Laia Sanz fa història al Dakar

La pilot resident a Seva finalitza en novena posició, la millor classificació d’una dona en motos en les 37 edicions del ral·li | En la categoria femenina revalida el títol per cinquè cop consecutiu

Laia Sanz, exultant en arribar a la meta
Laia Sanz, exultant en arribar a la meta | KH-7
Redacció Osona.com
17 de gener del 2015
Actualitzat el 18 de gener a les 17:44h

Laia Sanz ha finalitzat el ral·li Dakar 2015 en una històrica novena posició absoluta. Mai abans una dona havia acabat tan amunt en la categoria de motos. D’aquesta manera, la pilot resident a Seva bat la millor marca que ostentava la francesa Christine Martin, que el 1981 va acabar en 10a posició. A més, Sanz ha renovat el seu títol femení per cinquè any consecutiu.

La pilot ha entrat en 10è lloc en la 13a i última etapa del ral·li, a 7’55” d’Ivan Jakes, vencedor de l’especial. Precisament, Sanz es jugava amb l’eslovac el vuitè lloc a la general, que finalment ha perdut, després de patir una caiguda en una zona molt relliscosa pel fang i haver perdut uns preuats minuts.

El resultat més positiu per a Sanz ha estat el 5è lloc aconseguit en la vuitena etapa, en una jornada on fins i tot va arribar a rodar en tercera posició. En aquesta etapa, la catalana també va fer història, ja que va ser la primera dona en els 37 anys de la prova que va lluitar per una victòria parcial.

Laia Sanz, a la sisena etapa del Dakar. Foto: KH-7

Sanz s’ha mostrat exultant en arribar a la meta: “Estic molt feliç per la carrera i pel resultat, que no hauria somniat mai. Quan he arribat a la meta m’he abraçat a la meva gent i ho he pogut evitar deixar anar alguna llagrimeta. Les emocions són molt intenses quan arribes al final d’una prova tan dura”. Sanz, però, reconeix que no ha estat fàcil: “Ha estat un ral·li dur, en el que han passat moltes coses i en el que tots hem sofert molt fins al final”.

Sanz arribarà a l’aeroport de Barcelona el proper dimarts a dos quarts de quatre de la tarda. S’espera una massiva rebuda d’aficionats.

Balanç desigual per als pilots osonencs

El resultat dels pilots osonencs ha estat desigual. En la categoria de motos, Rosa Romero, dona de Nani Roma ha finalitzat en una meritòria 52a posició. Per la seva banda, Xavi Colomé, copilot del camió de Pep Vila, també ha signat un gran resultat, amb un 13è lloc final.

La resta de competidors de la comarca han anat caient al llarg de la carrera. Entre aquests abandonaments, destaca el de Nani Roma que va quedar exclòs aquest dimecres del Dakar per saltar-se diversos way points, després de patir un aparatós accident. El pilot de Tavèrnoles, que va guanyar l'any passat, va perdre totes les opcions en una fatídica primera etapa, on se li va avariar el seu Mini a les primeres de canvi.