Txarango, La iaia, i Joana Serrat, triomfen a l'edició dels premis Enderrock 2014

Els músics s'emporten el títol de millor artista, millor àlbum de pop-rock i millor disc català en altres llengües

Redacció
30 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:27h
La Iaia actuant al Mercat de Música Viva de Vic
La Iaia actuant al Mercat de Música Viva de Vic | Adrià Costa



La revista musical Enderrock ha premiat de nou els grups més destacats de l'escena musical catalana. Aquest cop entre els guardonats hi figuren tres artistes vinculats a la comarca d'Osona: Txarango, La iaia i Joana Serrat, un noms que cada cop es van fent més coneguts.


El primer d'ells, Txarango, ha aconseguit fer-se amb el títol de millor artista de l'any 2014, just dos anys després de guanyar el premi a grup revelació. Aquest ha estat sens dubte un any rodó pel grup liderat per Alguer Miquel. Va començar amb la publicació de Som riu, el segon disc de la banda del Ripollès, va continuar amb la celebració del Clownia i ha acabat, després de passar per diversos països entre els quals els Estats Units, amb una estada musical-solidària a l'Àfrica.


L'arriscada proposta de La iaia amb el seu disc “On és la màgia?” ha tingut recompensa, i és que la crítica ha valorat el seu treball com el millor àlbum de pop-rock de l'any. L'electrònica i la fantasia de les seves peces han portat la banda osonenca a guanyar aquest merescut guardó. En una entrevista publicada a la revista Enderrock el líder del grup, Ernest Crusats, assegura que aquest reconeixement “és una gran satisfacció” que li dóna confiança en el què està fent.


La crítica també s'ha fixat en el disc de la vigatana Joana Serrat, el qual ha considerat com el millor CD català en altres llengües del 2014. El “Dear Great Canyon”, l'últim àlbum de l'artista, té el seu esperit anclat a Vic, però s'enriqueix amb sonoritats vingudes dels Estats Units i el Canadà.


A banda d'aquests músics els Premis Enderrock han distingit el valencià Senior i el Cor Brutal com l'autor del millor disc de l'any. El trobador d’Almacelles Xavier Baró signa, segons Enderrock, el millor disc de folk, i Zoo, amb un dels darrers discos publicats el 2014, ha estat considerat el grup revelació de l'any. Roger Padullés amb el millor àlbum de clàssica i David Mengual Free Spirits Big Band amb el millor treball de jazz tanquen el palmarès de la crítica.

A la votació d'aquests premis hi han participat una vintena de periodistes especialitzats: Ferran Amado, Joan Arenyes, Jordi Bianciotto, Lluís Gendrau, Helena M. Alegret, Jordi Martí, Xavier Mercadé, Jordi Novell, Roger Palà, Oriol Pérez, Pere Pons, Albert Puig, Gisela Puntí, Andrea Romanos, Dimas Rodríguez, Oriol Rodríguez, Màrius Serra, Eli Soriguera i Sandra Tello.