Albert Generó encapçalarà la primera candidatura de la CUP a Manlleu

En un acte al Museu del Ter, tres dels 21 membres de la llista van exposar els eixos principals que portaran al programa #ReCUPeremManlleu: drets socials, participació i gestió de l'aigua

Eudald Rifà, Tamia Maestre i Albert Generó
Eudald Rifà, Tamia Maestre i Albert Generó | Adrià Costa
Roger Font
05 de febrer del 2015
Actualitzat a les 21:58h

La CUP de Manlleu va presentar aquest dimecres la llista de les municipals al Museu del Ter. Foto: Adrià Costa


La CUP de Manlleu va presentar aquest dimecres al vespre la seva primera candidatura per a unes eleccions municipals en aquesta població, en concret, les que tindran lloc el proper mes de maig. L'acte es va fer en un racó de la planta de baixa del Museu del Ter, ple de gom a gom. Envoltats per les màquines que havien estat el motor de la població durant els segles XIX i XX i esguardats sota les samarretes que han vist créixer els seus membres, la CUP va donar a conèixer els 21 membres que  conformaran la candidatura.

Sota el lema #ReCUPeremManlleu, Albert Generó encapçalarà una llista que vol incidir sobretot en els tres eixos que van exposar el mateix Generó, Tamia Maestre -la número 5- i Eudald Rifà -4-: els drets socials, la participació i la gestió de l'aigua. Unes premisses que es troben sota el mateix paraigües que les que van aprovar durant l'assemblea que van celebrar el passat 18 de gener. Els llocs capdavanters de la llista els completen Ismael Dot i Laura Generó, de 2 i 3 respectivament.

Guillem Roma va posar la banda sonora a un acte que va encetar Jesús Soler, antic president del Grup de Defensa del Ter, que tanca la llista i que va voler tenir un record per al 76è aniversari, coincidint amb el 4 de febrer, de l'entrada de les tropes franquistes a Manlleu. Soler va assegurar que "el feixisme encara no ha marxat" i per aquest motiu "és el moment de posar el que s'ha de posar sobre la taula". I això, pel més veterà, ho han de fer ells: "El jovent ha de decidir el seu futur, ells han de construir el seu poble".

Després d'aquesta intervenció, Tamia Maestre va exposar les línies mestres pel que fa a drets socials: "El capitalisme suposa desigualtats socials, retallades i desnonaments", per afegir una dada, "l'1% de la població de Manlleu, acumula el 20% de la riquesa". Per la número 5, "la caritat s'ha menjat la solidaritat". Per aquest motiu, "el que cal és lluitar i apostar per la cooperació i no per la competició".

D'esquerra a dreta, Eudald Rifà, Tamia Maestre i Albert Generó, qui encapçalarà la llista de la CUP. Foto: Adrià Costa

En segon lloc, Albert Generó va incidir en la participació. Pel cap de llista, és "essencial el dret a decidir, però per decidir sobre tot". "S'ha d'abandonar la cultura de la delegació per la cultura de la implicació", va afegir. Més enllà, va manifestar que "les entitats, els moviments socials i veïnals estan creant espais de debat i d'empoderament", són el germen d'un "projecte de ruptura". 

En aquesta línia, els puntals, pel mateix Generó, són "repensar l'Ajuntament i entendre'l com una eina per incidir en tots els àmbits" a través d'uns "plens i pressupostos participatius". Per cloure, el que liderarà la llista va assegurar que cal crear "espais de discussió als barris de caràcter vinculant, fer referèndums als barris" perquè és "al carrer on tot comença i tot acaba".

El darrer en prendre la paraula va ser Eudald Rifà. L'ecologista va exposar la situació de l'aigua a Manlleu. "Aquest bé comú hauria de tornar a ser de gestió pública" ja que "durant aquesta legislatura es va allargar el contracte a una empresa privada per 20 anys més", va explicar. Pel número 4 de la llista, "s'ha de tornar a la gestió pública de l'aigua. No només de titularitat pública, sinó que se n'ha de tenir una gestió directa, per tenir-ne un benefici econòmic, però també per concedir un millor servei amb criteris ambientals i socials".

Per últim, també va recordar la importància de la lluita contra el fracking. Rifà creu que hi ha una "crisi de model energètic" i per aquest motiu "s'ha de treballar des de nivell municipal per recuperar la sobirania energètica, sortir de l'oligopoli de les fòssils i apostar per les renovables". Totes aquestes polítiques, per Rifà, serviran per "tallar els talls de llum i de gas indiscriminats".

Els membres de la CUP de Manlleu
 
1. Albert Generó Prat12. Laura Icart Farrés
2. Ismael Dot Cantillo13. Alex Rifà Arumí
3. Laura Generó Prat14. Clara Masramon Roma
4. Eudald Rifà Castro15. David Sanglas Rusiñol
5. Tamia Maestre Gutiérrez16. Montserrat Vallbona González
6. Xevi Vilar Rodríguez17. Jordi Vilaseca Solà
7. Marta Ballús Costa18. Ivana Vilademunt Ordoñez
8. Josep Sánchez Vico19. Toni Rubia Ostos
9. Anna Casals Juventeny20. Mireia Sala Martínez
10. Ferran Domènech Tona21. Jesús Soler Vilaró
11. Laureano Pérez ArandiaSuplent: Xavier Generó Boix
 
Podeu llegir el comunicat íntegre que ha emès la CUP en aquest enllaç.
 

Guillem Roma va posar la banda sonora de la presentació. Foto: Adrià Costa

Arxivat a