La festa del Pullassu marca l'inici de la disbauxa del Carnaval de Terra Endins

La cercavila lúdico-festiva-sexual donarà pas a l’esbojarrada passarel·la de les Senyoretes i els Homenots, divendres, i la Gran Rua de dissabte, amb més de 2.500 persones

Redacció Osona.com
12 de febrer del 2015
Actualitzat a les 14:08h
La Festa del Pullassu
La Festa del Pullassu | Adrià Costa

El Carnaval de Terra Endins és un dels més importants de Catalunya. Durant els tres dies de gresca i disbauxa passen cada any per Torelló més de 60.000 persones. Aquest any s’arriba a la 37a edició.

El Pullassu escalfa l’ambient

El punt àlgid del Carnaval de Torelló comença aquest dijous, 12 de febrer, coincidint amb el Dijous Llarder. Ho fa amb la festa del Pullassu, una iniciativa transgressora i carregada de cultura popular. La cita, a partir de dos quarts de 9 del vespre.

Cobla, grallers, gegants, capgrossos, diables i cant coral es barregen cada any -i ja en farà 18- a la plaça Vella del municipi. Una cercavila que aquest any torna a comptar amb el discurs del Rei Carnestoltes XXXVII. Tots els personatges d’aquesta festa lúdico-festiva-sexual recorren els carrers del municipi per dur a terme després el famós ritual.

A grans trets, es tracta d’enredar el fill bastard del rei Carnestoltes, en Margalef. Qui se n’encarrega és en Xapot el Bruixot, un astut personatge que vol tallar-li el membre i, així, menjar botifarra i beure apòzema màgica per sopar. Tot plegat en una cerimònia en què bestiari, música, i sobretot els participants pinten la cultura popular amb els colors de la disbauxa.

 

Desfilada de Senyoretes i Homenots al Carnaval de Terra Endins. Foto: Adrià Costa

Les Senyoretes i els Homenots es fan majors d’edat

Divendres serà el torn de l’esbojarrada festa de les Senyoretes i els Homenots, una de les propostes més particulars del Carnaval de Terra Endins, on molts homes i dones del poble i de la comarca es vesteixen del sexe contrari per una nit. La celebració compleix el 30è aniversari, amb moltes sorpreses.

La festa comença amb una gran passarel·la de més de 25 metres per la qual tots els Homenots i Senyoretes desfilen entremig de música, llums i una gran expectació. Després tots els participants desfilen darrera d’una carrossa en una rua per tot el poble i finalment s’acaba la festa amb música a la mateixa plaça on s’ha començat.

Com a novetat d’aquest any, la festa s’envoltarà d’una temàtica en concret. Aquest cop s’ha triat les “Princeses Disney” i es decorarà tant la plaça, com la passarel·la i la carrossa amb aquesta temàtica.

Una rua multitudinària

La Gran Rua, que se celebra dissabte, és la màxima expressió de la rauxa i és el veritable símbol del Carnaval de Terra Endins. Enguany, hi participaran 23 carrosses i comparses, amb més de 2.500 persones, on no hi faltaran les referències a l'actualitat, sobretot a la política. Unes carrosses que són veritables obres d’art i que la gent de Torelló i rodalies hi comença a treballar quan acaba l’estiu.
 

Carnaval de Terra Endins. Foto: Adrià Costa


La rua començarà a les 6 de la tarda i acabarà prop de la mitjanit, quan totes les carrosses hagin passat per davant del jurat. Després la festa seguirà a la zona esportiva municipal amb música de tot tipus fins a la matinada.

Altres actes

El Carnaval de Terra Endins també compta amb altres actes no tant multitudinaris però amb molt d’encant. Unes setmanes abans del Carnaval es fa el cop d’estat i la presentació en el qual s’expliquen els actes i les novetats, sempre amb un to humorístic. Després el Rei Carnestoltes fa un cop d’estat i proclama la República de la Barrila en la qual hi regna la disbauxa.

El proper diumenge, 15 de febrer, se celebrarà el Carnaval Infantil, que aplega els nens del poble amb un divertit espectacle.

Per últim, el dimecres de cendra, 18 de febrer, es farà l’enterrament de la sardina, en el qual es crema el Rei Carnestoltes i es fa una sardinada popular.
 

Programa d’actes del Carnaval de Terra Endins

Com arribar-hi i com aparcar


Presentació del Carnaval de Terra Endins, el passat dissabte. Foto: Adrià Costa