Francesc Homs beneeix els multitudinaris Tonis de Taradell

El conseller no va faltar a la diada, que enguany va concentrar uns 90 carruatges i prop de 150 genets | La Unitat Muntada de la Guàrdia va ser l'encarregada d'obrir la desfilada

Redacció
12 de gener del 2015
Actualitzat el 14 de gener a les 10:09h
Francesc Homs i l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, durant la benedicció
Francesc Homs i l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, durant la benedicció | Adrià Costa

Francesc Homs i l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, durant la benedicció. Foto: Adrià Costa


La festa del Tonis, una de les tradicions més arrelades a la nostra comarca, torna puntual a la seva cita, a principis d’any. Aquest diumenge, 11 de gener, va ser el torn de Taradell on es va celebrar la quarta edició des que ara fa quatre anys la Generalitat la va catalogar com a festa tradicional d'interès nacional.

El passant dels Tres Tombs, un dels actes més populars de la festivitat, va tornar a aplegar cents de persones, qui van veure membres de la Unitat Muntada de la Guàrdia obrint la desfilada, després de rebre el Toni d'Honor d'enguany. També va destacar el discurs del conseller de la Presidència del Govern, Francesc Homs, el qual va definir la festa com una de les “millors expressions culturals de Catalunya”.

El polític taradellenc, però, no va ser l'única cara coneguda als Tonis: la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN), Carme Forcadell, va ser l'encarregada de fer el pregó de la festa dissabte a la nit. La líder de l'ACN va insistir en demanar calma i en no caure el desànim reiterant que “ens en sortirem si mantenim la unitat”. A més va afegir que “l’acord arribarà perquè nosaltres el farem possible”.

El passant dels Tres Tombs d'aquesta edició va presentar un cop més els seus elements característics: tortell i panets, benedicció, el burro català i animals de treball com les mules, els matxos o les eugues. Van formar part de la jornada uns 90 carruatges i prop de 150 genets, a més de nombroses entitats i participants d'arreu de la comarca i Catalunya.

La nova seu de l’Ecomuseu del Blat

Un dels actes més destacats d'aquest any va ser la inauguració de la seu central de l’Ecomuseu del Blat, al paratge de l’Alzinar de Roca. La principal funció de l’Ecomuseu i de la seva seu serà mostrar, en el context de la forma de vida de la pagesia, els processos de producció, processament i consum dels cereals des d’una perspectiva transdisciplinar, així com la recuperació de la memòria de la vida rural.

Al mateix Ecomuseu del Blat ha tingut lloc l’exposició temàtica d'aquest any, que fa referència a la relació a que ha tingut el municipi de Taradell i els seus habitants amb el bosc i la seva explotació.
 

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis de Taradell

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

 

Passant dels Tonis de Taradell. Foto: Adrià Costa

Arxivat a