La nevada amaina i dóna pas a un fred de rigorós hivern

Els gruixos més importants s'han concentrat al Lluçanès i al Moianès, on hi ha hagut problemes de mobilitat | Suspeses les rutes de transport escolar del Lluçanès, el Bisaura i Sant Bartomeu del Grau a Gurb

La nevada, a Sant Boi de Lluçanès
La nevada, a Sant Boi de Lluçanès | Adrià Costa
Redacció Osona.com
04 de febrer del 2015
Actualitzat el 05 de febrer a les 7:47h
La nevada, a Sant Boi de Lluçanès. Foto: Adrià Costa
 

La nevada, a Sant Boi de Lluçanès. Foto: Adrià Costa


Les precipitacions en forma de neu, de caràcter feble, s'han reactivat aquesta tarda. Ha començat a nevar pel Collsacabra i les Guillereies i s'ha estès a gairebé tota la comarca, a punts com Taradell, Tona o Collsuspina. Els ruixats no han estat importants i han anat perdent força al llarg de la tarda.

A hores d'ara, el temporal de neu es pot donar per acabat. L'episodi donarà pas a uns dies de fred de rigoròs hivern, amb fortes glaçades generalitzades. Caldrà extremar les precaucions a les carreteres a causa de les clapes de gel, especialment avui i demà.

Aquest dimecres, ha estat un dia de nevades intenses, la segona enfarinada consecutiva a Osona. I en aquesta ocasió ha estat per sorpresa, de matinada. La majoria de previsions indicaven que les precipitacions es concentrarien a l'entorn del litoral i prelitoral de les costes de Barcelona i Tarragona però finalment han estat més extenses i han afectat bona part de país.

Els gruixos han estat significatius sobretot a la zona del Moianès i Lluçanès, on han caigut entre 5 i 8 cm i on hi ha hagut alguns problemes de mobilitat. A la zona ha continuant nevant fins a mig matí. A la carretera N-141C, entre Moià i Collsuspina, durant unes hores ha estat obligatori l'ús de cadenes, i a la C-62, entre Prats de Lluçanès i l'Eix Transversal s'hi ha hagut de tirar potassa. La carretera entre Prats de Lluçanès i Sant Feliu Sasserra, entre d'altres carreteres de la zona, estava intransitable per la neu, segons ha informat Creu Roja. Les maquines llevaneus al Lluçanès han treballat amb intensitat per evitar que la neu es glacés, sobretot a les vies secundàries.

A la plana de Vic, a punts com Torelló o Tona, aquest dimarts, de matinada, ha tornat a caure una enfarinada, que s’ha convertit en algun centímetre de neu en punts més elevats com Tavèrnoles, Seva, Montesquiu o Taradell. La nevada, com ja em esmentat, s'ha reactivat de manera generalitzada a la tarda, però sense massa força.

 

Un jardí a Torelló, aquest matí. Foto: Albert Alemany

El Consell Comarcal ha informat que s'han suspès les rutes de transport escolar del Lluçanès, del Bisaura i de Sant Bartomeu a Gurb, i el servei de menjador a nou escoles, vuit del Lluçanès i una de Collsuspina. La resta de rutes funcionen amb normalitat.

Fins ara, el telèfon d'emergències 112 ha atès centenars de trucades per incidències derivades de la neu o presència de gel a les vies. Entre aquestes, 11 han estat a la comarca d'Osona.
 

Incidències de trànsit, en directe

Consells per una conducció segura amb neu



Dades d'interès- Observatori meteorològic de Vic
- Observatori de Meteoroda
- Meteo Tavèrnoles
- Gurb - Montesquiu - Muntanyola - Orís - Perafita - Viladrau (Estacions Automàtiques / XEMA )
 

La nevada, a Tona. Foto: Josep M. Montaner

 

La nevada, a Tona. Foto: Josep M. Montaner
 

La nevada, al Voltreganès Foto: Adrià Costa
 

La nevada a la Trona. Foto: Adrià Costa
 

La nevada a la Trona. Foto: Adrià Costa

 

La nevada, a Sant Boi de Lluçanès. Foto: Adrià Costa

 

Una nena, jugant amb la neu a Sant Boi de Lluçanès. Foto: Adrià Costa

 

Màquines llevaneus a la Trona, aquest matí. Foto: Adrià Costa

 

La carretera de Vic a Moià, al terme municipal de Collsuspina, al trencat de Puigsagordi. Foto: Elvira Vilardell

 

Montesquiu, aquest matí. Foto: Anna Alberch
 

Olost, aquest matí. Foto: Eli Arrés