Calldetenes haurà de pagar 3.900 euros per no penjar la bandera espanyola

El jutge desestima el recurs de l’Ajuntament i l’obliga a pagar les despeses del judici, que es corresponen a les de l'advocat de l'Estat | Des del consistori es considera una xifra “desorbitada”

Pere Pratdesaba
04 de desembre del 2014
Actualitzat el 05 de desembre a les 8:57h
Façana de l'Ajuntament de Calldetenes, aquest dijous
Façana de l'Ajuntament de Calldetenes, aquest dijous | A. Costa

Façana de l'Ajuntament de Calldetenes, aquest dijous a la tarda. Foto: Adrià Costa


Un jutge va dictar una sentència el passat mes de maig contra l’Ajuntament de Calldetenes on se l’obligava a penjar la bandera espanyola a l'edifici municipal. La resolució judicial portava inclosa l’obligació de pagar les despeses del judici, en concret, 3.900 euros per a l’advocat de l’Estat, una xifra que el consistori osonenc considera “desorbitada”. La defensa de l’Ajuntament, que ha comptat amb l’assessorament de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), ha estat gratuïta.

L’Ajuntament de Calldetenes va recórrer la resolució judicial. L’advocat del consistori demanava que les despeses es reduïssin a 500 euros, que és la quantitat que s’acostuma a pagar, segons fonts municipals. Ara, segons es va fer públic en el ple celebrat aquesta setmana, el jutge ha dictat sentència ferma i ha desestimat el recurs en relació al contenciós, i l’Ajuntament haurà de fer front als 3.900 euros, que és la quantitat més alta que es pot arribar a pagar en aquests casos. L’Ajuntament ha decidit acatar l’ordre, per tal de no incrementar aquesta quantitat amb interessos de demora, i en breu efectuarà el pagament.

Per altra banda, destacar que, a dia d’avui, la bandera espanyola continua sense onejar a l’edifici municipal de Calldetenes, tot i que ja fa uns mesos que s’ha complert el termini per acatar la sentència. L’alcalde, Marc Verdaguer, sempre s’ha mostrat partidari de no penjar la insígnia i portar el conflicte fins als límits legals. “La bandera espanyola no representa el sentiment del poble i nosaltres actuarem en conseqüència”, argumentava Verdaguer el passat mes de maig. Una desobediència que, en cas d’arribar a extrems judicials, podria comportar una sanció econòmica per a l’alcalde, que és el responsable final, i en cas de persistir, fins i tot a una inhabilitació pública.

El govern central ha denunciat un total de 94 municipis i consells comarcals per no penjar la bandera espanyola. Entre aquests, n’hi ha sis d’osonencs: Calldetenes, Vic, Olost, Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta i Sant Pere de Torelló. A Osona no hi ha cap ajuntament on onegi la bandera espanyola.