«Vilafranca, un dinar de Festa Major», la identitat catalana en família

L'obra teatral de Jordi Casanovas arriba a l'Atlàntida el cap de setmana

Presentació de l'obra a Vic
Presentació de l'obra a Vic | A. Alemany
Elvira Vilardell
25 de febrer del 2015
Actualitzat el 28 de febrer a la 13:43h

"Vilafranca, un dinar de Festa Major" arriba aquest cap de setmana a l'Atlàntida de Vic, ciutat on s'inicia la seva gira, després de la seva estrena oficial el passat 19 de febrer. Així ho ha explicat aquest matí el cap de programació del teatre, Ramon Ferrer, qui ha presentat l'obra juntament amb el seu director, Jordi Casanovas, i cinc dels onze actors que la interpreten. La funció es podrà veure dissabte 28 de febrer i diumenge 1 de març al teatre vigatà.

Es tracta de la primera producció teatral de gran format impulsada per sis sales municipals del país sota la marca Els Teatres Amics: l'Atlàntida de Vic, l’Atrium de Viladecans, el Kursaal de Manresa, el Teatre-Auditori Sant Cugat i el Teatre Auditori de Granollers. Una iniciativa que "donarà un nou impuls a la creació teatral catalana i la descentralitzarà de la capital", ha valorat Ferrer.

"Vilafranca" és la tercera i última part de la trilogia sobre la identitat catalana de Casanovas, la qual es va iniciar amb "Una Història Catalana" (Premi Butaca al millor text) i va continuar amb "Pàtria" (Premi Ciutat de Barcelona).

En aquest darrer muntatge, el dramaturg ha volgut reflexionar sobre la qüestió identitària a través d’una família tradicional catalana, amb les seves contradiccions al voltant del que es creuen ser i el que realment són. És precisament l'elecció d'aquesta òptica tan pròxima la que fa que el públic se senti identificat amb els personatges i les situacions, ha comentat Casanovas.

 

Ramon Ferrer en un moment de la presentació, aquest matí. Foto: Albert Alemany

A més, en l'obra hi són presents tres generacions diferents, un fet que permet jugar amb les visions contraposades dels personatges i donar veu a totes les edats. Aquesta diversitat, segons l'actriu Georgina Latre, fa que l'obra sigui atractiva per a tots els públics, ja que tant petits com grans s'hi poden veure reflectits.

Si bé "Vilafranca" no obrirà les portes fins dissabte, avui els alumnes de diversos centres de Vic n'han pogut conèixer tots els detalls. El dramaturg de l'obra i alguns dels actors han visitat l’Escola d’art i Superior de disseny, l’IES La Plana, l' IES Jaume Callís i l’IES del Voltreganès per explicar el projecte als més joves i apropar-los al món del teatre.

Després de les dues funcions a Vic, el muntatge de l’autor vilafranquí podrà veure’s a Granollers (el 7 i 8 de març), Sant Cugat (el 13 i 14 de març), Viladecans (20 al 22 de març) i Manresa (27 al 29 de març). Reus s’ha incorporat a la gira i farà funció el 31 de març. Segons ha anunciat Ferrer no es descarta que l'obra arribi a altres localitats, així com a Barcelona. 

Un cartell de luxe

"Vilafranca, un dinar de Festa Major" està interpretada per un cartell de luxe format per onze actors de renom: Marta Angelat, David Bagés, Manel Barceló, Lluïsa Castell, Georgina Latre, Vicky Luengo, Àurea Márquez, Marc Rius, Manuel Veiga, David Vert i Anna Ycobalzeta. El muntatge compta amb escenografia de Sebastià Brosa, il·luminació de David Bofarull i banda sonora a càrrec de la formació Anna Roig i L’ombra de ton chien.

Jordi Casanovas (Vilafranca del Penedès, 1978) ha estat fundador i director artístic de la SALAFlyHard des de la temporada 2010/2011 fins el 2013. Va estudiar Enginyeria Superior de Telecomunicacions i Belles Arts. Ha escrit una trentena de textos teatrals, entre els quals destaquen Ruz-Bárcenas (2014), Pàtria (2012), Una història catalana (2011) o Un home amb ulleres de pasta (2010).
 

Compra d'entrades a l'Atlàntida

 

Els actors, en un moment dels assaigs de l'obra. Foto: Jordi Garcia Monte

Arxivat a