Sant Pere de Torelló aposta fort pels pressupostos participatius

L’Ajuntament passarà una enquesta als veïns, que decidiran el destí de 122.000 euros, entre d’altres propostes

Redacció Osona.com
18 de desembre del 2014
Actualitzat a les 14:08h
El ple de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló, reunit en sessió extraordinària el passat dilluns, va aprovar els pressupostos per a l’exercici 2015, que pugen 3.041.603 euros. L’equip de govern els va qualificar de “realistes, austers i molt propers”. L’endeutament de l’Ajuntament, en la línia dels darrers anys, ha caigut un 37% i s’ha situat la voltant del 75%.

L’alcalde, Jordi Fàbrega, en declaracions en aquest diari, ha explicat que els números volen “garantir” els serveis existents al poble. Per això, s’han incrementat lleugerament algunes partides, com les destinades als arranjaments dels camins de pagès, o als serveis socials, per pal·liar la pobresa d’algunes famílies.

L’aspecte més destacat dels pressupostos, però, és l’aposta de l’equip de govern per a la participació ciutadana, que tindrà la possibilitat d’escollir a què es destinen algunes de les partides. Per diferents vies.

Així, s’ha creat un consell municipal cultural i un consell participatiu, en el que hi participen entitats com Càritas o representants de la gent gran, per administrar les partides destinades a cultura i ajuts socials. Cal recordar que en aquest municipi els beneficiaris d’aquestes darreres subvencions estan obligats a realitzar, a canvi, treballs per a la comunitat, com tasques de manteniment a parcs o escoles o gestions al banc d’aliments.

Una última via passa per preguntar directament als ciutadans. Al pressupost, el consistori calcula que restarà un romanent positiu de 122.000 euros. El destí d’aquesta quantitat el decidiran els veïns, a qui l’Ajuntament passarà una enquesta amb diverses opcions. A part, els veïns podran afegir-hi fins a tres propostes més.