Els quatre partits més votats a Vic el 2011 encara no tenen candidat

Una dotzena llarga de formacions podria presentar-se a les eleccions municipals a la capital d’Osona | ERC, ICV-EUiA, SI, PP i el nou partit de Josep Anglada són els únics amb cap de llista

Pere Pratdesaba
11 de gener del 2015
Actualitzat el 14 de gener a la 13:05h

Una sessió del ple en aquesta legislatura. Foto: Adrià Costa


Les eleccions municipals a Vic, que se celebraran el mes de maig, són un gran trencaclosques on encara falten posar un munt de peces. De fet, les més importants. A manca de quatre mesos per la cita electoral i amb la certesa que no repetirà l'actual alcalde, Josep M. Vila d'Abadal, els quatre partits que van obtenir més vots a les eleccions del 2011 -CiU, PxC, CUP i PSC van aglutinar el 63%- encara no tenen candidat oficial per encapçalar la llista.

Si les distintes formacions aconsegueixen omplir les llistes, els comicis vigatans podrien tenir una dotzena llarga de propostes. Entre aquestes, nomes hi ha cinc partits que han fet públic el seu candidat: Joan Ballana, d’ERC, el més matiner, que ja fa mesos que està de campanya electoral; Iban Lapeira, que repetirà com a cap de llista de Solidaritat Catalana per la Independència si no hi ha sorpreses d'última hora (el partit celebra les primàries el 18 de gener i, de moment, Lapeira és l'únic candidat); Josep Anglada, que liderarà un nou partit després de la seva polèmica marxa de PxC; Arnau Martí, actual coordinador d’ICV Osona, que liderarà la candidatura d’ICV-EUiA; i Emma Salarich, que intentarà aconseguir que el PP entri al consistori.

Entre la resta de llistes, destaca la pugna que mantenen Anna Erra, com a candidata de Convergència, i Josep Arimany, d’Unió Democràtica, per tal d’encapçalar la de CiU. Segons ha pogut saber aquest diari, les negociacions es podrien desencallar en els propers dies, un cop s’hagi aclarit el panorama de les possibles eleccions plebiscitàries, i els partits tinguin més marge per maniobrar.

La segona força a les passades eleccions, PxC, no ha fet oficial qui serà el seu número 1. Fonts del partit apunten, però, que Joan Carles Fuentes, l’actual portaveu i regidor de la formació a l’Ajuntament, té “el 80% de possibilitats” d’assumir el nou repte.

El tercer partit en els comicis del 2011, la CUP, està immers en un procés assembleari molt actiu per definir les línies de treball de Capgirem Vic, la candidatura independentista, rupturista i d’esquerres que han impulsat juntament amb el Procés Constituent. Encara no han arribat, però, a la fase d’escollir el candidat.

Els PSC, la quarta força en els anteriors comicis, es presenta a l’escomesa electoral molt debilitada, després d’un procés de reestructuració interna nacional que també ha afectat les bases locals. Des del PSC Osona s’assegura que ja tenen un candidat, el nom del qual no volen fer públic fins que s’aprovi en l’assemblea de militants corresponent. Està descartada Rosa Orriols, que en un principi s’havia postulat per liderar el vaixell socialista, però que a les darreres setmanes no ha amagat les seves preferències per la proposta de Capgirem Vic.

De l’actual PSC, encara en podria sortir alguna altra candidatura. Els actuals regidors, Jacint Raurell i Mari Moyano, molt allunyats de la postura oficial del partit i de la direcció comarcal, veuen amb bons ulls MES, el Moviment d’Esquerres sorgit de la fusió de dues escissions del PSC, Nova Esquerra Catalana i la plataforma Moviment Catalunya. El mateix Raurell va confirmar en aquest diari que hi ha negociacions per valorar la possibilitat de presentar una candidatura, tot i que encara no s’ha parlat de cap nom.

Un altre partit que continua en negociacions per intentar buscar companys de viatge és Reagrupament, que ja va anunciar que la seva candidata seria Imma Bellafont. En tot cas, i tal com han confirmat fonts del partit, si s’arribés a crear una coalició amb alguna altra formació, llavors s’hauria d’estudiar quin és el millor candidat i no és condició indispensable que Bellafont vagi de número 1. Un dels possibles aliats podria ser el Moviment Democràtic Català, liderat per l’actual regidor Xavier Farrés, amb qui s’han refredat els primers contactes que hi van haver fa uns mesos.

Per últim, no cal oblidar Podem, que ja ha engegat la seva maquinària electoral, avalat pel tsunami que ha suposat la seva irrupció en l’arena política estatal. La formació encara no ha posat cap possible candidat a sobre la taula.

Un darrer partit que ha anunciat que té intenció de presentar-se a Vic és Som Catalans, que té com a eixos programàtics el rebuig a la immigració i la independència de Catalunya. Ester Gallego, una de les líders de la formació, podria ser la candidata a la capital d’Osona.
Arxivat a