Vídeo: manifestació a Casa Tarradellas en defensa de 80 llocs de treball

Els treballadors de Marcelo Muñoz SA, de Taradell, aniran al carrer perquè l'escorxador Esfosa -en què participa Tarradellas- no renova el contracte a aquesta empresa

Assemblea davant la factoria de Tarradellas a Gurb
Assemblea davant la factoria de Tarradellas a Gurb | J.M. Gutiérrez
Redacció
06 de desembre del 2014
Actualitzat el 08 de desembre a les 8:38h

Els treballadors de Marcel Muñoz SA aquest matí a les portes d'Esfosa. Foto: Jose M. Gutiérrez.


La vuitantena de treballadors de l'empresa càrnia Marcel Muñoz SA, de Taradell, que es quedaran a l'atur, afectats per l'aplicació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO), s'han concentrat aquest matí de dissabte davant de Casa Tarradellas, de Gurb, per defensar els seus llocs de treball. Es tracta d'un dels primers casos en què l'empresa alimentària de la família Tarradellas apareix com a objectiu d'una protesta laboral.

El punt de partida de la mobilització ha estat l'escorxador Esfosa, a l'illa càrnia de Vic, empresa amb la qual Marcel Muñoz tenia subscrit un contracte per a l'elaboració de tripes de l'escorxador des de feia 23 anys, renovable d'any en any, però que l'expiració definitiva es farà efectiva el proper 31 de gener.

A partir de quarts d'onze d'aquest dissabte, els treballadors s'han anat aplegat a les portes d'Esfosa, al polígon Malloles, de Vic, i han sortit  en marxa de cotxes cap al centre de la ciutat. La corrua, que ha coincidit amb el Mercat Medieval, s'ha desplaçat finalment cap a la factoria de Casa Tarradellas, de Gurb, empresa que té part de l’accionariat d’Esfosa, a través de Grup Baucells Alimentació, i a la direcció de la qual acusen d'haver decidit la liquidació del contracte amb Marcelo Muñoz SA que ha desencadenat el seu acomiadament.
 


 
Una vegada allà, els manifestants han fet un pa amb tomàquet i han celebrat una assemblea. Els sindicats CC OO i UGT hi han tingut una mala rebuda. Cesc Poch, d'UGT, que ha estat xiulat per alguns dels assistents (veure vídeo, a partir del minut 1:01) ha afirmat que si se'ls havia criticat per no haver defensat els treballadors "si no ens voleu, no passa res: marxem i cap problema". Tot i això, Poch, ha volgut deixar clar que "si hi ha vaga, nosaltres estarem amb vosaltres". Les dues centrals van signar una nota conjunta oposant-se a l'ERO perquè creuen que Esfosa té la intenció de donar la producció que realitzava Marcel Muñoz a una cooperativa amb unes condicions laborals molt més precàries.

Tot seguit, ha pres la paraula Miquel Sánchez, representant de CCOO, per atacar frontalment el que considera una permissivitat de la Generalitat davant de les empreses per la proliferació d'aquestes cooperatives: "Aquests són els culpables, les empreses estan fent això perquè la Generalitat, juntament amb la Inspecció de Treball, els ho està consentint". I ha aprofitat per retreure que mentre es parla molt de la independència, la Generalitat "no es recorda dels treballadors que estan patint les penúries de les cooperatives falses".

 

Els manifestants, davant l'edifici de Casa Tarradellas Foto: Jose M. Gutiérrez

Després ha estat el torn del representant dels treballadors, qui després d'assegurar que les lluites polítiques que tinguin els sindicats entre ells "no van amb nosaltres, ni hi han anat mai", ha destacat la seva preocupació: "Qui ens paga el dia 1 de febrer? On està el meu contracte? I la meva antiguitat? I els meus drets?". Després d'això, la tensió ha tornat a augmentar amb un intercanvi de paraules entre aquest representant i Poch, a qui ha acusat que no els va donar suport quan van anar al ple de l'Ajuntament de Vic "perquè [per als sindicats] no era important".

Després de calmar la situació, la proposta del representant dels treballadors ha estat la de no fer vaga fins que Marcel Muñoz, que es reuneix amb Esfosa el proper dimarts dia 9, els hagi dit alguna cosa. Per aquest motiu, la vaga podria començar a les quatre de la tarda del mateix dia.

Tot seguit, ha informat que Esfosa i Marcel Muñoz han tingut converses en les que la primera els hauria demanat que no fessin vaga i, en el cas que n'acabessin fent, que sigui a partir de les quatre de la tara de dimarts. Després d'aquesta reunió, l'empresa comunicarà als seus treballadors si els mantenen el contracte, i tot seguit aniran o no a la vaga.