El Moianès decidirà el 22 de març si vol esdevenir comarca

La consellera de Governació, Joana Ortega, es reunirà amb els deu alcaldes dels municipis afectats per fixar els detalls del procés participatiu | Collsuspina podria deixar de pertànyer a Osona

Pere Pratdesaba
19 de febrer del 2015
Actualitzat el 21 de febrer a les 19:58h
Mapa de la futura comarca del Moianès.
Mapa de la futura comarca del Moianès.

El Moianès celebrarà el 22 de març el procés participatiu per decidir si vol esdevenir una nova comarca. En un principi, el Departament de Governació va proposar l’1 de febrer com a data idònia per a la consulta, però des del territori es va desestimar per manca de temps. En una segona ronda de converses, la Generalitat va posar al damunt de la taula una data a escollir, sempre que fos abans del 31 de març. Ara, els alcaldes dels municipis afectats han consensuat que fos el 22 de març, tal com han fet públic avui.

La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, es reunirà a finals de la setmana que ve amb els deu alcaldes del Moianès per fixar la pregunta i els detalls del procés participatiu, que serà molt semblant al del 9-N. Ortega ha dit avui que el Govern ho té “tot preparat”, que "aportarà tots els elements imprescindibles perquè la consulta es pugui dur a terme" i que es comptarà amb "el suport logístic" del Departament de Governació, "que ja en té certa experiència".
 
En cas de els veïns del Moianès triessin constituir-se com a comarca, el nou Consell Comarcal substituiria l'actual Consorci del Moianès que, des de principis d'any funciona sota mínims. En aquest marc, la número dos de l'executiu català també ha anunciat aquest matí al Parlament que hi ha "converses molt avançades" per tal que el Consorci del Moianès s'adscrigui "temporalment" a la Diputació de Barcelona i, d'aquesta manera, poder-ne garantir el seu funcionament abans que es constitueixi la comarca, una de les preocupacions dels batlles del territori.

En declaracions a Osona.com, Dionís Guiteras, diputat al Parlament i president del Consorci del Moianès, ha valorat molt positivament la data acordada i assegura que no hi haurà problemes de manca de temps per portar-la a terme: “El 6 de març començarem la campanya electoral d’un procés que ja fa temps que s’hauria d’haver fet”. Guiteras ha lamentat, però, que la consulta no es pugui fer juntament amb el Lluçanès, per tal d’aprofitar “sinèrgies”. Tot apunta que al Lluçanès la consulta es farà el 27 de setembre, coincidint amb les eleccions al Parlament, que tindran caràcter plebiscitari.

La futura comarca del Moianès, en cas de fer-se efectiva, serà la 42a del país i estarà formada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d'Oló i Moià, que en serà la capital. Aquestes poblacions pertanyen actualment a les comarques del Bages, el Vallès Oriental i Osona. Collsuspina és l'únic municipi osonenc que queda integrat al Moianès.