L'Incasòl rehabilita la coberta de Mas Pratdesaba a Malla

L’obra té un pressupost de 127.000 euros i s’executarà en un termini de cinc mesos

Redacció Osona.com
01 de febrer del 2015
Actualitzat el 03 de febrer a les 18:04h
L’Institut Català del Sòl, Incasòl, ha iniciat la rehabilitació estructural de la coberta de la casa pairal Mas Pratdesaba al municipi de Malla. L’obra ha estat adjudicada a l’empresa Teyco, SL, que l’executarà en un termini de cinc mesos. El pressupost és 127.036,27 euros (IVA exclòs), que es finançarà a parts iguals per l’Ajuntament (amb una subvenció del programa PUOSC 2011 i fons propis), i l’Incasòl.
 
El projecte és promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Malla i l’Incasòl dins del programa Reviure les Velles Ciutats, que té com a objectiu frenar el deteriorament progressiu dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.
 
L’edifici presenta una doble patologia estructural a coberta, per una banda, el trencament d’algunes bigues ha fet que les filtracions d’aigua podrissin els caps de biga i algun tram central, i per l’altra, s’han trencat els murs i pilars en els punts de recolzament de les encavallades.
 
Les obres consistiran en la substitució global de la coberta. Es planteja la nova estructura de coberta com un element totalment independent, recolzat al terreny, i per tant, travessant tot l’edifici fins als fonaments. Es farà una substitució de les encavallades per un sistema de pòrtics metàl·lics i tirants que permetrà eliminar els pilars entremitjos de recolzament de les encavallades actuals, i per tant un major aprofitament de les golfes. Es preveu també realitzar un cèrcol perimetral per lligar l’estructura vertical de murs preexistents amb l’estructura de la nova coberta. Es col·locarà aïllant tèrmic, noves bigues de fusta laminada, l’embigat es farà amb llates de fusta i rajola ceràmica i es cobrirà amb les teules de recuperació preexistents i d’altres de noves si és necessari.
 
El conjunt pairal Mas Pratdesaba està format per la casa i la cabanya i són un exemple de construcció humil de l’època. La casa pairal data aproximadament del segles XVII-XVIII. S’estructura en una planta rectangular amb una galeria. Consta de planta baixa, primera i golfes i coberta a dues aigües.