Marcel Muñoz presentarà un ERO per acomiadar una vuitantena de treballadors

Esfosa rescindeix el contracte de la triperia amb l'empresa de Taradell | Els sindicats i la CUP sospiten que el servei es vol donar a una cooperativa, en unes condicions laborals precàries

Treballadors de Marcel Muñoz, posant una pancarta a l'entrada de l'Ajuntament de Vic, aquest dilluns
Treballadors de Marcel Muñoz, posant una pancarta a l'entrada de l'Ajuntament de Vic, aquest dilluns | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
03 de desembre del 2014
Actualitzat a les 18:56h

Treballadors de Marcel Muñoz, posant una pancarta a l'entrada de l'Ajuntament de Vic, aquest dilluns. Foto: Adrià Costa


L’empresa Marcel Muñoz SA de Taradell està preparant un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per l’extinció d’una vuitantena de llocs de treball, que es correspon a la totalitat de la plantilla que fins ara treballava a Esfosa. La dràstica decisió és fruit de la finalització del contracte per l’elaboració de tripes de l’escorxador, que Marcel Muñoz tenia subscrit amb Esfosa des de feia 23 anys, renovable d’any en any. L’expiració del contracte es farà efectiva el 31 de gener.

Els sindicats CCOO i UGT, en una nota conjunta, s’oposen a l’ERO, que suposarà la pèrdua de tots aquests llocs de treball. Els sindicats creuen que Esfosa té la intenció de donar la producció que realitzava Marcel Muñoz a una cooperativa. “Si com sospitem, aquesta és la veritable causa, CCOO i UGT lluitarem amb tots els mitjans, sindicals, jurídics i Institucionals, per impedir per part d’ Esfosa el desmantellament d’una empresa i facilitar la desregulació laboral a través d’una cooperativa”, diuen a la nota.

Esfosa, per la seva part, no ha volgut desvetllar qui es farà càrrec del servei i s’ha limitat a dir que es donarà a l’empresa que ha presentat la millor proposta. “L’acord comercial que hi havia entre les dues empreses s’ha extingit. Com en qualsevol procés de comercialització, Esfosa ha ofert la possibilitat a Marcel Muñoz i a altres industrials per presentar la seva proposta de servei”, ha explicat en aquest diari Lluís Saballs, gerent d’Esfosa.

Esfosa també aclareix que no es tracta de cap subcontractació, sinó que la relació que hi havia amb Marcel Muñoz era la de client, ja que aquesta empresa comprava en exclusiva les tripes que es generaven a l’escorxador, les netejava i les comercialitzava pel seu compte.

Pel que fa la recol·locació dels treballadors que quedaran a l’atur, la voluntat de Esfosa és que l'empresa que farà el servei de compra de les tripes “es doti del personal que fins ara estava treballant a Marcel Muñoz”, segons Saballs. “És obvi que necessitarà també de personal format i amb experiència. Aquests treballadors opten amb avantatge per ocupar aquests llocs de treball”, afegeix. Així assegura que s’ha informat als representants dels sindicats, per tal de “resoldre i preservar els llocs de treball de la gent que fins ara s’ocupava”.

Esfosa és una de les grans empreses càrnies de Vic. Està participada per cinc socis accionistes: Càrniques Montronill, Embotits Subirats, Especialitat Vic Carn, Grup Baucells Alimentació i Osona Agrícola.

La CUP porta el conflicte al ple de Vic

La CUP de Vic ha mostrat en una nota la seva “preocupació” pel conflicte i ha reclamat “a l’Ajuntament de Vic, i a totes les institucions municipals pertinents, a prendre part en el conflicte creat i a acompanyar els treballadors afectats en el seu anhel de mantenir el seu lloc de treball”. Segons la formació política, “a dia d’avui no existeix cap tipus de raó econòmica, ja sigui de vendes o de tresoreria, que pugui justificar cap acció de destrucció de llocs de treball com aquesta. Ni amb la ruïnosa última reforma laboral a la mà, no es podria entendre ni admetre tal acció”. La CUP creu que la restricció del contracte entre les dues empreses s’ha fet perquè es vol oferir el servei a una cooperativa, amb unes condicions de treball molt més precàries.

En aquesta línia, el grup municipal de la CUP va presentar el passat dilluns al ple de Vic una moció d’urgència, per tal que l’Ajuntament fes de mitjancer per evitar l’acomiadament imminent dels treballadors. A la sessió hi van assistir molts d’aquests treballadors, que van ser atesos pel mateix alcalde, que va aturar uns minuts la sessió. Josep M. Vila d’Abadal es va comprometre a donar-els suport però va matisar que és un tema que han de solucionar els sindicats i l’empresa.

La urgència no es va aprovar i el conflicte no es va debatre. Ara, si la CUP ho considera convenient, podrà tornar a portar el tema al proper ple, que se celebrarà el 19 de gener.
 

Una representació dels treballadors de Marcel Muñoz van assistir dilluns al ple de Vic. Foto: Adrià Cost
 

Arxivat a