El Mercat Medieval torna a omplir els carrers de Vic amb riuades de visitants

El certamen ha apostat per la cultura i les activitats lúdiques

Redacció Osona.com
08 de desembre del 2014
Actualitzat el 09 de desembre a les 20:41h
Un personatge del Mercat Medieval
Un personatge del Mercat Medieval | J.M. Gutiérrez

El Mercat Medieval de Vic va arrencar aquest dissabte, amb les tradicionals riuades de visitants que van omplir els carrers del nucli antic. Molt fred, esmorteït per algunes estones de sol, i cues quilomètriques a la C-17, sobretot el matí, amb molta gent de l'àrea metropolitana i altres comarques -el 80% dels assistents provenien de fora d'Osona-que també va aprofitar per visitar la Fira de l'Avet d'Espinelves. La mateixa situació es va produir al llarg de tot el diumenge, que va registrar fins i tot una major afluència de visitants.

El Mercat Medieval es va tancar aquest dilluns 8 de desembre. Han estat tres dies amb una aposta clara pel projecte teatral “L'Assalt de l'Altarriba”, que ha tornat a tenir una gran acollida, igual que en l'edició anterior. Enguany l'escenografia de l'obra era més acurada i els personatges principals estaven més detallats. A més, l'obra, que recrea episodis reals viscuts a Vic el segle XV, comptava amb una escena de més: la vuitena. L'any vinent, aquesta proposta continuarà sent un dels eixos centrals del programa i s'hi introduiran novetats, tal com s'ha fet enguany.

El Mercat Medieval de Vic 2014 també ha comptat amb altres novetats, sobretot pel que fa a les activitats lúdiques. La zona de les Adoberies ha acollit per primer cop un campament de setge que recreava el temps del rei Joan II. La companyia Casus Bellic ha estat l'encarregada d'aquest espai on s'hi exhibien, entre altres, les infraestructures i eines per assetjar fortificacions que utilitzaven el segle XV.

També han augmentat els oficis medievals amb dues noves propostes: el culleraire i la talla líthica. Ambdues feines s'han sumat a les ja clàssiques recreacions que es fan cada any. En la mateixa línia el Museu Episcopal de Vic ha ofert un taller de pintors medievals, en què s'explicava tot el procés de creació d'una obra.

D'altra banda, ja s'han fet públiques les parades guanyadores d'aquesta edició, les quals es valoren tenint en compte aspectes com la imatge que ofereixen, la qualitat del seu producte i la vestimenta dels venedors.

Les parades distingides han estat una de venda de garapinyades, situada a la plaça Sant Felip, una de venda de productes de Lavanda, de la rambla del Bisbat i una de venda de ceràmica, de la rambla Montcada. L'any vinent els comerciants premiats no pagaran per exhibir el seus productes.

 

Vista nocturna del Mercat Medieval, aquest dissabte. Foto: J.M. Gutiérrez


Aquesta edició tampoc s'ha oblidat dels més petits i ha ampliat l'oferta d'activitats infantils. La Plaça dels Màrtirs ha estat l'escenari per als més menuts on s'han dut a terme tallers de maquillatge i disfresses, jocs, lluites de cavallers, passejades en poni o mula i diversos espectacles d'animació.

A més de l'oci i la cultura, el comerç continua sent un dels eixos centrals del mercat. Un total de 362 parades han omplert els carrers de la ciutat amb firaries vinguts d'arreu de Catalunya i l'Estat espanyol, a més de França i Portugal. L'artesania i l'alimentació han estat les protagonistes dels diferents estands.

Zones ocupades i aparcaments

Durant el Mercat Medieval han quedat ocupats els següents carrers i places: pl. del Pes, pl. Sant Felip, c/Corretgers, pl. Pietat, pl. Dom Miquel de Clariana, c/Pare Xifré, c/Progrés, pl. Bisbe Oliba, pl. Catedral, c/Sta. Maria, c/Dues Soles. c/Sta. Joaquima de Vedruna, pl. dels Màrtirs, rambla Passeig, rambla del Carme, pl. Sta. Eulàlia, pl. Sta. Elisabet, rambla dels Montcada, c/Hospital d’en Cloquer, parc Jaume Portell, pl. Antoni Gaudí, pl. Gerbert d’Orlach, i c/ Ramada.

Els aparcaments a la ciutat han estat els següents: a la zona esportiva es podia deixar el cotxe aparcat durant tot el dia per quatre euros, un preu que incloïa el transport fins al centre de la ciutat amb autobús; a la zona universitària i l’aparcament Josep Maria Sert es podia estacionar el vehicle quatre hores per un euro i mig; també es comptava amb els aparcaments privats habituals com els del passeig, plaça Major, rambla Tarradellas i l’Atlàntida. Les principals zones d’estacionament gratuït eren a El Nadal, avinguda Olímpia i l’Era d’en Sellés.
 

Mapa, amb els aparcaments disponibles

Programa d'activitats del Mercat Medieval de Vic 2014

Més informació, des del web de Fires i Mercats

Galeries de fotos del Mercat Medieval de Vic, 2002-2014
 

Retencions a la C-17 en sentit Barcelona, aquest dilluns. Foto: Josep Maria Costa
 

Retencions a la C-17 en sentit Barcelona, aquest dilluns. Foto: Josep M. Costa