Vic ja posa multes de 36 euros als cotxes que entrin a les illes de vianants

El trànsit ha quedat restringit des d'aquest dilluns al nucli antic, carrer Gurb i Eixample Morató | Per accedir en vehicle a les diverses àrees s'ha de demanar una autorització a l'Ajuntament

Redacció Osona.com
13 de gener del 2015
Actualitzat a les 18:17h
Un vehicle accedint al nucli antic pel carrer Dues Soles, aquest dimarts
Un vehicle accedint al nucli antic pel carrer Dues Soles, aquest dimarts | A. Costa

Notícia al Telecomarques de TV3

Després d'un període de proves que ha durat dos mesos, l'Ajuntament de Vic ha restringit definitivament el trànsit a les illes de vianants: l'Eixample Morató, el centre històric i el segon tram de carrer Gurb (direcció a la plaça del Mil·lenari). Des d'aquest dilluns, 12 de gener, en aquestes àrees només hi poden accedir els vehicles dels residents, els dels serveis públics i emergències i els de les persones amb mobilitat reduïda. A més també poden fer-ho aquelles persones que ho necessitin i tinguin una sol·licitud d'autorització.

Els vehicles que no compleixin aquestes condicions i que circulin per les illes de vianants seran multats per la Guàrdia Urbana de Vic. Les sancions són de 36 euros (si es paga abans de 15 de dies, es redueix a la meitat).

Els tràmits per sol·licitar les corresponens autoritzacions per poder circular a les illes de vianants es poden realitzar a través del web de l'Ajuntament o bé de manera presencial a l'Oficina d'Atenció de les Illes de Vianants (plaça Don Miquel de Clariana, 5). De moment, ja hi ha unes 5.000 persones que les tenen, segons fonts municipals.

D'altra banda, la iniciativa també contempla un horari de càrrega i descàrrega de dilluns a divendres: de 5:00 a 11:00 hores a totes les zones i a la plaça Major i al carrer de Gurb, també de 15:00 a 17:00 hores.
 

Un vehicle accedint al nucli antic pel carrer Dues Soles, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa


Un altre dels canvis que inclou la iniciativa és la limitació de la velocitat: els vehicles que circulin per l'illa de vianants no poden superar els 20 km/h. A més, des de la implantació del projecte no poden accedir a aquestes zones els vehicles pesants de 3.500 quilos o més.

Per controlar el trànsit en aquests punts s'han instal·lat un total de set càmeres, que estan situades en els accessos de les illes de vianants. Aquests dispositius només fotografien el cotxe i la matrícula, per tal de reconèixer si correspon a la relació de vehicles autoritzats.

El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Vic, Josep Rafús, tal com mostra el vídeo del Telecomarques de TV3, defensa el projecte de les illes de vianants, i assegura que serà beneficiós per al comerç, però reclama paciència. No són de la mateixa opinió la majoria de comerciants, tal com expliquen en la mateixa notícia.

PLÀNOLS DE LES ILLES DE VIANANTS
 

Plànol del centre històric. Foto: Ajuntament de Vic

 

Plànol de l'Eixample Morató. Foto: Ajuntament de Vic


 

Plànol del carrer de Gurb. Foto: Ajuntament de Vic