Un principi d'acord evita la vaga a la secció de les tripes d'Esfosa

Marcel Muñoz assegura que els vuitanta treballadors afectats per l’ERO d’acomiadament seran recol·locats, tot i que no queda clar en quina empresa i en quines condicions

Pere Pratdesaba
10 de desembre del 2014
Actualitzat el 12 de desembre a les 19:33h
Uns treballadors de Marcel Muñoz, aquest dimecres a Esfosa, després de parlar amb els sindicats
Uns treballadors de Marcel Muñoz, aquest dimecres a Esfosa, després de parlar amb els sindicats | J.M. Gutiérrez

La vuitantena de treballadors de l'empresa càrnia Marcel Muñoz de Taradell, que es quedaran a l'atur afectats per l'aplicació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO), han decidit posposar la vaga que s’havia d’iniciar aquest dimarts a la tarda i han continuat sense cap novetat als seus llocs de treball. Unes hores abans, la direcció de Marcel Muñoz i Esfosa han anunciat que havien arribat a un principi d’acord per recol·locar els treballadors. No s’han desgranat els detalls d’aquest acord, que tampoc s’ha reflectit en cap escrit.

Marcel Muñoz té subscrit amb Esfosa, des de fa 23 anys, un contracte per a l’elaboració de tripes de l’escorxador (que es fan a dins mateix de l’escorxador), renovable d’any en any. Esfosa ha decidit rescindir aquest contracte a partir del 31 de gener i donar el servei a una altra empresa, la qual cosa suposa que Marcel Muñoz no tindrà feina per a aquests treballadors i els haurà d’acomiadar. Els sindicats consideren que tot és una estratègia per donar el servei a una de les anomenades falses cooperatives, amb unes condicions laborals més precàries.

Els treballadors van fer una manifestació el passat dissabte per tal de defensar els seus llocs de treball. A la concentració es va decidir iniciar una vaga ahir a les tres de la tarda, a partir del segon torn, si les dues empreses implicades no haguessin arribat a un acord. Els treballadors demanen que no es rescindeixi el contracte amb Marcel Muñoz, però, en cas que es faci efectiva aquesta extinció, que se’ls recol·loqui a la nova empresa que executarà el servei.

La situació ha tornat a entrar en un carreró carregat de dubtes. Els treballadors van optar per tornar a la feina, tal com els va instar la direcció de Marcel Muñoz. Cal dir que, si es declarés una vaga, suposaria un greu problema de salubritat per a Esfosa, on es tracten unes 12.000 tripes al dia, que s’haurien de gestionar com a residu, “un fet molt complex”, segons explica Antoni Iborra, advocat dels treballadors.

El problema que generaria una vaga es pot comprovar en el vídeo de sota. Les imatges, enregistrades aquest dimarts a les tres de la tarda davant d’Esfosa, mostren els representants dels sindicats explicant a alguns dels treballadors que l’acord entre les dues empreses no té cap garantia, ja que no se sap on se’ls recol·locarà, en quina empresa ni en quines condicions laborals ni econòmiques. A meitat de la conversa, un dels encarregats de la planta surt enfurismat i obliga els treballadors a tornar al seu lloc de treball perquè les tripes s’estaven acumulant i ja queien a terra.

Els sindicats han convocat una assemblea amb els treballadors aquest dimecres al migdia, per tal de convocar la vaga o esperar a veure el resultat final de les negociacions entre Marcel Muñoz i Esfosa. En principi, no s'ha decidit res i es posposa qualsevol mesura fins a la presentació de l'ERO, que es farà divendres que ve. Dissabte hi ha convocada una altra assemblea.

--------------------
NOTA DE PREMSA DEL COMITÈ D’EMPRESA D’ESFOSA
 
El comitè d’empresa d’Esfosa vol manifestar que estem molt preocupats per la situació que es viu a la triperia de l’escorxador.
 
Considerem del tot inhumà i totalment inacceptable que es tracti les persones que hi treballen de manera indigna, i que les deixin abandonades i sense garanties, només perquè la direcció d’Esfosa ha decidit que vol estalviar-se diners o posar falses cooperatives.
 
Tampoc estem gens d’acord en que es vagin reduint drets i salaris als treballadors de la carn, i encara menys que es faci a les mateixes instal·lacions de l’empresa on treballem. Això només pot provocar més misèria, precarietat i malestar a tot el sector. Les persones que treballem al sector de la carn també ens mereixem ser tractades correctament. No volem que se’ns condemni a treballar a cooperatives fantasma on ens neguin els drets, i on no puguem ni posar-nos malaltes, ni tinguem dret a cobrar l’atur si ens acomiaden.
 
Per això, volem denunciar públicament el que està passant. La desconsideració, l’abús i la misèria han de deixar de ser la marca del nostre sector. Exigim respecte, tracte digne i drets laborals. I exigim, també, que no deixin la gent al carrer, només perquè un bon dia uns empresaris decideixin que ja no han de tenir més feina, o només perquè hi ha problemes entre empreses. Les persones treballadores no es compren ni es venen. No som mà d’obra esclava. Som, abans que res, persones.
 
Per tant, expressem la nostra solidaritat i simpatia per la lluita dels treballadors de Marcel Muñoz S.A. i tenim la intenció d’ajudar-los en tot allò que ens sigui possible.
 
A Vic, 11 de desembre de 2014
 

Uns treballadors de Marcel Muñoz, aquest dimecres a Esfosa, després de parlar amb els sindicats. Foto: J.M. Gutiérrez

Arxivat a