Vic prorroga la gestió de l'Atlàntida per dos anys amb una aportació de 330.000 euros

El model de l'equipament monopolitza el ple, on es va començar a cronometrar les intervencions dels regidors i es va fer un minut de silenci pels atemptats terroristes a França

Pere Pratdesaba
20 de gener del 2015
Actualitzat a les 17:39h
Joan Ballana, al ple d'aquest dilluns
Joan Ballana, al ple d'aquest dilluns | Adrià Costa
Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dilluns a la tarda, va començar amb una petita sorpresa. Entre els primers punts de l’ordre del dia, hi havia la regulació de les intervencions dels regidors, via cronòmetre, que es va aprovar amb l’única abstenció de la regidora no adscrita Marta Riera. En concret, es contempla que els edils tinguin a partir d’ara 10 minuts per exposar el punt de l’ordre del dia o la moció, cinc minuts per respondre i un minut a l’apartat de precs i preguntes. És un mal menor, a punt d’exhaurir-se una legislatura en la que el consistori vigatà ha estat incapaç d’arribar a un consens per aprovar un nou ROM que, entre d’altres aspectes, eviti que les sessions dels plens s’allarguin eternament. La nova mesura ja es va posar en pràctica a la sessió d’aquest dilluns.

 

El ple ha estrenat un cronòmetre per limitar les intervencions dels regidors. Foto: Adrià Costa

Tot i la nova normativa, la pròrroga de la gestió de l’Atlàntida de Vic i l’Escola de Música va monopolitzar la sessió i el debat d’aquest punt de l’ordre del dia es va allargar gairebé dues hores. El tema ho requeria, i els partits van prendre posicions en una qüestió de gran calat per a la ciutat que s’haurà de decidir en els propers dos anys: la gestió del teatre ha de ser pública o privada?

Tal com ja va anunciar aquest diari, l'equp de govern va portar a aprovació una pròrroga de dos anys en el contracte de gestió amb la Fundació Atlàntida, que expira el 31 juliol i que també inclou l’Escola de Música. En un principi, l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, havia proposat que es prorrogués aquesta concessió per un període de vuit anys, tal com marquen els estatuts, la qual cosa va generar un conflicte intern amb el seu soci de govern, ERC, que defensava que s’havia de deixar expirar el contracte i municipalitzar la gestió.

Finalment, es va arribar a una solució salomònica, una pròrroga de dos anys, que permet que la decisió final sobre la gestió de l’equipament es prengui en el consistori sortint de les eleccions municipals de maig. Una posició en la que s’hi troba còmode ERC i que desinfla la polèmica, que havia fet trontollar la coalició amb CiU.

El punt es va aprovar amb una majoria àmplia, amb els vots de l’equip de govern (CiU i ERC), SI i PSC. Precisament, a la sessió es va fer públic que els socialistes van ser els que van fer de mediadors i van proposar la reducció als dos anys per intentar trobar una sortida a l’atzucac. La resta de partits i regidors no adscrits hi van votar en contra.

Intervenció de Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Joan López i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

La pròrroga també contempla una aportació per part de l’Ajuntament durant aquests dos anys de 330.000 euros. Aquesta quantitat es desglossarà en dues partides: 200.000 euros per al teatre, que es destinaran a la constitució d’un consell consultiu per facilitar la participació d’entitats, a l’increment de produccions pròpies, a potenciar la dansa i a diversos convenis amb entitats, entre d'altres; i 130.000 euros per a l’Escola de Música, on una part anirà a la millora dels sous del professorat (que es van abaixar), i a la potenciació d’aules musicoterapèutiques i de música popular, entre d’altres.

El regidor de Cultura, Joan Lopez (ERC), va defensar la gestió actual de la Fundació, i va contrastar-ho amb xifres, com el número d’espectadors o el finançament de l’Atlantida, que va qualificar com “molt positives”. La pròrroga de dos anys satisfà a ERC, ja que no hipoteca el futur consistori, no deixa el servei aturat i permetrà obrir un procés participatiu. “La pròrroga de dos anys és l’única manera de fer compatible el debat ciutadà amb la remunicipalització, si es dóna el cas”, va apuntar Joan Ballana (ERC).

Jacint Raurell (PSC) va prendre el testimoni i va argumentar la necessitat d’una pròrroga de dos anys: “Nosaltres som partidaris que hi hagi una gestió pública. Però la decisió s’ha de prendre sense presses, on es contempli el tema de l’IVA, la programació...”. El socialista va alabar la gestió de l’equipament, però també va recordar que en el futur debat no es podran obviar alguns punts, com el cost excessiu de l’Atlàntida per a les arques municipals, amb un percentatge del 4% sobre el pressupost municipal, el més alt de Catalunya.

Una gestió 'opaca' i 'elitista'

La resta de partits de l’oposició, que van votar en contra, no van dubtar en carregar contra l’acord “fet a última hora i a corre-cuita” per salvar els mobles de l’equip de govern, tal com va lamentar Marc Barnolas (CUP). En la mateixa línia es va expressar Xavier Tornafoch (ICV-EUiA): “Vostès han arribat a un acord per no fer-se mal i ara ens estan venent la moto”.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

La CUP va criticar la gestió de l’Atlàntida, la qual, segons Barnolas, “ha generat un deute econòmic i ha primat una cultura elitista en detriment de la popular”. Tornafoch, per la seva banda, va anar més enllà i la va titllar de “poc democràtica i opaca”. L’ecosocialista va donar arguments: “Fins fa poc, al Patronat no hi havia cap representant de l'oposició, però si que n'hi havia un de Bankia". Els dos grups, de la mateixa manera que el regidor no adscrit Josep Anglada, consideren exagerat el període de dos anys per preparar la remunicipalització, si així es decideix, i van proposar que s’escurcés a un any.

 

Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Les crítiques van enfurismar l’alcalde, que va respondre amb duresa: “Vic lidera la cultura de Catalunya. No ens mereixem doncs l’Atlàntida i l’Escola de Música? El model funciona i no és opac. I si es vol fer un canvi de model, el termini de dos anys és el mínim que es necessita”. I va concloure: “El teatre i l’Escola de Música costen molts diners, però estan ben gastats”.

Un dels més incisius en el debat va ser Josep Anglada, que va retirar el seu suport al punt perquè no li havia agradat el canvi de criteri de l’alcalde, que en un principi havia proposat una pròrroga de vuit anys. Així, li va preguntar: “Si vostè veu clar aquest model, per què no manté la seva proposta inicial, que hauria guanyat si l’hagués portat al ple?”. Vila d’Abadal va respondre sense embuts: “Jo vull tenir aquest govern cohesionat i vull arribar fins al final amb ERC”. Una afirmació que concorda amb l’actual clima d’entesa entre les dues formacions en l’àmbit nacional.

Pobresa energètica i participació ciutadana més assequible

Entre els punts de l’ordre del dia, destaca l’aprovació d’una modificació de crèdit que va incloure la redistribució dels 110.000 euros per a la promoció de la ciutat Unesco de la Gastronomia, que ja no seran necessaris perquè no s’ha aconseguit la nominació. Aquesta partida es redirigirà a activar polítiques per pal·liar la pobresa energètica, a l’increment de la cooperació (del 0,4 al 0,7%) i a ajuts a les AMPA, tal com es va acordar amb ICV-EUiA en les negociacions sobre el pressupost, per tal de facilitar l’abstenció dels ecosocialistes.
 

Marc Barnolas i Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

 

Pel que fa a les mocions, finalment se’n van presentar dues, totes per part de la CUP. La primera, sobre el suport a la ILP per una nova llei del sistema educatiu de Catalunya, no va prosperar. Hi van votar en contra PxC, regidors no adscrits, CiU i ERC.

La segona va tenir un recorregut diferent i es va aprovar per unanimitat, després d’una esmena que va proposar l’equip de govern. La CUP demanava que es reduïssin el nombre de signatures necessàries que s’estableixen en el reglament de participació ciutadana per celebrar consultes populars, que a Vic són gairebé 5.000. Tots els partits van coincidir en qualificar com exagerada aquesta xifra, ja que, per exemple, la llei de consultes populars catalana contempla que en ciutats amb una població com Vic cal un 5% dels veïns cridats a votar (si ho traspasséssim a Vic, no s’arribaria a 2.000). L’equip de govern, via esmena, es va comprometre a que, en un termini d’un mes, es creés una comissió política i tècnica per tal revisar el pla director de participació ciutadana, una tasca que ja s’hauria de fer el 2015. En aquest pla ja s’hi inclourà la reducció de les signatures que reclama la CUP.

El PLE, EN BREU

La sessió es va iniciar amb una condemna a l’atac terrorista contra la revista francesa Charlie Hebdo. Els regidors van fer un minut de silenci.

Al segon punt de l’ordre del dia es va llegir una declaració institucional del comerç català en defensa del model propi del país

El ple ha començat amb un munit de silenci per les víctimes de CharlieHebdo. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament va aprovar una subvenció de 12.000 euros a l’Escola d’Hostaleria d’Osona, ubicada a Tona.

La pel·lículaLa meva Nits de Reis” no ha costat ni un euro a l’Ajuntament, s’ha finançat amb subvencions.

L’alcalde diu que no cediran gratuïtament uns terrenys per a un hipòdrom però estan disposats a escoltar el projecte.

SI va demanar que les al·legacions del projecte d’urbanització de la rambla Hospital passessin per ple o, si no és possible, que s’enviessin a l’oposició. L’alcalde va acceptar la darrera opció.

L’Ajuntament de Vic ha obert expedient sancionador a la CUP per algunes enganxines a semàfors.

La Generalitat ha adquirit el compromís de sol·licitar al govern de Madrid la Facultat de Medicina per a la UVic-UCC.

Ester Gallego, possible candidata de Som Catalans a Vic, va assistir al ple com espectadora. Va prendre apunts.
 

El ple, en directe per Twitter (PDF)


Toni Serrat, Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Marta Riera i Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Cristina Gayoso, Joan Carles Fuentes i Pilar Catalán, moments abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa
 

Xavier Tornafoch i David Sala, moments abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa

Pere Pratdesaba, Marta Riera i Josep Anglada. Foto: Adrià Costa
 

Josep Rafús, David Sala i Xavier Farrés. Foto: Adrià Costa
 

Ester Gallego de Som Catalans, aquest dilluns al ple de Vic Foto: Adrià Costa

 

Arxivat a