Taradell haurà de pagar més diners per l'accident de la tirolina de 2006

L’Ajuntament s’haurà de fer càrrec de part de la indemnització del propietari del Gurri Xic, que ha estat declarat insolvent | En el pitjor dels casos, la quantitat podria pujar un milió d’euros

Redacció Osona.com
21 de gener del 2015
Actualitzat a les 15:01h
Genís Pladevall, propietari del Gurri Xic, i el jove encarregat de la tirolina, amb els seus respectius advocats, en el judici. Foto: ACN

Sorpresa i indignació alhora a l’Ajuntament de Taradell. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat al consistori, després de diversos recursos judicials, que s’ha de fer càrrec de la part de la indemnització de laccident en una tirolina del Gurri Xic, l’any 2006, que no ha pagat el propietari en declarar-se insolvent. L’Ajuntament desconeix la quantitat exacta que haurà de fer efectiva, però calcula que, en el pitjor dels casos, prop d'un milió d'euros.

L’accident es va produir quan un nen va caure des d’una tirolina mentre feia activitats a les instal·lacions del Gurri Xic el 7 de maig de 2006. Va patir traumatisme cranial i trencament de la mandíbula i el canell. El noi va quedar en cadira de rodes i sempre més ha necessitat ajuda assistencial.

Després de l’accident, la víctima va presentar denúncia penal contra el propietari, l’Ajuntament i la Generalitat. La fiscalia va eximir de responsabilitat l’Ajuntament i la Generalitat, entenent que no hi havia hagut cap delicte que fonamentés que anés pel procés penal. Aquest procés penal va acabar amb una condemna de 1.234.000 euros cap al propietari i un treballador i 18 mesos de presó per al propietari i sis mesos per al treballador, que no van haver de complir per no arribar als 24 mesos i no tenir antecedents penals.

De manera paral·lela, es van presentar dos contenciosos administratius contra l’Ajuntament de Taradell i la Generalitat per separat. El de l’Ajuntament es va resoldre ampliant la compensació econòmica cap a l’afectat en 750.000 euros més. Aquesta sentència era “confosa” ja que no quedava clar si l’Ajuntament havia de ser solidari amb la part del propietari, explica l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer. Aquest 750.000 euros ja s’han pagat amb els interessos corresponents (500.000 euros per part de les assegurances i 250.000 de l’Ajuntament).

“Amb això enteníem que l’Ajuntament havia complert amb la demanda del contenciós, però després de diversos recursos se’ns ha comunicat que també ens hem de fer càrrec de la part que no ha pagat el propietari, i que desconeixem amb exactitud. Només sabem que la seva asseguradora va pagar 300.000 euros a compte dels 1.234.000 euros”, es lamenta l’alcalde. En un principi, s’havia dit que la resta de diners es farien efectius mitjançant el lliurament d’un terreny del propietari, però finalment sembla que no ha estat així. “Per tant, si el propietari no hagués aportat res, la qual cosa desconeixem, quedarien per pagar 934.000 euros més interessos", afegeix Verdaguer.

Per resoldre aquest embolic, l’Ajuntament es personarà en la demanda de la família cap al propietari per aclarir què s’ha pagat i què no, ja que a dia d’avui el jutje diu que ha de pagar, “però no sabem quant”, es queixa l’alcalde. Verdaguer considera que la sentència de l’accident ja va ser excessiva, en relació a la part que havia de pagar l’Ajuntament, més si la comparem amb altres casos similars, a Catalunya i fins i tot a Espanya.
Arxivat a