Sant Vicenç de Torelló estudia un pla per dinamitzar la colònia Borgonyà

L'estudi, elaborat per la Diputació de Barcelona, preveu actuacions per valor d'1,6 MEUR

Redacció Osona.com
09 de desembre del 2014
Actualitzat el 10 de desembre a les 20:03h
La colònia Borgonyà
La colònia Borgonyà | Generalitat

Colònia tèxtil de Borgonyà. Foto: Museu Industrial del Ter


La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, ha entregat a l'Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló l'estudi de programació de la zona industrial de la colònia industrial Borgonyà. El document proposa un pla d'usos i actuacions, desglossats en fases assumibles pel municipi, amb l'objectiu de dinamitzar la colònia i potenciar el seu valor patrimonial. És per això que es proposa, d'una banda, oferir espais i magatzems per a les entitats cíviques i culturals i, de l'altra, museïtzar un seguit d'espais per explicar la vida industrial de la colònia des dels seus aspectes principals.

Des del punt de vista de la producció energètica es pretén fer visitable la zona de calderes, el "camí del fum" i la xemeneia. D'altra banda, en l'àmbit de les millores socials, es busca fer visitable l'antiga casa i consultori del metge i un habitatge tipus dels obrers de la colònia.

Aquest estudi proposa, també, habilitar un espai per exposar i explicar el sistema d'evacuació i antiincendis de la colònia. L'espai de museïtzació oferirà un espai d'acollida que serà, alhora, el centre d'interpretació per rebre als grups de visitants.

La colònia industrial Borgonyà es va fundar el 1893 i l'any 2013 va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Aquesta colònia es divideix entre la zona residencial i la industrial. L'Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló, que és propietari de diverses edificacions d'aquesta darrera zona, té previst iniciar, properament, les obres de la Casa i consultori del metge.

El cost de l'estudi de programació és de 8.046,50 euros i ha estat assumit íntegrament per la Diputació de Barcelona. D'altra banda, el cost total de les actuacions previstes en el treball és d'1.615.000  euros.

Les colònies tèxtils del segle XIX

La colònia és un exemple rellevant, representatiu i singular en el context de les colònies industrials tèxtils, construïdes a Catalunya durant la segona meitat del segle XIX, que van tenir gran importància en l’estructuració social i econòmica del nostre país.
 
La singularitat de la colònia Borgonyà prové del seu origen, ja que va ser fundada amb capital d’Escòcia; del seu plantejament urbanístic i arquitectònic, de la seva evolució territorial, tècnica i social des de l’any 1893 fins als anys setanta del segle XX, i també de la seva autonomia i autosuficiència respecte del nucli de Sant Vicenç de Torelló. La colònia fins i tot té el seu propi cementiri.
 
La colònia Borgonyà està conformada bàsicament per dos recintes, el recinte industrial i el recinte residencial, als quals cal afegir els equipaments. Dintre del recinte industrial destaquen la gran nau de la fàbrica de tipologia manxesteriana, la central energètica, les diverses fàbriques de naus i la xemeneia, així com la presa i la resclosa. Pel que fa el recinte residencial, destaquen els habitatges, la torre del director i el xalet de l’administrador i els edificis d’habitatges posteriors, així com l’enjardinament i la resta dels espais públics. La colònia compta amb església, cementiri propi, escola, teatre casino, escola bressol, cooperativa i camp de futbol.

La colònia de Borgonyà, a Sant Vicenç de Torelló Foto: Generalitat de Catalunya