El Consorci del Moianès tanca portes a l'espera de desencallar el tema de la comarca

L'ens reconeix que amb la nova situació és inviable un funcionament com el de fins ara

Redacció
16 de gener del 2015
Actualitzat el 19 de gener a les 17:58h
El Consorci del Moianès i els seus serveis tenen les seves portes tancades, en principi, fins al 28 de febrer. Així ho ha comunicat en una carta signada pel seu president, Dionís Guiteras. El fet que a dia d'avui, les subvencions confirmades per a 2015 prevegin una reducció d'ingressos del 60% respecte de 2014, i l'aplicació de la llei LRSAL de racionalització i sostenibilitat de l'administració local fan que el Consorci del Moianès no pugui mantenir els seus serveis. És per això que el Consorci, i els deu alcaldes que el componen, consideren que la millor solució per desencallar tot el procés seria la creació de la comarca.

L'estructura i serveis mínims resultants de la reorganització que s'ha hagut d'aplicar s'estan destinant aquestes setmanes a preparar projectes per participar en les convocatòries de subvencions que finalitzen aquest principi d'any, i també a justificar els projectes i les subvencions portats a terme durant l'any 2014. Un cop estiguin confirmades les subvencions aconseguides, el Consorci determinarà quins serveis i activitats podrà mantenir.

A banda de la falta de subvencions, el Consorci del Moianès també pateix l'aplicació de la llei LRSAL que l'obligava a adscriure's a una altra administració abans del 31 de desembre passat. Malgrat el compromís de la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, d'adscriure l'ens a la Diputació de Barcelona, i que la pròpia Diputació confirmés de paraula el passat 23 de desembre la seva voluntat de ser el paraigües legal sota el que el Consorci prestés els seus serveis, en aquests moments tot just s'està treballant per a la formalització d'aquesta voluntat per tal de complir els requisits d'aquesta llei.

Una vegada estudiades les alternatives plantejades, el Consorci considera que el reconeixement de la comarca del Moianès és, a nivell econòmic i legal, la solució més beneficiosa pel territori ja que permet mantenir els actuals serveis, ofereix l'oportunitat de prestació de nous serveis i proporciona possibilitats d'estalvi per als Ajuntaments, que poden ser traduïdes en més i millors serveis municipals.

Per aquest reconeixement, recorden, és imprescindible la resolució de l'expedient de creació de la comarca del Moianès, que fa quatre anys i mig es va presentar al Departament de Governació.

Proper pas, procés participatiu

En les converses que els deu alcaldes del Moianès han mantingut al llarg d'aquest any 2014, amb el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, aquest ha inclòs com a imprescindible la convocatòria d'un procés participatiu per a la constitució o no de la comarca. En aquests moments, els deu ajuntaments i el Consorci del Moianès treballen en la concreció de les condicions d'aquest procés. Cal recordar que governació va proposar l'1 de febrer com a data idònia per dur a terme aquest procés participatiu.

La futura comarca del Moianès, en cas de fer-se efectiva, serà a 42a del país i estarà formada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d'Oló i Moià, que en serà la capital. Aquestes poblacions pertanyen actualment a les comarques del Bages, el Vallès Oriental i Osona. Collsuspina és l'únic municipi osonenc que queda integrat al Moianès.