Els comerciants de l'Eixample Morató de Vic es rebel·len contra l'illa de vianants

El comerç considera que la restricció de trànsit ha buidat els carrers de la zona i els ha provocat pèrdues quantioses | Demana, amb celeritat, que es torni a obrir el pas als vehicles

Redacció Osona.com
11 de febrer del 2015
Actualitzat a les 16:59h
El carrer de Sant Antoni, aquest dimarts
El carrer de Sant Antoni, aquest dimarts | Adrià Costa

El carrer de Sant Antoni, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa


Els comerciants de l’Eixample Morató de Vic, que engloba la plaça dels Màrtirs i carrers adjacents, rebutgen de manera dràstica l’illa de vianants que l’Ajuntament va implantar a la zona ara fa tres mesos. Els comerciants consideren que la restricció de trànsit i les càmeres dissuasòries han buidat els carrers de gent i els han provocat pèrdues quantioses, de les quals consideren responsable a l’Ajuntament. Per tot plegat, demanen que es torni obrir la zona a la circulació de vehicles i que “s’iniciï un debat sobre el model amb el consens de totes les parts”, o sigui, veïns, comerciants i Ajuntament. També reclamen que es canviïn els sentits i les entrades des d’alguns carrers i que  hi hagi una zona d’aparcament  gratuïta i una zona blava més econòmica.

Així en va quedar constància en la trobada que es va fer el passat dijous a la Sala Modernista del Casino de Vic, a la qual hi van assistir una cinquantena de comerciants. Les queixes es van recollir en un manifest que van subscriure tot els assistents (llegiu, a sota), i que s’entrarà com instància a l’Ajuntament, adreçada directament a l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal.

En una nit plena d’intervencions, es va copsar que el projecte de vianalització del barri tal i com s’ha plantejat des de l’Ajuntament ha estat “equivocat, poc estudiat i fruit de la improvització”, explica Vic Comerç en una nota. Els comerciants van destacar sobretot la dificultat d’accedir del client, la complicació del sistema d’apuntar matrícules, la senyalització dissuasòria de les entrades, els canvis de sentit de circulació i la poca informació que té la gent, entre d’altres. També es va posar en relleu que el client està optant per deixar de comprar al barri.

Plànol de l'illa de vianants de l'Eixample Morató. Foto: Ajuntament de Vic


El comerç considera que el barri pot progressivament instaurar zones de vianants, però s’ha de fer amb progressió i consolidant cada intervenció, "no tallant un barri sencer de cop", apunta la mateixa nota. “L’Ajuntament ha començat la casa per la teulada”, afegeix.

Els comerciants volen arrancar posicionaments respecte al projecte de l'Eixample per part dels grups polítics municipals abans de les eleccions, ja que és ara “quan es poden comprometre”.

-------------------------
MANIFEST

Els comerciants presents a la reunió de valoració de la peatonalització de l’Eixample Morató MANIFESTEM:

•    La nostra total disconformitat amb la nova requalificació de la zona de l’Eixample Morató (Plaça dels Màrtirs i adjacents) com a “zona peatonal”.

•    Que és una zona de petits comerços de compra quotidiana i no un espai per anar de compres.

•    Que ha esdevingut molt difícil accedir al barri des de les peatonalitzacions i cavis de direccions i que s’ha accentuat la barrera psicològica entre el Passeig i l’Eixample i la percepció d’aïllament.

•    Que per declarar “zona peatonal” no n’hi ha prou en tancar i senyalitzar.

•    Que no s’ha sabut escoltar la opinió de les persones afectades per aquests canvis.

•    Que des de la seva implantació tot el barri ha patit una disminució del moviment de persones.

•    Que fem responsable de les pèrdues de les nostres botigues a aquest Ajuntament.

•    Que l’Ajuntament ha convertit la zona no en peatonal, sinó en zona deserta.

•    Que hi han moltes queixes per les càmeres de”seguretat” que espanten i dissuadeixen.

Per aquests motius, SOL·LICITEM:

•    Que es torni al punt d’origen de recuperar la zona a la circulació i que s’iniciï un debat sobre el model amb el consens de totes les parts.

•    Que el carrer Bisbe Casadevall sigui una entrada directa a la Plaça dels Màrtirs

•    Que el carrer de la Misericòrdia sigui o be de doble circulació o d’accés des de el carrer Nou.

•    Que es retirin les càmeres i les senyals dissuassòries.

•    Que hi hagi una zona d’aparcament  gratuïta i una zona blava més econòmica

•    Que es potenciï des de aquest Ajuntament la Plaça dels Màrtirs, i els seus voltants.

•    Que les persones que han decidit uns canvis que no havia sol·licitat ningú es passegin per aquesta “zona peatonal” i  coneguin de primera mà les conseqüències dels seus actes.

Carrer del Bisbe Casadevall, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa