Idea't apostarà pel «100% Manlleu» i per tastar la cultura de l'Índia

El complement cultural del Badanadal se celebrarà els dies 20 i 21 de desembre

Roger Font
13 de desembre del 2014
Actualitzat el 16 de desembre a les 12:01h
Presentació d'Idea't
Presentació d'Idea't | A. Costa

Betlem Parés, Àlex Garrido i Isaac Gelabert, a la presentació de l'Ideat. Foto: Adrià Costa


La quarta edició de l'Idea't, el complement cultural del Badanadal de Manlleu, es va presentar aquest dimecres a la tarda a Can Puget. Situat a Dalt Vila, la Casa de Cultura manlleuenca serà el centre neuràlgic de totes les activitats que s'hi celebraran els propers 20 i 21 de desembre. Després de conèixer el Japó en l'edició passada, enguany la mirada es desplaça cap a l'Índia, que en serà la cultura convidada. Des de l'organització, asseguren apostar per la fórmula "100% Manlleu".

Àlex Garrido, regidor de Cultura, Betlem Parés, coordinadora de l'Àrea de Serveis Personals, i Isaac Gelabert, coordinador de l'Idea't, van ser els encarregats de donar a conèixer la vintena d'actes que conjugaran gastronomia, literatura, música i dansa. 

L'Índia, cultura convidada

El primer eix dels dos sobre els que se sustenta l'Idea't és la cultura convidada, que enguany serà l'Índia. Les curiositats que els passavolants podran conèixer al voltant d'aquesta, seran, segons Gelabert, "dos concerts de gran qualitat i d'abast internacional" amb Famiya Khan, grup que dies abans "haurà estat tocant a Londres" i un de bansuri, una flauta típica del nord del país.

També hi haurà tres xerrades relacionades amb aquesta cultura. Per una banda, Enric Donate proposarà la descoberta d'alguns tes. Per l'altra, hi haurà un taller sobre espècies de la mà de Núria Bàguena, i per últim, un taller sobre curris per part de Masala Cultural Barcelona. 

Les dues darreres propostes provenen d'entitats manlleuenques. Des de l'escola de dansa Maria Cinta, s'oferirà un taller de Bollywood, una dansa tradicional que ha traspassat fronteres i dues sessions de ioga per a infants, de la mà de Rangoli.

'100% Manlleu'

L'altre eix principal de l'Idea't és la ciutat de Manlleu i la seva cultura. En aquesta línia, la Mostra del Llibre, que l'any passat girava a l'entorn del llibre de cuina, se centrarà en el llibre de Manlleu. Així, els protagonistes en seran, per Garrido, "aquells llibres fets per persones de Manlleu i també llibres on Manlleu n‘és el protagonista".

Complementàriament, també hi haurà el que s'ha anomenat com "les joies de Manlleu". Es tracta d'una selecció de llibres històrics sobre Manlleu que tenen un valor singular.

Per seguir amb el terme encunyat, el foc s'obrirà el dissabte 20 a les 17 hores amb una posada en escena als balcons de Can Puget del recull "Manlleu, pregons de festa major 1983-2014", que aglutina, amb algunes excepcions, tots els textos llegits pels pregoners. Als balcons, els que un dia van ser protagonistes, en faran breus lectures.

Aquest llibre es presentarà tot just després d'aquest espectacle de la mà d'Agustí Danés i amb la presència dels pregoners. Més enllà, però, l'Idea't també és llibres. En aquesta línia, Josefa Contijoch presentarà el seu nou llibre de poesia "Baix Continu", diumenge a la tarda, i els impulsors del Memorial Joan Carrera, que celebren 25 anys, també han aplegat els textos en un llibre.

Per seguir amb les lletres d'Idea't, se celebrarà el 2n Concurs de Rapsodes. Per Gelabert, "es tracta d'un concurs força únic i volem ser un referent".

Com en cada edició, les corals manlleuenques també seran protagonistes. Un tastet del cor d'alumnes de l'Escola de Música i un del Cordhomes, de les Nàiades i de la Regina ompliran de música l'escala noble de Can Puget. Relacionat amb la música, els assistents podran viure el concert de Nadal, que es farà a l'església de Santa Maria, i un concert d'instruments de la mà dels alumnes de l'Escola de Música.

De la plaça Quintana a Can Puget

L'altra principal novetat de l'Idea't 2014 és la seva ubicació. Les tres edicions anteriors es van celebrar a la plaça Quintana, però aquesta ho farà a Can Puget. Les sales i els passadissos de la Casa de Cultura s'acomodaran per acollir tots els actes, excloent el servei de bar i una botiga de complements i bijuteria de l'Índia, que seran a l'exterior.

Betlem Parés va assegurar "que volíem obrir la casa a algun esdeveniment, ens veia de gust transformar-la i l'Idea't ens ho ha permès". Fins i tot, s'hi durà a terme una visita guiada, a càrrec del Museu del Ter, de tot l'edifici amb una explicació de la seva història.

Tot amb tot, Gelabert va declarar: "Mantenim cànons de qualitat, amb un programa singular a la comarca i molt orgullosos i contents del programa".

Per veure la programació sencera, clica l'enllaç.
 

Galeria de fotos de l'Idea't 2013 (Adrià Costa)

Recull de galeries de fotos del Badanadal de Manlleu

Arxivat a