Centelles bat el rècord Guinness mundial de persones disfressades de bruixa

Un total de 1.808 persones, guarnides amb barret negre de punxa i escombra, s’ha concentrat en un recinte tancat, en el marc de la festa del Cau de Bruixes

Toni Carrasco
01 de febrer del 2015
Actualitzat el 02 de febrer a les 10:37h
Les persones disfressades de bruixa celebren el rècord, aquest dissabte
Les persones disfressades de bruixa celebren el rècord, aquest dissabte | A. Costa

Una parella de participants al rècord es fan un "selfie". Foto: Adrià Costa

 

Semblava difícil, quasi bé impossible, però aquest dissabte, 31 de gener, a les cinc de la tarda s'han concentrat fins a 1.808 persones disfressades de bruixa a la Rambla del Camp de l'Aigua de Centelles, en el marc de la celebració del Cau de Bruixes. D’aquesta manera, se supera amb escreix el darrer rècord Guinness mundial existent des de l'any 2013, que ostentava el municipi de Sort, al Pallars Sobirà.

Des de primera hora de la tarda, centenars de persones amb vestit negre, barret negre de punxa i escombra s'han anat acostant fins al recinte tancat per a l’ocasiò, on una per una han rebut un braçalet per controlar la entrada i fer un control exhaustiu de la participació en aquest repte. Mentre anaven entrant, l'acte era amenitzat per l'espectacle de les Bruixes de Burriac i exercia com a spiker la curiosa i simpàtica actriu centellenca Isabel Roma, acompanyada de la darrera bruixa de l'any, Montse Vilamajó.

Gent de totes les edats, sobretot de Centelles, però també de pobles i comarques veïnes, i fins i tot del Brasil. I entre totes les bruixes, la Cent de Centelles, la geganta del poble que tampoc s'ha volgut perdre la festa. Un segon rècord Guinness mundial per a Centelles, desprès que als anys 90 se n'aconseguís un altre amb l’elaboració d'un trencaclosques de fusta amb la temàtica de Sant Jordi i tenint com a idèoleg i promotor l'artista local Josep Musach i l’Escola de Dibuix.

El Cau de Bruixes, no obstant, ha començat a les 10 del matí i no ha parat fins a les 12 de la nit ben tocades, amb la llum de la lluna plena i un fred gèlid i que ha acompanyat tots els actes, la majoria al carrer. Destacar, dels ara ja només  tres carrers engalanats (call de les puces, Socós i Sant Antoni), aquest darrer, que amb el seu bosc de punxes ha estat un cant a l’ecologia, el reciclatge, la imaginació i la creativitat d'un dels veïns del mateix carrer, Toni Donato. Als seus inicis el Cau de Bruixes havia arribat a tenir més de set carrers engalanats per iniciativa dels propis veïns, que donaven a la festa un caliu humà i social que, des de fa uns anys, s'està perdent acceleradament.
 

Centelles ha aconseguit el rècord Guinness de persones disfressades de bruixa. Foto: Adrià Costa


Enguany, també per commemorar els 18 anys, s'ha volgut retre homenatge a la festa amb una mena d'exposició d'Aleix Mataró que es recordarà molt temps i que no ha deixat a ningú indiferent. Tan singular és la mostra que, tot i ser un recull gràfic i de retalls de premsa de tots els anys del Cau de Bruixes, no segueix cap ordre cronològic ni argumental i està mancada de molta informació, objectes, detalls i històries de la festa que molta gent hagués agraït que hi fossin presents. Una visió del Cau de Bruixes molt personal i particular que ha desaprofitat la oportunitat de ser un record i homenatge als pares i mares de la criatura, l'any 1997.

Durant tot el dia també s'han portat a terme només tres xerrades repetides d'anys anteriors, com les de Rodolfo Alabí i les organites, o Irene Bertran i la lectura del aura i la seva canalització. L’única novetat ha estat el taller de teràpia ayurveda de la centellenca Marta Bort. Enguany, a diferència d'anys anteriors no hi havia cap espai delimitat i concret dedicat a les teràpies naturals i alternatives ni cap espai esotèric de vidència, tarot, etc.

La colla de diables dels Cabrons i Bruixes de Centelles ha amenitzat la celebració amb dues sessions de correfocs, amb la seva secció infantil a la tarda i amb l'adulta al vespre.

Sobre les deu de la nit, a la Sagrera, davant de la església parroquial, s'ha procedit a nomenar la bruixa de l'any, que ja arriba a la 14a, honor que ha  estat per a Conxita València, botiguera de tota la vida.

Els actes s'han desenvolupat en diversos espais del centre urbà com la Pista, amb un programa d'activitats propi i molt treballat, i s'ha completat amb el ja tradicional Mercat Màgic, format per unes setanta parades situades al Passeig i a l'entorn de l'antiga Sagrera.

La festa ha continuat amb el ritual  afrocatalà de Rosa Edú, Imma del Destí i els Bruixost del Pirineu a la plaça Mossén Xandri i, finalment, al Centre Parroquial al punt de la mitjanit, ara ja en local tancat. Seguint la tradició, s’ha omplert sobretot de joves i adolescents, per seguir el joc de rol: El joc del llop.
 

Programa d'activitats del Cau de Bruixes

Recull de galeries de fotos del Cau de Bruixes de Centelles


Centelles ha aconseguit el rècord Guinness de persones disfressades de bruixa. Foto: Adrià Costa

Arxivat a