La First Lego League de la UVic-UCC corona un altre cop The Santperencs

L’equip de robòtica de Sant Pere de Torelló presenta un projecte per ajudar a nens amb tumors cerebrals | Amb el segon classificat, 43 SA de Manlleu, participaran a la final estatal

Redacció Osona.com
23 de febrer del 2015
Actualitzat el 24 de febrer a les 9:24h
The Santperencs, presentant el seu projecte a la First Lego League
The Santperencs, presentant el seu projecte a la First Lego League | Griselda Castells

The Santperencs van guanyar el torneig de robòtica de la UVic-UCC. Foto: Griselda Castells


The Santperencs és el vencedor de la tercera edició del torneig First Lego League (FLL) que va tenir lloc aquest dissabte a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). L'equip de robòtica de Sant Pere de Torelló ja va guanyar l'any passat. El segon classificat ha estat l'equip 43 SA de Manlleu. Tots dos equips podran participar a la final estatal que tindrà lloc a Santa Cruz de Tenerife el 22 de març.

The Santperencs no ha decebut en la presentació del projecte científic i el de valors. Els joves van presentar la creació d’un teclat, el Click, que ha de servir per ajudar en la comunicació entre els nens malalts amb amb malalties degeneratives o tumors cerebrals, que van perdent les seves capacitats de comunicació com la parla, l’oïda, la mobilitat...

Ara l’equip es prepara per presentar aquest dijous el seu projecte a un congrés mèdic a Barcelona, amb metges de tot el món que tracten amb els tumors cerebrals en infants. La Fundació Sant Joan de Déu, a qui ja van anar a presentar el seu projecte, els ha convidat per tal que puguin donar a conèixer el seu teclat, el Clik.

La robòtica ocupa la UVic-UCC

La UVic-UCC aposta per l’organització d’aquest esdeveniment -una de les set competicions territorials de robòtica que s’organitzen a Catalunya-, en el marc del programa de Promoció del Talent de l’Escola Politècnica Superior, i compta amb la col·laboració de la Fundació Scientia i El 9 Nou, i amb el patrocini de Fundació Caixa d’Enginyers i les empreses GMV, Some, Seidor, Pascual, Girbau, Elausa, Isern, Casa Tarradellas i JCM. També hi ha col·laborat la delegació a Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Font Vella.
 

The Santperencs, presentant el seu projecte a la First Lego League. Foto: Griselda Castells


Els altres guardonats de la jornada van ser ID3A Warriors de Barcelona, premi JCM a les Joves promeses; la Salle Robotics CO de Montcada i Reixac, premi Casa Tarradellas a l’Emprenedoria; una altre cop The Santperencs, premi GMV al Comportament del robot; Calltheworld de Calldetenes, premi Some al Disseny mecànic; STM Backdoor de Vic, premi Seidor a la Programació; AD-01 de Figueres, premi Calidad Pascual a l’Estratègia i Innovació; Lacetània de Manresa, premi Girbau a la Investigació; Robogurb de Gurb, premi Elausa a la solució innovadora; Roboplay de Santa Coloma (Andorra), premi El 9 Nou a la presentació; Campus Cerdanya Team, premi Isern al Treball en equip; Mama Juana d’Encamp (Andorra), premi UVic-UCC a la Inspiració; i Escoteam de Vic, premi Ajuntament de Vic a la Cortesia Professional.
 
La competició d’enguany va estar protagonitzada per 25 equips de nois i noies de 10 a 16 anys. Simultàniament al torneig de Vic de la FLL, hi va haver també un esdeveniment de robòtica amb 23 equips d’infants de 6 a 9 anys, la Junior First Lego League (Jr. FLL). Aquestes dues competicions tenen com a objectius principals la construcció i programació d’un robot que realitza unes missions preestablertes i, a més, el desenvolupament d’habilitats de treball en equip, emprenedoria, innovació i creativitat. El repte d’enguany, únic per a tots els tornejos d’aquesta disciplina a tot el món, ha estat World Class. Els participants van haver de redissenyar com adquirim coneixements i habilitats en el segle XXI, i ensenyar als adults què necessiten aprendre i de quina manera volen aprendre.
 
En total hi van participar nou centres de secundària d’Osona, cinc dels quals eren de Vic, com l’Escorial, Col·legi Sant Miquel dels Sants, INS La Plana, Escola Pare Coll i els cinc restants, de Gurb, Manlleu, Sant Pere de Torelló, Calldetenes i Tona. La resta d’equips provenien de Manresa, Granollers, Barcelona, Montcada i Reixac, Rubí, Vilassar de Mar, Cassà de la Selva, Figueres, Puigcerdà i Andorra la Vella. Els equips participants de la Júnior First Lego League eren de Tona, Cassà de la Selva i Llinars del Vallès.
 
La jornada, que va comptar amb uns 350 participants, més d’un centenar de voluntaris i uns 1.500 visitants, va incloure un espai de demostració dels “Garrins Metàl·lics”, l’equip de robòtica dels estudiants d’enginyeria de Mecatrònica de la UVic-UCC que, a finals de març, participarà a la competició First Tech Challenge, a Eindhoven (Holanda). Per altra banda, els acompanyants més petits van poder gaudir al pati central de l’Escola Politècnica Superior d’un espai lúdic amb peces de LEGO per fer construccions, gentilesa de la delegació a Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
 

L'equip 43 SA de Manlleu, segon classificat del torneig de robòtica. Foto: UVic-UCC

Arxivat a