Vic reconeixerà la figura de l'alcalde Serra i Badell i el seu context històric

El ple aprova fer un acte públic i acadèmic i editar un llibre | A la sessió també va prosperar la creació d’un inventari de solars buits per reutilitzar socialment

Pere Pratdesaba
03 de febrer del 2015
Actualitzat el 05 de febrer a les 18:37h

Ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa


El ple de Vic va aprovar aquest divendres reconèixer la figura de l’alcalde Marià Serra i Badell i el seu context històric. La proposta es va aprovar amb el vot favorable de tots els partits menys els regidors no adscrits, Josep Anglada i Marta Riera, i els de PxC.

Per tal de “recuperar i assumir la memòria històrica d’un període transcendent del passat de la institució del govern municipal”, el punt proposa dues accions: fer un acte públic a la Sala de la Columna on es llegeixi una declaració institucional del consistori i fer un acte acadèmic amb una conferència de l’historiador Jordi Figuerola sobre “Memòria i Història: l’alcalde de Vic, Serra Badell, durant la Segona República i la Guerra Civil”; i editar un llibre sobre “L’Ajuntament de Vic i els seus alcaldes durant la República i la Guerra Civil”, que serveixi per contextualitzar la política vigatana d’aquells anys.

El reconeixement arriba després de debats intensos al ple de Vic, que es van desencallar el 14 de gener de 2013. En aquell ple, després d’una moció d’ICV-EUiA, l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal va plantejar que es delegués a un historiador local –Jordi Figuerola- un estudi exhaustiu de la figura de Serra i Badell i, si s’esqueia, es va comprometre a fer-li un reconeixement, com així ha estat. També va proposar que es fessin dos homenatges, per separat, a les víctimes dels dos bàndols de la Guerra Civil.
 

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

 

Serra i Badell fou el primer alcalde de Vic elegit democràticament des de la dictadura del general Miguel Primo de Rivera, concretament, a les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931, en les quals encapçalava la llista pel Partit Catalanista Republicà (tot i que després va passar a ERC). Va deixar el càrrec el 2 de desembre del 1932. A començaments de la Guerra Civil, el juliol del 1936, va tornar a ser alcalde. El setembre del 1938, pocs mesos abans de l’ocupació de Vic per part del bàndol franquista, Marià Serra va deixar de ser batlle per motius de salut.

Memòria ‘democràtica’

Pel que fa al ple, un dels regidors que es va mostrar més exultant va ser el portaveu d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch: “El que anem a fer és memòria democràtica, no és cap revenja”. En la mateixa línia es va expressar Nil Puigivila (CUP): “Recuperem la memòria històrica, en detriment de la desmemòria que hem viscut els últims anys”. Joan López (ERC) va valorar que es restitueixi la figura de Serra i Badell, des d’una perspectiva “institucional” i va destacar que el punt es va aprovar en el marc de l’acord de govern entre CiU i ERC.
 

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa


Entre els regidors que es van votar en contra de la iniciativa, el més contundent va ser Josep Anglada que va titllar de “poc democràtica” l’actitud de Serra i Badell, que el 1936 “va suplantar alcalde que havia estat elegit democràticament per altres forces polítiques”. Marta Riera es va abstenir per “tots els vigatans que van anar a parar en una cuneta de la carretera i encara no sabem on som”.
 

Més informació de la figura de Marià Serra Badell


Atur juvenil, habitatge social i solars buits

Entre els punts de l’ordre del dia, destaca la modificació de crèdit del pressupost, per un valor d’1.868.770 euros, amb el vot favorable de tots els partits menys la CUP, que es va posicionar en contra. Aquesta partida, la major part de la qual prové de subvencions, té com a destinataris més importants les activitats destinades a crear ocupació, especialment en els joves, via Creacció, que rebrà 756.000 euros, i el mateix Ajuntament, amb 271.000 euros. En el debat, el regidor i president de Creacció, Josep Arimany, Arimany va defensar la tasca de Creacció com a aglutinador de la promoció econòmica de cara a les institucions europees.

També es va aprovar la pròrroga del conveni de col·laboració i l’encàrrec de gestions amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya, relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge de Vic i al programa de mediació per al lloguer social d’habitatges. La CUP es va abstenir perquè considera que no s’ha treballat prou “colze a colze” amb la PAH Osona. Josep Rafús (CiU) va destacar que l’Oficina d’Habitatge de Vic és l’única que queda a Catalunya i que totes les altres les gestiona la Generalitat.

 
Pel que fa a les mocions, les dues que va presentar PxC, una per demanar una rebaixa de l’IVA en els productes infantils, i una altra de rebuig a un acord comercial transatlàntica, no van prosperar. Tots els partits hi van votar en contra i ni tan sols hi va haver debat.

Les dues mocions de la CUP, en canvi, si que van tirar endavant. La primera, sobre la creació d’un registre municipal de solars buits per fomentar la seva reutilització. El text final es va modificar, després de fer-se públic un informe negatiu de la secretària municipal i a instàncies d’alguns partits de l’oposició, com PSC o SI: es va canviar “registre” per “inventari”, sense fer referència a la llei d’habitatge i per descartar així l’obligatorietat dels propietaris de cedir els espais en un temps determinat. La moció es va aprovar amb el vot favorable de tots els partits menys CiU, que va votar-hi en contra. La segona moció de la CUP, de suport a la ILP que presenten l’Observatori Desc, les PAH de Catalunya i l’Aliança contra la pobresa energètica, de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica, es va aprovar per unanimitat.

La darrera moció, presentada per Josep Anglada i Marta Riera, també es va aprovar, després d’una votació força sorprenent. Els regidors no adscrits demanaven, en el marc d’una campanya nacional, avançar l’edat de jubilació dels membres de la Policia Local. El resultat de la votació va ser d’empat, en dues ocasions (es va repetir per intentar desencallar-ho): cinc vots a favor dels regidors no adscrits i PxC; i cinc en contra, de PSC, CUP i SI; per l’abstenció d’ICV-EUA i CiU. Finalment, l’alcalde, tal com contempla la normativa, va desempatar i va donar per bona la moció.

 
EL PLE, EN BREU

El ple va aprovar la cessió total de l’ús de Casa Galadies a la Unió Excursionista de Vic, amb el vot favorable de tots els partits i abstenció de CUP.

La UVic-UCC representa l’1,2% del PIB a Osona, va recordar Josep Arimany.

Les factures dels proveïdors amb un import inferior a 5.000 euros no hauran de presentar factura electrònica, especialment per facilitar la gestió del petit comerç. Les factures superiors, sí.

L’alcalde, amb el suport pràctic d’Anna Erra, va cronometrar els temps de les intervencions dels regidors. En diverses ocasions va tallar els representants municipals perquè havien exhaurit el temps, a Jacint Raurell (PSC) i Iban Lapeira (SI), entre d’altres, i fins i tot a membres de l’equip de govern, com Toni Serrat.

Solidaritat no creu que la proposta que s’hagi fet al propietari del solar on es vol ubicar el pàrquing obert a l’oest de la ciutat sigui la que es va acordar al ple. L’equip de govern li passarà per escrit.

L’Ajuntament ha col·laborat econòmicament amb la festa dels Tonis, que enguany es tornarà a celebrar.
 

El ple, en directe per Twitter (PDF)

 

Intervenció de Josep Arimany. Foto: Adrià Costa

 

Xavier Farrés, Montse Rovira, Cristina Gayoso i Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa