La PAH Osona recull firmes per la ILP per pal·liar la pobresa energètica i els desnonaments

L'entitat desplegarà la campanya per tota la comarca i tindrà punts fixes per recol·lectar signatures a Vic, Manlleu, Torelló, Tona i Centelles

Elvira Vilardell
16 de gener del 2015
Actualitzat el 19 de gener a les 16:32h
M. Àngels Martín i Toni Torres, aquest dijous a la presentació de la campanya de recollida de signatures per la ILP.  Foto: Adrià Costa

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) d'Osona s'ha sumat a la campanya de recollida de firmes per tirar endavant la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que vol combatre els problemes amb l'habitatge i la pobresa energètica. Així ho han anunciat els membres de l'entitat Toni Torres i M. Àngels Martín aquest dijous, 15 de desembre, a Vic.

La proposta, que és una iniciativa conjunta de la PAH, l'Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC) i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (AEP), insta la Generalitat a “adoptar mesures urgents en favor de les famílies afectades”. En concret, la ILP proposa sis mesures de mínims imprescindibles per fer front al “sobrendeutament, els desnonaments i els talls de subministrament bàsics”.

Per tal d'aturar els problemes relacionats amb l'habitatge, el document sol·licita l'establiment d'un parc de lloguer social per a pisos buits en poder de bancs i grans propietaris. En aquest sentit es fan diversos matisos. Per exemple si una família no pot afrontar la hipoteca, la ILP assenyala que sigui l'entitat financera qui concedeixi les ajudes econòmiques pertinents. Per contra, d'acord amb el text, haurà de ser l'administració l'encarregada de concedir les ajudes quan els afectats no puguin pagar un lloguer fixat per un petit propietari.

La ILP també demana que s'adoptin mecanismes perquè les famílies pugin liquidar els deutes vinculats amb el seu habitatge habitual. A més, també posa èmfasi en la necessitat de garantir els subministraments bàsics (llum, aigua i gas) de les persones en situació de vulnerabilitat. Un requeriment que passa per la posada en marxa de línies d'ajut i descomptes pels afectats.

En total, es necessiten 50.000 signatures per poder tirar endavant la iniciativa, que s'han d'aconseguir abans que s'acabi el maig. La PAH d'Osona ha establert punts fixes de recollida de firmes a Vic, Manlleu, Torelló, Tona i Centelles. D'altra banda, diversos membres de l'entitat també es desplaçaran al llarg d'aquests mesos a altres poblacions de la comarca per aconseguir tantes adhesions com siguin possibles.

Per fer més pressió, la PAH Osona presentarà mocions de suport a aquesta campanya a diferents ajuntament de la comarca. L'any passat l'entitat ja va presentar una altra moció a diversos consistoris per la sanció dels immobles permanentment desocupats propietats d’entitats financeres i d’altres empreses. Si bé la proposta va ser acceptada per la majoria sembla que els “ajuntaments de moment no han fet res”, ha afirmat Torres.

A dia d'avui l'atur frega el 20% i afecta més de 700.000 persones a Catalunya, de les quals 11.530 són osonenques. Segons dades de l'Idescat 220.700 llars tenen tots els seus membres desocupats, de les quals 106.700 no perceben cap ingrés. D'altra banda, el país ha registrat des de l'any 2008 més de 50.000 desnonaments per motius econòmics, mentre que els habitatges de lloguer social no arriben als 30.000. També ha crescut la pobresa energètica que afecta prop del 10% de la població catalana

Punts de recollida fixes a Osona:

Es recol·lectaran signatures a tots els espais assenyalats fins mitjan de maig:

- Vic: Espai ETC (els dimarts) / mercat del Remei / mercat de la plaça Major
- Manlleu: Casal Boira Baixa  / dies de mercat
- Torelló: mercat dels dimecres
- Tona: mercat del divendres
- Centelles: mercat dels diumenges

 

Presentació de la campanya,  aquest dijous a Vic. Foto: Adrià Costa