Aigües Vic gairebé triplica les seves inversions pel període 2015-16

L'entitat destina 1,6 MEUR a la millora del servei i l'estalvi energètic

Elvira Vilardell
11 de desembre del 2014
Actualitzat el 15 de desembre a les 9:15h

L'equip directiu d'Aigües Vic presentant el pla d'inversions aquest dimarts. Foto: Adrià Costa


Aigües Vic invertirà 1,6 milions d'euros en la millora del servei d'abastament d'aigua i en la renovació d'equips tecnològics en el període 2015-2016. El gerent de la companyia, Josep Maria Aparicio, va explicar aquest dimarts, 9 de desembre, que es duran a terme un conjunt d'onze actuacions al llarg dels propers 24 mesos per tal d'optimitzar el servei d'abastament d'aigua i les instal·lacions i equips que en formen part.

Aquests 1,6 milions d'euros es divideixen en dues partides, una de 975.000, la corresponent al 2015, i l'altre de 690.000, la destinada al 2016. Si es compara aquesta inversió amb la del 2014 s'observa un increment notable: l'any passat el pressupost era de 580.000 euros, un 68% menys que el destinat al 2015-2016. De fet, les xifres presentades aquest dimarts superen la mitjana d'inversions dels darrers 14 anys que se situa en 480.000 euros.

Segons va esgrimir Aparicio, les principals línies d'actuació de l'entitat seran tres: la implantació d'un nou sistema de captació d'aigua, la renovació del parc de comptadors i l'optimització de l'energia. D'aquestes millores se'n beneficiaran un total de 45.000 persones dels municipis de Vic, Gurb, Muntanyola i Santa Cecília de Voltregà, que són les localitats incloses dins la xarxa d'Aigües Vic.


 

Josep Maria Aparicio, gerent d'Aigües Vic. Foto: Adrià Costa

Principals línies d'actuació

Un dels principals projectes d'Aigües Vic de cara l'any vinent és el nou sistema de captació d'aigua del Ter que s'implantarà al terme municipal de Gurb, al paratge conegut com el Pou de la Barraca. Aquest projecte garantirà la capacitat necessària per l'abastament fins al 2050 a totes les localitats i costarà aproximadament uns 393.862 euros.

D'altra banda, Aigües Vic renovarà més de 1.000 metres lineals de canonades antigues per tal de disminuir els índexs d'aigua no registrada, és a dir, aquella que és perd a causa de fuites o que no queda anotada per errors de mesurament als comptadors. També s'ampliarà la xarxa que té l'entitat amb una mitjana de 300 metres lineals per augmentar la garantia del subministrament i poder arribar a noves àrees habitables. Ambdues inversions ascendeixen a 507.500 euros.

Pel que fa a la millora tecnològica, es vol renovar el parc de comptadors i implantar un sistema de telelectura a Vic. La substitució valdrà 306.934 euros i s'allargarà fins a l'any 2018. Es preveu canviar 1.600 aparells el 2015 i 1.800 el 2016. En el marc de la seva política de respecte mediambiental, Aigües Vic aplicarà noves eines d'optimització en il·luminació i climatització per incrementar l'estalvi energètic. Les actuacions ja realitzades per l'organització amb relació a la monotorització de consums i la millora de bombaments han suposat un estalvi anual mitjà del 9%.

Fons destinats a la pobresa

Aigües Vic col·labora amb diverses entitats presents a la comarca, una d'aquestes és Càritas a qui dóna anualment 15.000 euros. Aquests diners serveixen per ajudar les persones que es troben en una situació econòmica difícil i no tenen recursos per cobrir les seves necessitats bàsiques, com ho és el subministrament d'aigua potable. Amb aquests diners Aigües Vic dóna suport a unes 240 famílies vigatanes.

En l'àmbit cultural i educatiu, Aigües Vic coopera amb el Museu Episcopal, l'Atlàntida i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. També atorga anualment una beca de creació artística al projecte que guanya el seu concurs, el qual rep una dotació de 3.000 euros.
 

Presentació en format PowerPoint del pla d'inversions d'Aigües Vic 2015-2016

 

Rogeli Fletas i Jaume Ylla escolten les explicacions de Josep Maria Aparicio. Foto: Adrià Costa

Arxivat a