procés participatiu. Podran votar els majors de 16 anys i hi haurà una mesa per cada mil vots.

Tots els alcaldes defensaran el "sí", però volen que la campanya sigui transversal i impliqui la ciutadania. Així, es preveuen debats oberts a cada municipi per exposar els pros i contres de pertànyer al Moianès.

Pel que fa a la lectura dels resultats, cada municipi ho farà de manera independent, però s'espera que, en cas de donar-se el resultat negatiu en una de les poblacions, això no suposi la paralització de tot el procés.

La futura comarca del Moianès, en cas de fer-se efectiva, serà la 42a del país i estarà formada per municipis que pertanyen actualment a les comarques del Bages, el Vallès Oriental i Osona. Collsuspina és l'única localitat osonenca que queda integrada al Moianès.

El Lluçanès, la següent

La vicepresidenta del Govern ha assegurat que el Lluçanès podrà fer el mateix que el Moianès i també comptarà amb tot el suport de la Generalitat, però ha aclarit que el Govern intenta seguir el ritme que marca cada territori i es dóna el cas que el ritme del Moianès ha estat "trepidant".
 

Més informació, des de ManresaInfo.cat

 

Mapa de la futura comarca del Moianès.