El ple de Vic prohibeix definitivament el trànsit de camions pel nucli urbà

La restricció també afecta els vehicles pesants que es dirigeixin als polígons de la ciutat | A la sessió també s'aprova la pròrroga dels pressupostos de l'exercici 2014

Pere Pratdesaba
02 de desembre del 2014
Actualitzat el 05 de desembre a les 11:02h
Josep Arimany, al ple d'aquest dilluns
Josep Arimany, al ple d'aquest dilluns | Adrià Costa

Josep Arimany. Foto: Adrià Costa


El ple de Vic va aprovar aquest dilluns la prohibició definitiva del trànsit de camions pel nucli urbà de la ciutat. La decisió arriba després de debats intensos en anteriors sessions, que van incloure fins i tot una moció favorable en aquest sentit el passat mes de juny. El punt de l’ordre del dia va tirar endavant amb el suport de tots els partits excepte els tres regidors de PxC, que hi van votar en contra.

La sessió va estar marcada per una durada excessiva, més de sis hores, que van condicionar alguns debats. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va suspendre el torn de preguntes i va assegurar que les respostes es farien arribar per escrit als grups municipals.

La restricció oficial de camions es va fer a través de l’aprovació de diverses modificacions a l’ordenança municipal de circulació de vehicles i vianants. El text de la normativa prohibeix la circulació de vehicles pesants pel nucli urbà, fins i tot d’aquells que es dirigeixen a polígons industrials del terme municipal de Vic. En aquest darrer cas, els vehicles hauran d’utilitzar un itinerari fixat “per l’autoritat competent”.

La nova ordenança ja incorpora la senyalització telemàtica de les illes de vianants. No inclou, però, una esmena de la CUP, que demanava que les bicicletes poguessin circular per la vorera.

Mans lliures per al proper equip de govern

Tal com ja s’havia avançat, el ple va prorrogar els pressupostos de 2014 per tal de facilitar la gestió de l’equip de govern entrant, que sortirà de les eleccions de maig de 2015. La pròrroga va prosperar amb els vots a favor de CiU, ERC i SI; el vot en contra per part dels regidors no adscrits i la CUP; i l’abstenció de PxC, PSC i ICV-EUiA.
 

Joan López i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa


“Es prorroguen els pressupostos per no hipotecar la pròxima legislatura”, va rubricar el regidor d’Economia, Toni Serrat (CiU). L'edil convergent va desgranar algunes de les fites aconseguides amb els números d’aquest any, en àmbits com els serveis socials, les ajudes a les AMPA, obres i pressupostos participatius, entre altres. Serrat també va explicar la rebaixa d’endeutament municipal, amb el propòsit de poder tancar la legislatura per sota del 65%. El responsable d’Economia va demanar a les distintes formacions polítiques que no se centressin en el pressupost de l’any passat sinó en la pròrroga, que era el que s’estava votant.

No se’n va sortir. Els grups de l’oposició van fer cas omís de la petició i van articular els seus discursos basant-se en els números de l’exercici 2014, que eren els que, opinen, s’estaven tornant a aprovar. En aquest marc, les postures van ser força semblants a les de l’any passat.

 

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

Així, Iban Lapeira (SI) va defensar la pròrroga i els mateixos pressupostos que l’any passat, als quals ja hi va donar suport. Jacint Raurell, portaveu del PSC, va exposar que es tracta d’un pressupost contenciós i que l’únic que ja hi ha definit són les despeses perquè els ingressos es van fixar en l’aprovació de les ordenances fiscals. En representació de la CUP, Nil Puigivila va remarcar que es tracta d’uns pressupostos antisocials. Els regidors no adscrits Josep Anglada i Marta Riera van criticar la pròrroga i la van qualificar com “una manca de projecte de l’equip de govern”. Finalment, Joan Carles Fuentes (PxC) va posar en dubte la necessitat del debat, ja que els pressupostos es prorrogaran "tant si s’aprova com no". En aquest punt, cal dir que l’equip de govern, segons argumentava Fuentes, no tenia necessitat de portar la pròrroga al ple, ja que es podia haver activar automàticament, però ho va fer-ho per potenciar el debat i facilitar la transparència, tal com va explicar Serrat.

En la votació, una sorpresa d’última hora. Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) va condicionar la seva abstenció (la seva posició inicial era el vot en contra) a destinar els 100.000 euros de la partida per a la promoció de la ciutat Unesco de la Gastronomia, que ja no seran necessaris perquè no s’ha aconseguit la nominació, a ajuts escolars i a activar polítiques per fer front a la pobresa. L’alcalde ho va acceptar i es va pactar que es faria una modificació de pressupost en el proper ple.

Atlàntida i clubs esportius

El ple va tirar endavant una modificació del pressupost per valor de 931.342 euros. La proposta contenia dues partides que es van votar a part, a petició dels partits de l’oposició: 38.000 euros destinats a un concert i una master class de Jordi Savall, inclosos en el Festival de Música Religiosa, i que es portarà a terme a l’Atlàntida de Vic, i una subvenció de 45.000 euros a quatre clubs esportius, decisió personal de l’alcalde (té una part del pressupost a la seva disposició per aquests casos), per a la UE Vic, el CA Vic, el Club Tennis Taula i el CP Vic. Tot i votar-se per separat, totes les modificacions es van aprovar, amb votacions diverses.

Entre les partides d’aquesta modificació destaca la de 300.000 euros destinada a les obres de la segona fase de reforma de Casa Convalescència, seu de Creacció. Una part important dels diners disponibles, 278.000 euros, surten del projecte de recollida selectiva porta a porta, que no s’aplicarà en aquesta legislatura.
 

Jacint Raurell, parlant amb la secretària municipal. Foto: Adrià Costa
 

Intervenció de Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa


El ple també va aprovar la pròrroga del conveni d’encomana de gestió de la Promoció Econòmica de l’Ajuntament a Creacció, amb només els vots en contra de la CUP i PxC. També es va encomanar en aquesta entitat l’execució dels treballs relatius al programa de suport als barris, per tal de millorar la coordinació en assumptes d’ocupació. Un altra encomana de gestió que va prosperar va ser la de la societat Sermuvic, per les obres de modificació del parc Santi Ylla i millores en la fibra òptica, amb només les abstencions d’ICV, CUP i PxC.

Entre els altres punts que es van aprovar, destaquen dues modificacions puntuals del POUM: una per destinar equipaments mèdics a una zona destinada a zona esportiva i una altra a l’illa càrnia, per tal de regular una “situació anòmala” des de 2008, quan es van construir ponts de fred en un carrer de titularitat pública.

La propera sessió plenària se celebrarà el dilluns 19 de gener, ja que la data estipulada en un inici, 5 de gener, coincideix amb la festivitat de Reis

Esfosa, ABS Remei, racisme, Guàrdia Urbana, DUI i 9-N

Pel que fa a les mocions, es va desestimar la urgència d’una proposta de la CUP per tal que l’Ajuntament de Vic fes de mitjancer per evitar l’acomiadament imminent d’una vuitantena de treballadors de l’empresa Marcel Muñoz de Taradell, que treballen a Esfosa. A la sessió hi va assistir una alta representació d’aquests treballadors, que van ser atesos pel mateix alcalde, que va aturar uns minuts el ple. Vila d’Abadal es va comprometre a donar-els suport però va matisar que és un tema que han de solucionar els sindicats i l’empresa.
 

Treballadors d'Esfosa, al ple de Vic. Foto: Adrià Costa
 

Toni Serrat. Foto: Adrià Costa


Sí que es va acceptar la urgència d’una moció d’ICV-EUiA, sobre la privatització dels serveis assistencials de primària a diversos ABS de Catalunya, entre els quals l’ABS de Vic 2 Sud. Aquest centre assistencial del Remei ja funciona a través d’una EBA, un sistema d’autogestió a càrrec dels mateixos professionals del centre. Ara, aquests mateixos professionals s’han constituït en empresa i opten a la compra del servei del centre, que el Departament de Salut ha licitat per 62 milions d’euros. El text demanava que es paralitzessin les licitacions i que es millorés l’atenció sanitària dels centres afectats. La moció es va rebutjar amb els vots en contra de CiU i regidors no adscrits (9 regidors). A favor s’hi van posicionar ICV, PSC, CUP i ERC (7) i SI i PxC es van abstenir (4). El regidor de CiU Xavier Farrés es va absentar de la sala en el debat, ja que és part implicada, com a metge de l’ABS Remei.

La primera moció, presentada per CiU, ERC, CUP, PSC i SI, feia referència a l’autoinculpació per haver participat en el 9-N. La proposta va tirar endavant amb els vots favorables de tots aquests partits, als quals s’hi va afegir el regidor d’ICV-EUiA, a títol personal. Josep Anglada i Marta Riera es van abstenir i PxC va votar en contra.

La segona moció, presentada per la CUP, també va prosperar, amb els vots favorables de tots els partits, menys els dos regidors no adscrits, que hi van votar en contra. El text instava l’Ajuntament a regular, i prohibir, la cessió d’espais municipals per activitats racistes, xenòfobes o feixistes, en clara al·lusió a l’acte de Som Catalans, que es podia fer extensible a futures peticions de PxC.

La tercera moció, d’ICV-EUiA, relativa a la reclassificació professional (C1) dels agents caporals del cos de la policia municipal també va tirar endavant amb el vot favorable de tots els partits menys la CUP, que es va abstenir. Els ecosocialistes van introduir a última hora una esmena que demanava que la proposta s’apliqués en el moment que la llei entrés en vigor, la qual cosa va facilitar l’adhesió de la resta de forces polítiques.

SI va presentar la darrera moció, de caràcter més polític. El text instava el Parlament de Catalunya a emprendre les iniciatives polítiques necessàries per a la declaració unilateral d’independència. SI va retirar, a petició de l’equip de govern, una autoesmena feta a última hora on es donava suport a la llista unitària proposada pel president de la Generalitat, Artur Mas. Amb aquesta supressió, la majoria de forces polítiques es van apuntar a la proposta. La moció va ser aprovada amb els vots a favor del SI, CiU, ERC, la CUP i Mari Moyano (PSC); i amb els vots en contra d’ICV-EUiA, Jacint Raurell (PSC), PxC i Marta Riera i Josep Anglada.
 

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

El ple, en directe per Twitter (PDF)


Anna Erra i Josep M. Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa
Arxivat a