La gresca i la disbauxa del Carnaval continua a tretze poblacions d'Osona

Les rues de Balenyà, Taradell, Roda de Ter i Tona, les més multitudinàries

Carnaval Canyestortes d'Olost
Carnaval Canyestortes d'Olost | Adrià Costa
Toni Carrasco
20 de febrer del 2015
Actualitzat a les 22:34h

Canyestortes d'Olost. Foto: Adrià Costa


Desprès del Carnaval de Terra Endins de Torelló, la gresca i la disbauxa continua aquest cap de setmana a 13 municipis osonencs, en diverses variants. Activitats infantils, rues i balls són els ingredients comuns d'aquesta festa esbojarrada que a cada poble té les seves peculiaritats. En destaquem algunes.

A Taradell el pregoner d'enguany serà el conegut humorista i imitador arenyenc Pep Plaza, el dissabte a les set de la tarda a l'inici de la rua. El jurat estarà format pel mateix pregoner, Christian López del Carnaval de Torelló i Toni Carrasco del Carnestoltes de Centelles. La rua pels carrers del poble tindrà alguns canvis, degut a les obres a l’Avinguda Mossèn Cinto Verdaguer.  La concentració es farà a la Ronda dels Vilademany i, en conseqüència, es canviarà l’inici del recorregut. La festa ja va començar el passat diumenge al Centre Cultural Costa i Font amb el Carnaval infantil i l’elecció del Reietó Carnestoltes d'enguany, honor que ha recaigut en Lluc Cegarra. Es preveu una rua amb més de mil participants, formada sobretot per les colles més joves i dels pobles del voltant com Santa Eugènia de Berga. El Carnestoltes està organitzat, com els darrers cinc anys, per Ràdio Taradell.

A Roda de Ter, l'acte central serà  la rua el dissabte però divendres ja començaran amb activitats engrescadores com la tradicional Baixada de Carretons, amb arribada al pàrquing de darrera l’Ajuntament i amb l'animació de la xaranga Damm-er. El final de festa amb xocolatada i entrega de premis serà a la plaça Major, amb la música del grup local Urband Rockers. Per a la rua, la concentració serà a partir de les 17:30 h al polígon del Puigvell on hi haurà les inscripcions per a carrosses i comparses amb l'acompanyament de Batuka l'Olla i amb un recorregut passant pel nou Pont Vell. A partir de les 23:00 h a la carpa hi haurà el ball de Carnestoltes amb Dj Sousa, Dj Carol i el grup Ter-Orífic Band. L'original cartell de la professora de plàstica Rosa Tarradellas ha estat  la vessant més pictòrica i  artística de la festa.

Als Hostalets de Balenyà, enguany arriben a la 13ena edició. El mateix dissabte, el periodista local Xavier Ginesta donarà el tret de sortida a la gran rua, amb força participació de colles de pobles veïns que ja van  triomfar a les rues de Centelles i Torelló. Un cop acabada la cercavila, al pavelló municipal, es procedirà a fer el ja tradicional sopar amb entrepans de botifarra, també es donarà a conèixer el veredicte del jurat i la entrega de premis. No obstant, la festa ja ha començat aquest divendres per als més menuts, amb el Carnaval infantil a les deu del matí. El mateix dissabte també es podrà gaudir per les botigues del poble, amb el concurs d'aparadors.

A Sant Bartomeu del Grau, el dissabte tarda-vespre hi ha prevista una cercavila amb colles locals, pels carrers del poble, per acabar amb un ball de Carnaval al Casal amb Rumbalbar i Xexu. Un cartell  que anuncia la festa a l'estil “Full Monty” dels organitzadors, ben despullats i tapats amb una senyal d'interrogació. De fet és un dels més originals que s'han vist enguany als carnavals osonencs.

A Tona, enguany  el Carnestoltes es portarà a terme en dos dies. Per una banda, la sala de la Canal acull dissabte la disbauxa infantil, amb l’animador infantil Jaume Barri  i berenar per a tothom, i diumenge serà el torn de la rua pels principals carrers de la població. La rua sortirà de la esplanada de la Canal a les 18:30h.

-----------------------------------------------
EL CARNAVAL A OSONA, AQUEST CAP DE SETMANA

Divendres, 20 de febrer

Balenyà: rua infantil del Carnaval
Manlleu: Carnaval revolucionari al Casal Boira Baixa
Roda de Ter: baixada de carretons del Carnaval
Santa Eulàlia de Riuprimer: Carnaval jove
Tona: Carnestoltes a la ludoteca
Vic: taller de disfresses per Carnaval

Dissabte, 21 de febrer
Balenyà: Carnaval
Muntanyola: Carnaval
Roda de Ter: Carnaval
Sant Bartomeu del Grau: Carnaval
Taradell: Carnaval
Tona: Carnestoltes infantil
Torelló: Post-Carnaval a El Moscou
Vic: Carnestoltes
Vilanova de Sau: Carnestoltes

Diumenge, 22 de febrer
Olost: Carnestoltes Canyestortes
Prats de Lluçanès: cercavila de disfresses i ball dels Romeus
Santa Eulàlia de Riuprimer: Carnaval infantil
Tona: rua de Carnestoltes
 

Recull de fotos del Carnaval a Osona